Hlavní obsah

Kdo je nový ministr Tuleja: ostravský patriot, ekonom a milovník sci-fi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: tuleja.cz

Nový ministr pro vědu a výzkum Pavel Tuleja.

aktualizováno •

Novým ministrem pro vědu a výzkum má být Pavel Tuleja. TOP 09 se již domluvila s prezidentem Petrem Pavlem, že jej do úřadu jmenuje v pondělí 6. května.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Končící Helenu Langšádlovou z TOP 09 nahradí na postu ministra pro vědu a výzkum ekonom a prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. V úterý dopoledne se na tom shodlo vedení TOP 09. Prezident Petr Pavel by měl Tuleju jmenovat do funkce v pondělí 6. května.

Ministr zdravotnictví a místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek označil Tuleju za vynikajícího kandidáta vzhledem k jeho akademickým zkušenostem.

Třiapadesátiletý Tuleja působí jako akademický pracovník od devadesátých let. Od roku 2015 do loňského roku vedl Slezskou univerzitu jako rektor. Byl také místopředsedou České konference rektorů.

Celá jeho kariéra je spjatá s Moravskoslezským krajem. Ostatně sám ostravský rodák o své náklonnosti k regionu opakovaně veřejně mluví.

„V roce 1999 jsem se z Ostravy přestěhoval do Havířova, kde žiji dodnes. Kromě těchto dvou moravskoslezských měst mám, díky svému působení na Slezské univerzitě, blízký vztah také ke statutárním městům Karviná a Opava, v nichž má milovaná univerzita sídlí,“ uvádí ve svém životopise.

Konec Heleny Langšádlové

Proč musí Helena Langšádlová skončit jako ministryně pro vědu a výzkum? Podle vedení strany málo komunikovala. Více v článku.

Tuleja je dlouholetým podporovatelem TOP 09, ještě z éry předsedy Miroslava Kalouska. V roce 2017 za ni jako nestraník kandidoval do Sněmovny, ale neúspěšně.

Kandidatura do krajského zastupitelstva v roce 2020 už dopadla lépe - Tuleja se stal prvním náhradníkem a po pár měsících po odchodu jedné z kolegyní i zastupitelem. Zároveň je zastupitelem Havířova.

Členem TOP 09 se stal až letos. „Nechtěl vstupovat do strany, dokud byl rektorem. Přímé spojení s nějakou politickou stranou nepovažoval v takové funkci za vhodné,“ vysvětluje předseda krajské TOP 09 Herbert Pavera, proč Tuleja přijal stranické barvy až po dlouhých letech.

Foto: Facebook TOP 09

Pavel Tuleja v rozhovoru s šéfkou strany Markétou Pekarovou Adamovou.

Nadšenec pro inovace

Již jako straník má Tuleja kandidovat i v letošních krajských volbách - TOP 09 se tu drží celostátní koalice Spolu a má společnou kandidátku s ODS a lidovci.

Kolegové z regionu ho respektují už od jeho akademických dob. „Univerzitu posunul velkým dílem on,“ myslí si například lidovec Lukáš Curylo, Tulejův kolega z krajské kandidátky.

I další politici z kraje popisují Tulejovo nadšení pro novinky a inovace. Ještě jako rektor stál u zrodu myšlenky na výzkumný a vzdělávací park Eden v Karviné, jehož projekt se momentálně připravuje. Podílel se i na přípravě Černé kostky - vědecké knihovny v Ostravě, která už má stavební povolení.

Oborově se budoucí ministr věnuje teoretické i praktické ekonomii. Vystudoval obor národohospodářství na ostravské univerzitě, později získal docenturu v oboru ekonomie.

„Z praktické stránky se ekonomickým problémům věnuji jako předseda správní rady zapsaného ústavu UnikaCentrum, kde působím již od roku 2016, a od dubna 2022 také jako předseda dozorčí rady OKD,“ píše o sobě.

Žádný suchý akademik

Šéf krajské buňky Pavera popisuje svého kolegu jako společenského a zábavného člověka. „Má charisma, není to žádný suchý akademik,“ vyvrací Pavera častý předsudek o univerzitních funkcionářích.

Ženatý otec dvou synů Tuleja je prý také milovníkem vážné hudby a rád čte sci-fi nebo fantasy literaturu.

Právě charisma bude nový ministr pro vědu a výzkum potřebovat. Jeho předchůdkyně Helena Langšádlová jako ministryně končí proto, že nedokázala svoji práci dostatečně komunikovat. Partaj si od Tuleji slibuje, že bude víc vystupovat v médiích, propagovat svůj rezort a více se prosadí mezi ostatními členy kabinetu.

Doporučované