Hlavní obsah

Ministryně Langšádlová končí. Málo vysvětlovala svoji práci, řekla Pekarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Heleny Langšádlové

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

Reklama

aktualizováno •

O tom, že roste nespokojenost s ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helenou Langšádlovou, se v posledních týdnech spekulovalo. Premiér Petr Fiala chce mít jasno o jejím nástupci příští týden.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministryně Helena Langšádlová rezignuje na post ministryně pro vědu, výzkum a inovace vlády České republiky.

Konkrétní důvod na tiskové konferenci neuvedla. „Opravdu jsem podcenila komunikaci, to mě mrzí. Je to realita. Ona vědní politika není úplně jednoduchá disciplína, ale nemá smysl se k tomu vracet, toto je moje rozhodnutí, nechci se ohlížet, chci jít dopředu,“ uvedla na novinářský dotaz končící ministryně.

„Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro vědu, výzkum a inovace Heleně Langšádlové za její dosavadní cennou práci a bere na vědomí její rozhodnutí podat demisi na post ministryně vlády ČR,“ uvedla Markéta Volfová, tisková mluvčí TOP 09.

„Sama paní ministryně připouští že více úsilí věnovala samotné práci než jejímu vysvětlování navenek,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Nástupce Langšádlové prý strana oznámí příští týden poté, co ho schválí předsednictvo strany.

„Byť očekávám otázky na konkrétní jméno, nemohu ho zatím říct,“ řekla Pekarová na tiskové konferenci. Jako o možném nástupci v ministerském postu se hovoří o poslanci Matěji Ondřeji Havlovi. Ten se zatím nevyjádřil.

Langšádlová se nyní stane řadovou poslankyní, nahradí kolegu Ondřeje Koláře ve stálé komisi pro hybridní hrozby, jejíž vznik iniciovala v předchozím volebním období.

„Jasně jsem říkala, že se chci vrátit k tématu nastavení opatření odolnosti České republiky v oblasti působení dezinformací. Máme připravený materiál několika opatření, kde je strategická komunikace státu, kterou jsem připravila. Ráda bych v tomto pokračovala,“ uvedla Langšádlová.

Babiš: Byla rezignována

Jak v minulých dnech informovaly Seznam Zprávy, nespokojenost s ministryní vycházela přímo z její domovské strany.

„Mně to od samého začátku nepřišla dobrá nominace, ale říkal jsem – dobře, dejme Heleně rok šanci. Dneska sedí ve vládě přes dva roky – a pořád nic. V rozhovorech v médiích dává nepokrytě najevo, že se s fungováním vědy teprve seznamuje, takže ani nemůže mít plány na jakékoliv reformy,“ řekl již dříve o působení Langšádlové jeden z poslanců TOP 09.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedl, že situaci řeší s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

„Helena Langšádlová mě v minulých dnech o celé situaci informovala. Paní ministryni se podařilo řadu věcí výrazně posunout dopředu, například v oblasti propojení výzkumu s praxí, a já jí za to děkuji. Jsem v kontaktu s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou, o nástupci paní ministryně bych chtěl mít jasno příští týden.“

Ministr vnitra a předseda Starostů Vít Rakušan ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedl, že je to pro něj novinka. „Informace je pro mě nová, počkám na sdělení koaličních partnerů, do té doby nebudu komentovat,“ napsal Rakušan v SMS zprávě.

Ke změně ve vládě se vyjádřil i předseda a expremiér Andrej Babiš (ANO). „Spíše bych řekl, že ‚byla rezignována‘. Pro vědu a výzkum sice nic neudělala, na druhou stranu ale končí jeden ze tří slušnějších členů vlády,“ napsal Babiš ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve svém vyjádření Langšádlovou jen chválí.

„Oceňuji práci paní ministryně, společně jsme připravili konkrétní návrhy, jak pomoci podpořit mladé lidi, studenty VŠ a mladé vědecké pracovníky při sladění rodinného a pracovního života, například změnami v oblasti čerpání rodičáku. Zároveň oceňuji její přístup k oblasti vědy a výzkumu, tuto oblast pomohla stabilizovat z pohledu rozpočtů a připravila legislativní návrh pro další rozvoj této oblasti,“ uvedl šéf lidovců.

Obdobně o končící ministryni mluví i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„S paní Langšádlovou jsme spolupracovali na několika úspěšných projektech, jako je rozvoj kvantových technologií, který je klíčový pro technologický rozvoj Česka i pro zajištění bezpečnosti našich informací a dat. Za důležité považuji zapojení našich univerzit do mezinárodních programů, společnou přípravu strategie České republiky v oblasti kvantových technologií či práci našeho společného zmocněnce Petra Kavalíře.“

Kdo bude nástupce?

Jako o možném nástupci Langšádlové se mluví o mladém místopředsedovi Matěji Ondřeji Havlovi, jak Seznam Zprávy informovaly zde.

Podrobnosti svého odchodu Langšádlová oznámí na tiskové konferenci dnes odpoledne. S ní vystoupí také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Langšádlová byla v letech 1998 až 2006 starostkou a poté čtyři roky místostarostkou Černošic u Prahy. Ve Sněmovně jako poslankyně působí od roku 2010. V minulém funkčním období byla ve Sněmovně předsedkyní podvýboru pro migraci a azylovou politiku.

Článek aktualizován o vyjádření premiéra Petra Fialy, ministra vnitra Víta Rakušana a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. A také Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované