Hlavní obsah

Favoritem na náhradníka za Michalika je ekonom Matějka

Foto: ČTK

Ekonom Filip Matějka z institutu CERGE-EI při Univerzitě Karlově.

Reklama

Podle tří na sobě nezávislých zdrojů Seznam Zpráv by se novým kandidátem na funkci ministra průmyslu a obchodu mohl stát ekonom Filip Matějka. Ten svou účast ve vládě nevyloučil.

Článek

Vedení Starostů a nezávislých urychlené hledá nového kandidáta na ministra průmyslu poté, co se ve čtvrtek ráno starosta Dolních Břežan Věslav Michalik kvůli podnikání své rodiny nominace vzdal. Ve hře je několik jmen.

Podle zjištění Seznam Zpráv od tří na sobě nezávislých zdrojů je nejvážněji zvažovaným kandidátem renomovaný ekonom Filip Matějka z institutu CERGE-EI při Univerzitě Karlově. Podle zdroje z hnutí STAN dostal oslovený kandidát čas na rozmyšlenou.

Sám Matějka možnost nástupu do Fialovy vlády na přímý dotaz Seznam Zpráv nepopřel. A na otázku, zda se sejde s předsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem, odpověděl: „Uvidíme, je to možné.“

Filip Matějka se specializuje na makroekonomii a behaviorální ekonomii. Loni v prosinci získal prestižní vědecký grant European Research Council (ERC) v hodnotě 1,1 milionu eur.

Vystudoval fyziku na Univerzitě Karlově a doktorát získal z aplikované matematiky na Princetonské univerzitě v USA. Od roku 2010 pak působí jako výzkumný pracovník Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR.

S působením ve veřejné sféře má zkušenosti zejména z období po vypuknutí covidové pandemie. Loni v březnu jej STAN a Piráti společně navrhli do Ústředního krizového štábu.

Šéf STAN Vít Rakušan tehdy o Matějkovi hovořil jako o „zkušeném makroekonomovi“. Předseda Pirátů Ivan Bartoš si zase pochvaloval jeho zkušenosti a profesní zázemí.

„Všichni vědci se teď snažíme pomáhat, věřím, že budu také užitečný. Budeme přemýšlet, jak vyřešit nejakutnější problémy i jak a kdy se přizpůsobit a najít cestu k normálnějšímu fungování ekonomiky. Na CERGE-EI mám mnoho úžasných kolegů, důležité nápady budou přicházet také od nich i od dalších,“ komentoval Matějka nominaci do krizového štábu.

Reklama

Doporučované