Hlavní obsah

Michalik nebude ministrem průmyslu. STAN má několik náhradníků

Foto: ČTK, ČTK

Věslav Michalik je starostou Dolních Břežan.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman má v pátek jmenovat Petra Fialu premiérem, poté se čekají jeho schůzky s kandidáty na ministry.

Článek

Věslav Michalik z hnutí Starostové a nezávislí se nebude ucházet o post ministra průmyslu a obchodu. Nominaci sám stáhl poté, co vyšlo najevo jeho problematické podnikání.

„Nechci spekulacemi poškodit hnutí STAN,“ uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci. Rozhodnutí vzdát se nominace učinil ve čtvrtek ráno.

„Ve věcech kolem svého podnikání a investic mám čisté svědomí. Přesto jsem se rozhodl, že se nebudu ucházet o pozici ministra. V této zemi a v této chvíli jde o víc, o potřebnou změnu a důvěru v demokratické instituce,“ dodal Michalik.

„Rozhodnutí Věška Michalika mě lidsky velmi mrzí. Rozumím tomu, že informace, které se v souvislosti s jeho osobou objevily v médiích, mnohé naše příznivce rozladily. Nepůsobily dobře. Podnikání na Kypru u nás nemá dobrý zvuk,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Dodal, že na Michalika nikdo netlačil. Pokud by ale do vlády šel, musel by podle Rakušana neustále vysvětlovat své podnikání a nemohl by se věnovat práci. Za odpovědný přístup Michalikovi poděkoval i lídr koalice Spolu a budoucí premiér Petr Fiala. Podle Fialy přijde Rakušan co nejdříve s odpovídajícím návrhem kandidáta.

Několik náhradníků

Rakušan odmítl, že by měly nastat změny v rozdělení resortů, STAN navrhne na MPO jiného kandidáta. Strana už má vytipovaných několik jmen. „Jméno se nejprve dozví Petr Fiala,“ uvedl Petr Gazdík, který má ve vznikající vládě obsadit post ministra školství. Nové jméno musí nejprve schválit vedení STAN, podle informací Seznam Zpráv by se o něm mohlo hlasovat již o tomto víkendu.

Po Michalikově odstoupení se začalo spekulovat o tom, že by v čele průmyslu mohl stanout jiný manažer se zkušeností z vedení hejtmanství Josef Bernard. Ten ale byl ve středu zvolen do čela rozpočtového výboru a předseda STAN Rakušan novinářům řekl, že jeho pozici v současnosti vidí spíš v v této funkci.

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik je dlouholetý finančník a investor, jehož majetek sahá až k miliardě korun. Jak popsal Deník N, inkasovaly Michalikova rodina a firmy, v nichž se on či jeho žena Hana Michaliková angažují či angažovali, mezi lety 2010 a 2017 celkově téměř sto milionů korun jako výhodné půjčky od kyperské společnosti Lowfield Investments.

Michalik až pod veřejným tlakem přiznal, že firmu vlastnila jeho žena. Pro Michalika je navíc významným zdrojem příjmů výroby elektřiny ze slunce. Tudíž by se jako ministr mohl dostat do neakceptovatelného střetu zájmů.

Sponzorské dary

Jak navíc zjistily Seznam Zprávy, dvě solární společnosti, které Michalik dříve vlastnil (Solar Area a Rodvinov Solar Energy) v minulých letech hnutí STAN sponzorovaly. Tato politická podpora nijak neustala ani poté, co v roce 2017 došlo k převodu majetku do fondů.

Šéf STAN Rakušan uvedl, že Michalik deklaroval, že peníze vydělal legálně a svůj střet zájmů by vyřešil. Rakušan dodal, že mu věří, přesto jeho rozhodnutí vítá i kvůli voličům a atmosféře ve společnosti.

„Už samo rozhodnutí se postavit situaci čelem, bez kličkování, je důkazem změny politické kultury, která s novou vládou musí přijít,“ napsal Rakušan.

Věslav Michalik svým rozhodnutím nevstoupit do vlády Petra Fialy (ODS) překvapil své politické spojence. Podle zdrojů Seznam Zpráv měl Michalik podporu jak vedení STAN, tak budoucího premiéra Fialy. Chtěli pouze, aby nejasnosti ve svém podnikání vysvětlil.

Ještě ve středu večer zdroje Seznam Zpráv zmiňovali, že Michalik vše vysvětlí a situaci uhraje. V Michalikově hlavě však během noci nastal zlom.

„Dneska v noci jsem moc nespal. Přemýšlel jsem hodně o dnešním jednání, v kontextu toho, kde jsou hranice pronikání byznysové minulosti a momentu nástupu do celostátní politiky. Ráno jsem to diskutoval s kolegy ze STAN a dospěl jsem k závěru, že pohled na věc vás novinářů a značné části té veřejnosti, která volila STAN, podnikání přes kyperskou společnost vnímá negativně. A to přesto, že k tomu došlo v minulosti,“ naznačil už v úvodu svého vystoupení Michalik před novináři v sídle hnutí STAN na Malostranském náměstí.

Vadilo mu, že by se situace přirovnávala ke stavu politické kultury za éry Andreje Babiše (ANO). „Dávali bychom našim protivníkům, tedy hnutí ANO, do rukou výraznou zbraň. Lidé by mohli říkat: Vidíte, oni jsou stejní jako Babiš. A já říkám, že nejsem stejný jako Babiš,“ vysvětloval Michalik.

Reklama

Doporučované