Hlavní obsah

Otazníky nad podnikáním budoucího ministra. Co musí Michalik vysvětlit?

Foto: Profimedia.cz

Věslav Michalik je místopředsedou hnutí STAN a ve vládě Petra Fialy má získat post ministra průmyslu a obchodu.

Reklama

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik je dlouholetý finančník a investor, jehož majetek sahá až k miliardě korun. Seznam Zprávy pátraly po nejasnostech, které se v souvislosti s jeho nástupem do vlády objevují.

Článek

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalík (STAN) je nejen politikem se zkušenostmi z komunální a regionální politiky, ale i finančníkem.

A právě nad souběhem jeho podnikatelské aktivity a blížícího se vládního angažmá se objevily otazníky. Místopředseda hnutí STAN před deseti dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy sám zmínil, že se již radí s právníky, jak ošetřit svůj byznys, aby se jako ministr neocitl ve střetu zájmů.

Starostovi Dolních Břežan a zároveň náměstkovi středočeské hejtmanky Seznam Zprávy položily několik otázek, aby objasnil nejasnosti týkající se jeho byznysu a majetku.

V čem hrozí střet zájmů?

Energetika je oblastí, která spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Energetika je zároveň obor, ve kterém se Michalik investorsky angažuje. V letech 2007 a 2008 vybudoval dvě solární elektrárny, jednu u obce Rodvínov na Jindřichohradecku (Rodvinov Solar Energy) a druhou u Vojkovic na Mělnicku (Solar Area) v součtu za více než půl miliardy korun.

„Rodvínov byl řádově za 140 milionů, druhý projekt Solar Area zhruba přes 400 milionů. Postavil jsem elektrárny ještě v době, než se z toho stal klondajk. Myšlence solární energie jsem uvěřil jako první, dávno před tím boomem. Já stavěl za 120 tisíc korun kilowatu, v roce 2010 to šlo za 60 tisíc při víceméně stejných výkupních cenách. Nestydím se za to,“ komentoval Michalik v rozhovoru pro Seznam Zprávy zájem o oblast solární energie.

Elektrárny v roce 2017 prodal, úplně z dohledu se mu však nedostaly. Solární parky získal investiční fond Valour, ve kterém vlastní Michalik a jeho manželka část akcií.

„Mám v něm investiční akcie – já i moje žena – stejně jako spousta dalších lidí. Nejde o nic jiného než akcie, řízení a ovládání firmy mají na starost úplně jiní lidé, jde o bankéře. Jinými slovy nemám na chod fondu žádný vliv, nemohu jej nijak řídit,“ uvádí Michalik.

Nechal si vypracovat právní analýzu, podle které se následně hodlá zařídit. Ve hře je i možnost, že svůj podíl ve fondu Valour prodá, aby se případně nedostal do střetu zájmů. Jak velkou část fondu s manželkou vlastní, není zřejmé. Uvádí pouze, že jde o menšinový podíl.

„Poradím se s právníky, jak se mám zařídit. Všechno, co mám, jsou minoritní podíly. Zdůrazňuji, že nikde nejsem ovládající osobou, nemám jak ovlivnit chod daného fondu. Vše je navíc pod dohledem ČNB,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Kdo fond řídí?

O správu fondu Valour se dle něho stará investiční společnost Avant. I tím Michalik obhajuje, že nemá na řízení fondu Valour žádný vliv.

V praxi se ale ukazuje, že solární firmy, které místopředsedovi STAN už nepatří, stále fungují ve prospěch jeho politických zájmů. Jak zjistily Seznam Zprávy, obě dvě společnosti, které Michalik dříve vlastnil (Solar Area a Rodvinov Solar Energy) v minulých letech hnutí STAN sponzorovaly. Tato politická podpora nijak neustala ani poté, co v roce 2017 k uvedenému převodu majetku do fondu Valour došlo.

Firma Rodvinov Solar Energy pravidelně posílala peníze hnutí STAN od roku 2016 do roku 2019. Celkem poslala 950 tisíc korun (nejvíce v roce 2019 – 350 tisíc).

Firma Solar Area poslala Starostům a nezávislým ve stejném období v součtu 1,95 milionu korun, nejvíce (800 tisíc) v roce 2018. I ona tak byla jako sponzor nejštědřejší v době, když už patřila investičnímu fondu Valour, o němž Michalik říká, že jej neřídí on, nýbrž profesionální správci.

Jaký další majetek je ve fondu?

Podle vedoucího analytika protikorupční organizace Transparency International Milana Eibla z dostupných informací zatím nelze jednoznačně říct, zda se kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik převodem rodinného majetku do investičního fondu Valour dokázal zbavit střetu zájmů.

Aby se k celé věci bylo možné kategoricky vyjádřit, bylo by podle Eibla třeba vědět, jaký akciový podíl Michalikova rodina v investičním fondu skutečně má, jaký je Michalikův formální i neformální vliv na chod fondu, znát seznam všech aktiv, do nichž fond investoval. Rovněž zda fondem ovládané firmy dostávají, či nedostávají peníze a zakázky ze státního sektoru.

„Pan Michalik v tom fondu může mít skutečně jen menšinový podíl, ale také to může být tak, že jeho rodina ten fond fakticky ovládá a celé je to jen zástěrka. Víme toho zatím jen velmi málo, abychom mohli říct, zda je tam nějaké potenciální riziko,“ vidí řadu otazníků Milan Eibl.

Z výroční zprávy investičního fondu Valour z let 2018 až 2020, kde bylo jmění fondu „rozpitváno“, lze dovodit, že investice do tří firem s Michalikem historicky propojených (Solar Area, Rodvinov Solar Energy a Dark Sky) jsou nadále naprosto převažujícím majetkem fondu Valour.

Dále fond už jen v menší míře investoval například do nákupu 36 procent akcií firmy Reasoner Corp. (které patří dopravní firmě z Liberecka KS Kutílek) či do dluhopisů firmy AmBeat BH.

Jak velký je majetek Michalikovy rodiny?

Určit, jak hodnotný je majetek Michalikovy rodiny, by podle samotného dolnobřežanského starosty záviselo na způsobu ocenění. V rozhovoru pro Seznam Zprávy v minulých dnech odhadl, že jeho rodina vlastní majetek v hodnotě mezi půl až jednou miliardou korun.

Podnikatelsky činná je i manželka Hana Michaliková, která je aktivní zejména v developerských projektech. Lidové noviny a Deník N v uplynulých dnech upozornily na to, že manželka budoucího ministra v minulosti využívala služeb neprůhledné offshorové společnosti v daňovém ráji na Kypru. Konkrétně jde o společnost Lowfield Investments, pro kterou dle Michalika jeho žena dříve pracovala. Od této společnosti v roce 2016 Hana Michaliková například koupila společnost Brightsea, která vlastní nemovitosti v Dolních Břežanech.

„Abych předešel různým spekulacím. V portfoliu zmiňovaného fondu Valour figuruje firma, jejímž akcionářem byla kyperská společnost, pro kterou pracovala moje žena. Spolupracovala s nimi dlouhodobě. Faktem je, že fond Valour si skrze tuto firmu koupil administrativní budovu v Dolních Břežanech, se kterou já nemám nic společného. Takže spojení je takové, že moje žena a její sestra pracovaly pro kyperského akcionáře, který vlastnil tuto břežanskou administrativní budovu. Manželka si později tuto firmu jako s.r.o. (míněna firma Brightsea, pozn. red.) odkoupila a dodnes je v ní činná. Rozhodně prohlašuji, že jsem nikdy nebyl a nejsem vlastníkem tohoto kyperského offshoru,“ popsal Michalik v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Co si o tom myslí policie?

Kdo přesně vlastní kyperskou strukturu Lowfield Investments, není jasné. Budoucí ministr to zatím také neuvedl, ale vzhledem k blížícímu se nástupu do vlády by tak učinit měl.

Deník N v pondělí informoval o starších půjčkách ve výši téměř 100 milionů korun od kyperské Lowfield Investments pro firmy spojené s Michalikovou rodinou. Lidové noviny v minulém týdnu zase přinesly zprávu, že v souvislosti s půjčkou od této kyperské společnosti se pohyby peněz na Michalikově účtu v minulosti zabývala Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že k ničemu nezákonnému nedošlo. Podle Michalika šlo o půjčku pro syna, který peníze potřeboval na nákup pozemků.

„Půjčili jsme v roce 2017 peníze synovi, který na Vysočině koupil pozemky o velikosti 60 hektarů. Byla to rychlá příležitost, potřebovali jsme rychle jednat a manželka potřebné peníze získala jako krátkodobou půjčku od svého kyperského akcionáře. Šlo o 28 milionů korun, půjčily se na zhruba měsíc, peníze šly na náš společný účet. Odsud jsme je převedli na synův účet, který těmito penězi zaplatil za ty polnosti. Za málo dnů se na několika účtech protočilo oněch 28 milionů korun, takže banka to nahlásila Finančnímu analytickému útvaru. Celou transakci prošetřila policie a zjistila, že je vše v pořádku. A to je celý příběh, dál to nijak nepokračovalo,“ řekl Michalik Seznam Zprávám.

Co na to vedení STAN?

Starosta Dolních Břežan patří ke klíčovým postavám hnutí STAN a v rýsující se vládě Petra Fialy by měl patřit ke stěžejním figurám nového kabinetu. Středočeský náměstek hejtmanky podniká od 90. let, takže dle svých slov očekával, že jeho jmění se začne přetřásat. O své podnikatelské činnosti, včetně prověřování finančních toků na jeho účtu, prý informoval své kolegy ve vedení hnutí STAN, které ve vládě získá čtyři místa.

„Ano, kolegům na předsednictvu jsem všecko řekl. Informoval jsem je, že lze očekávat, že se můj majetek začne po nástupu do vlády přetřásat. Abych zabránil spekulacím, tak vše uvádím. Uznávám, že pro ministra není běžné, aby vlastnil majetek ve výši několika set milionů, proto o tom mluvím jak se svými kolegy ve STAN, tak nyní i veřejně. Vše bylo řádně zdaněno a ohlášeno daňovým úřadům,“ řekl Seznam Zprávám.

Starostou Dolních Břežan je Michalik od roku 2004, svůj mandát vykonával jako neuvolněný právě proto, aby mohl zároveň podnikat. Tvrdí, že své pozice nezneužil při podnikání ani on, ani jeho manželka.

„Víte, celý život se živím jako finanční investor. Od roku 2004 jsem sice starostou Dolních Břežan, ale dělám to vlastně pro bono. Byl jsem neuvolněný starosta právě proto, abych mohl normálně podnikat. Stejně jako má manželka, která má za sebou developerské projekty. Nikdy nekupovala od obce žádné pozemky, neměnili jsme územní plán kvůli investici, kterou měla na starost. O stavební povolení musela bojovat až na Ministerstvu pro místní rozvoj. Žádných výhod se mně ani jí nedostalo. Naopak se snažila území zvelebit – například realizací bytového projektu na vrakovišti,“ dodal Michalik.

Reklama

Doporučované