Hlavní obsah

S Piráty máme tichou domácnost. Do vlády jdeme i bez nich, říká Michalik

Foto: Profimedia.cz

Věslav Michalik.

Reklama

Nevidím důvod, proč bez Pirátů nejít do vlády, říká místopředseda Starostů Věslav Michalik v rozhovoru pro Seznam Zpráv. Budoucí vlivný člen kabinetu rozkryl i své majetkové poměry, které podle něho sahají až k miliardě.

Článek

Vznikající vláda Petra Fialy čeká na výsledky pirátského víkendového hlasování, zda strana do kabinetu vstoupí.

Zástupci koaličního partnera Pirátů – Starostů a nezávislých – se netají tím, že mezi partajemi jsou pošramocené vztahy. A že navzdory předvolební dohodě se vstupu do vlády nevzdají.

„Žádný volič STAN by nepochopil, že by vznik vlády zablokovala strana se čtyřmi poslanci,“ říká kandidát STAN na ministra průmyslu Věslav Michalik v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Starosta Dolních Břežan bude patřit k nejvlivnějším postavám rýsujícího se kabinetu Petra Fialy (ODS). Středočeský náměstek hejtmanky je i zkušeným finančníkem, který podniká od 90. let. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal své majetkové poměry, které sahají až k miliardě korun.

Michalik má část svých peněz v solárních elektrárnách. Vzhledem k tomu, že míří na ministerstvo průmyslu a obchodu, už s právníky a vedením hnutí STAN řešil ošetření svého byznysu tak, aby se nedostal do střetu zájmů.

Hnutí STAN má v nové vládě Petra Fialy získat čtyři posty. Nečekal jste víc vzhledem k výsledku voleb?

Do voleb jsme šli s očekáváním, že podaří-li se sestavit vládu bez ANO, mohli bychom získat dvě až tři místa. Čtyři křesla jsou opravdu víc, než jsme očekávali, takže je to úspěch.

Vašeho koaličního partnera – Piráty – teprve čeká vnitrostranické hlasování o vstupu do vlády. Kdyby pirátská základna zatrhla vedení strany vstoupit do vlády, platila by i nadále klauzule z předvolební smlouvy s Piráty, že do vlády vstoupíte jen společně?

Odpověď je jednoznačná – vstoupili bychom do vlády. Žádný volič STAN by nepochopil, že by vznik vlády zablokovala strana se čtyřmi poslanci. To je pro nás nemyslitelné, voliči našich koalic očekávají vznik vlády. Odsouhlasili jsme si povolební postup, přesně tak nyní pokračujeme. I z tohoto pohledu naplňujeme povolební strategii a náš společný program jsme promítli do programového prohlášení, které je součástí koaliční smlouvy. Nevidím žádný důvod, proč bychom pak do vlády nešli.

Kdyby Piráti šli do opozice, jak by se přerozdělila jejich ministerstva?

To by byla nová situace, musela by se změnit současná koaliční smlouva a určitě bychom museli znovu vyjednat balíček ministerstev. Kdyby to nastalo, můj pocit je, že bychom situaci vyřešili elegantně a rychle.

Jsou ministerstva, která byste po vypadnutí Pirátů preferovali do svého portfolia?

S programem Starostů úzce souvisí ministerstvo pro místní rozvoj, takže o toto ministerstvo bychom měli určitě zájem. Nechci se do této diskuse více pouštět, protože by to mohlo vyvolat dojem, že si takový vývoj přejeme. My chceme, aby Piráti v referendu vládu schválili a do vlády s námi vstoupili.

Když se bavím off record s některými členy STAN a Pirátů, navzájem o sobě nemluvíte zrovna lichotivě. Je atmosféra ve vaší koalici čím dál napjatější?

Je to taková tichá domácnost. Tím, jak volby dopadly a v jakém poměru máme poslanců, se vztahy významně narušily. A to způsobem, který se jen těžce zhojí.

Nemáte pak obavu, že se to promítne do stability vládní koalice?

To si nemyslím. Řešili jsme to mezi sebou v rámci PirSTAN, v jednáních o vládě se to nijak dramaticky neprojevovalo. Jsme profesionálové a uvědomujeme si odpovědnost, kterou po volbách máme.

Prezident Miloš Zeman během své nemoci začal konat, byť v rámci nemocnice. Co od něho očekáváte?

Prezident Zeman je vážně nemocný. Jeho nemoc se může projevovat ve vlnách, kdy jeden týden je vám lépe, druhý týden se stav zhorší a jste vyřazený z provozu. Za takové situace očekávám, že  prezident bude plně reflektovat politickou scénu, která mu nenabízí příliš manévrovacího prostoru. Petra Fialu již pověřil jednáním o sestavení vlády, myslím, že Petr Fiala prezidentovi velmi brzy představí návrh nové vlády, která má 104 až 108 hlasů ve Sněmovně. Nebude to žádné přetahování o přeběhlíky, máme silnou většinu a očekávám, že vláda projde u Miloše Zemana hladce.

Solární stopa

Nemáte obavu, že se prezident začne strefovat do vás? Zeman dlouhodobě kritizuje solární barony. Týdeník Echo vás na konci října označil za solárního barona, který zbohatl na fotovoltaických elektrárnách.

Nestydím se za to, že jsem v letech 2007 a 2008 investoval do dvou solárních elektráren. Připadalo mi to jako sexy investice s budoucností. Odkoupil jsem to ve fázi projektu, kdy byl připravený pozemek a stavební povolení. Jde o elektrárnu Rodvínov, kterou jsme uvedli do provozu v roce 2008, druhou s názvem Solar Area pak v roce 2009. Byly k tomu obrovské úvěry od České spořitelny, k tomu jsem dával svoje peníze. Postavil jsem elektrárny ještě v době, než se z toho stal klondajk. A nestydím se za to.

Elektrárny stále vlastníte?

Ne, prodal jsem je v roce 2017.

Komu přesně?

Českému investičnímu fondu Valour, který investuje do vícera věcí. Ohledně tohoto fondu panuje určitá pozornost, kterou jsem řešil i v rámci vedení hnutí STAN.

Máte ve zmiňovaném fondu Valour nějaký podíl?

Mám v něm investiční akcie já i moje žena, stejně jako spousta dalších lidí. Nejde o nic jiného než o akcie, řízení a ovládání firmy mají na starost úplně jiní lidé, jde o bankéře. Jinými slovy nemám na chod fondu žádný vliv, nemohu jej nijak řídit.

Když to shrnu: máte investiční podíl ve fondu, který vlastní solární elektrárny. Zároveň se máte stát ministrem průmyslu a obchodu, kde se solární byznys řeší. Nehrozí vám střet zájmu?

Poradím se s právníky, jak se mám zařídit. Všechno, co mám, jsou minoritní podíly. Zdůrazňuji, že nikde nejsem ovládající osobou, nemám jak ovlivnit chod daného fondu. Vše je navíc pod dohledem ČNB.

Jaké jsou vaše majetkové poměry?

Od doby, co ta povinnost existuje, podávám majetková přiznání, ať už coby starosta, nebo krajský zastupitel. Řekl bych, že jako rodina se pohybujeme mezi pěti sty miliony a miliardou.

Vy jste toto s vedením STAN probral?

Ano, kolegům na předsednictvu jsem všecko řekl. Informoval jsem je, že lze očekávat, že se můj majetek začne po nástupu do vlády přetřásat. Abych zabránil spekulacím, tak vše uvádím. Uznávám, že pro ministra není běžné, aby vlastnil majetek ve výši několika set milionů, proto o tom mluvím jak se svými kolegy ve STAN, tak nyní i veřejně. Vše bylo řádně zdaněno a ohlášeno daňovým úřadům.

Hovořili jsme spolu v roce 2017, kdy jste už působil ve vedení hnutí STAN. Tehdy jsem se vás ptal na případ společného projektu ČSOB a České pošty ohledně provozu okének na pobočkách pošty. Vaše skupina CA IB tehdy za poradenství získala 200 milionů korun, řešila to policie a vy jste byl podávat vysvětlení. Změnilo se v té věci něco?

Ne, nebylo co. Podal jsem na policii vysvětlení a nikdy jsem se nedozvěděl, proč jsem tam vůbec musel jít. Nic se v dané věci nestalo. CA IB bylo součástí velké bankovní skupiny Bank of Austria Creditanstalt, to nebylo žádné eseróčko o patnácti lidech. Ta odměna, o které mluvíte, šla celé bankovní skupině, ne mně.

V druhé části rozhovoru, kterou Seznam Zprávy přinesou později, Věslav Michalik hovoří o energetické strategii, již by jako ministr průmyslu razil. Hovoří i o tom, jakým způsobem by se měly aplikovat požadavky dohody zvané Green Deal.

Reklama

Doporučované