Hlavní obsah

Klaus se Zemanem si nepolepší. Vláda navýšení jejich renty škrtla

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý prezident Miloš Zeman.

Reklama

Pětikoalice se na nočním jednání dohodla, že nakonec nezvýší měsíční rentu bývalým prezidentům. Vláda připraví i další dílčí změny úsporného balíčku.

Článek

Bývalí prezidenti budou brát i v dalších letech stejnou rentu jako doposud, tedy 50 tisíc korun měsíčně. Návrh na zvýšení měsíční renty i příspěvku na kancelář, který byl součástí plánovaného konsolidačního balíčku, vládní strany z návrhu nakonec vyškrtly.

Vládní strany se na tom dohodly na včerejším šestihodinovém nočním jednání, Ministerstvo financí o tom dnes informovalo v souhrnu úprav konsolidačního balíčku.

Výše dosavadní padesátitisícové renty měla být navázána na vývoj platu ústavních činitelů, kdy by namísto dosavadní fixní částky byla odvozena od základního platu poslance, který je letos 102 tisíc korun. Exprezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman by si tak polepšili na dvojnásobek.

Dále mají prezidenti nárok na 50tisícový příspěvek měsíčně na kancelář a asistenta. I ten se měl zvýšit na zhruba 100 tisíc měsíčně a podléhat dani.

Momentálně příspěvek pobírají exprezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Institut Václava Klause sídlí v luxusní vile na Hanspaulce, může se ale spolehnout na finanční podporu svého sponzora PPF.

„Že se má prezidentská renta navázat na plat poslance, jsem navrhoval před více než dvaceti lety, když byl ještě ve funkci Václav Havel,“ řekl už dříve Seznam Zprávám Václav Klaus prostřednictvím svého mluvčího Petra Macinky.

Miloši Zemanovi tým pronajal kancelář v bývalém bytě, který je částečně bariérový a prezident na vozíčku má potíže se do něj dostat. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na opakované dotazy redakce k navýšení renty nereagoval.

V konsolidačním balíčku došlo ve středu k více změnám. Koaliční strany se domluvily také na odbourání některých administrativních povinností při řešení dohod o provedení práce, postupném čtyřletém růstu zdanění u elektronických cigaret a nikotinových sáčků či na zkrácení navyšování spotřebních daní z lihu na tři roky.

Reklama

Doporučované