Hlavní obsah

Komentář: Na uprchlících můžeme vydělat. I když jinak, než myslí vláda

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Centrum pomoci uprchlíkům v pražském Kongresovém centru. Ilustrační snímek z března 2022.

Reklama

Vládní strategie pro boj s uprchlickou krizí dává smysl, ale jeden přínos této situace pomíjí.

Článek

Vládou prošla strategie pro zvládání uprchlické vlny, kterou vyvolala ruská invaze na Ukrajinu. Ministrům, kteří se na ní podíleli, se podařilo sepsat obsahově i formálně důstojný materiál. V některých pasážích je hodně obecný, ale v klíčové části popisující třináct strategických priorit zvládá docela dobře přecházet od obecnějších východisek ke konkrétním opatřením.

Úvodní kapitoly jsou upovídanější a nepříliš konkrétní, ale to se dokumentu s ambicí být „strategií“ dá odpustit. Navíc principy a hodnoty spojené s pomocí ukrajinským uprchlíkům (humanitární vstřícnost, spolupráce, jednoduchost) bylo správné popsat a pojmenovat.

Důraz na lidský a společenský rozměr celé krize je důležitý. Bez něj by mohla postupně převládnout tendence přistupovat k celé situaci utilitárně jen jako k logisticko-ekonomické výzvě. Pro fungování a udržení široké společenské solidarity s prchajícími Ukrajinci – která je pro zvládnutí krize těchto rozměrů zcela nezbytná – je ale potřeba udržet v popředí zájmu i humanitární a humanistický princip.

Výpravou na tenčí led je část strategie, která popisuje, jak může být výsledný efekt migrační vlny pozitivní pro český státní rozpočet a veřejné finance vůbec. Jsou to úvahy, které se čas od času objevily už dříve. Tím, že do Česka přichází mnoho dospělých v produktivním věku ochotných zapojit se velmi brzy do práce, se samozřejmě nabízí myšlenka, že budou představovat vzpruhu hlavně pro těžce zkoušené a nereformované systémy sociálního a zdravotního pojištění.

Je to ale velmi optimistický scénář, který počítá s tím, že velká část ekonomicky aktivních příchozích se jednak rychle zapojí na trh práce, a jednak na něm také dlouhodobě setrvá. To se stát může, ale nemusí. Podobně pravděpodobné je, že valná část příchozích se zanedlouho vrátí zpět do své země (nebo toho, co z ní po ruském šílenství zbude), aby pomohla s její obnovou. Nutno říci, že pro samotnou Ukrajinu by šlo určitě o tu lepší z možných variant.

Neměl by vzniknout dojem, že humanitární pomoc uprchlíkům poskytujeme proto, aby se Česku „vyplatila“. Je pravděpodobné, že náklady v desítkách miliard korun (strategie je vyčísluje na 54 miliard za letošní rok) se Česku prostě nevrátí. I proto je důležitý onen humanistický (a také bezpečnostní) rozměr současného konání.

Na druhé straně se uprchlíci naší zemi přece jen mohou „vyplatit“, i když způsobem, o němž vláda ve strategii raději taktně mlčí. Podobně jako covidová krize i současná krize uprchlická nutí celý stát od obcí po vládu řadit vyšší rychlostní stupně ve výkonnosti a rychle se vypořádávat s problémy a slabinami, na které se třeba celá desetiletí nesáhlo.

Rychlost, s níž obce, města, kraje i stát získávají přehled o stavu svých bytových fondů, je nevídaná. Do rekonstrukcí dosud nepoužitelných nemovitostí se najednou investuje svižným tempem. Zdravotnictví v plné nahotě uvidělo a začalo řešit jak dlouhodobě přetížené a zanedbané kapacity primární péče, tak velmi nepružná a nepřátelská pravidla zaměstnávání cizinců ze třetích zemí. Ostatně celá rigidní pravidla pracovní migrace se otřásla v základech a ukazuje se, že otevřít český trh práce není zdaleka tak složité, jak se vždy tvrdilo.

Podobně jako za covidu najednou vznikají v podstatě v hodinových termínech a na koleně propojené elektronické databáze a systémy, které po léta v českých podmínkách prostě „nešly udělat“.

Stručně řečeno, uprchlická krize za sebou může zanechat Česko krátkodobě o něco chudší a zadluženější, protože náklady jsou a budou obrovské. Současně by to ale ze střednědobého pohledu mohlo být Česko šikovnější, efektivnější, digitálnější a v mnoha dosud zatuhlých oblastech rozhýbanější. Což by byl velmi vítaný bonus k tomu, co už máme skoro jisté – k důležitému přesvědčení, že jsme zkrátka v kritické situaci udělali lidsky správnou věc.

Reklama

Doporučované