Hlavní obsah

KSČM si za předsedkyni zvolila znovu europoslankyni Konečnou

Foto: ČTK

Funkci předsedkyně Konečná obhájila 88,8 procenta hlasů.

Reklama

aktualizováno •

Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná v proslovu na sjezdu strany v Brně uvedla, že KSČM ve Sněmovně chybí.

Článek

Post předsedkyně KSČM v sobotu na sjezdu strany na brněnském výstavišti obhájila europoslankyně Kateřina Konečná, získala 88,8 procenta hlasů. Novinářům to sdělila mluvčí KSČM Helena Grofová.

Konečná neměla protikandidáta, nominovaný kandidát komunistů na prezidenta Josef Skála i místopředseda Milan Krajča se nominace na post předsedy strany vzdali. Prvním místopředsedou zůstal Petr Šimůnek, ani on neměl protikandidáta.

Ve svém kandidátském vystoupení Konečná kladla důraz na sociální témata, podle ní také současná vláda dostatečně na občany nemyslí. Komunisté zahájili sjezd na brněnském výstavišti dopoledne, odpoledne budou volit nové vedení. Funkci předsedkyně bude Konečná obhajovat. Novináři na sjezd dopoledne neměli přístup, proslov ale neparlamentní strana zveřejnila na sociálních sítích.

„Zdvojnásobili cenu jízdného. Tvrdí, že na boj s drahými energiemi nejsou peníze, a přitom všichni jednotně vystoupili s tím, že hodlají za desítky miliard korun nakoupit zbraně,“ poukázala Konečná na konto členů vlády.

Konečná: Zakážou nám i marodit?

Uvedla, že Piráti lidem radili netopit, pak se k tomu přidalo nejezdit. „Za chvilku to bude asi nesvítit a o něco něco později možná nemarodit. Až to skončí u českého držet hubu a krok,“ řekla Konečná.

Podle ní není důvod, proč by měl český občan „doplácet na konflikt mezi Ruskem a Spojenými státy, který se nyní odehrává na Ukrajině“. Uvedla, že nesouhlasí s tím, proč by měli Češi, Moravané a Slezané platit za to, že plyn a ropa nepoteče z ruských kohoutů, ale mnohem dráž z amerických a jiných. Podotkla, že Němec to ze svého statisícového platu nemá problém zaplatit – a přesto i německá vláda dělá opatření, která lidem pomáhají.

V proslovu Konečná oslovila vládu, aby myslela i na občany ČR. Podle ní KSČM dříve vytvořila hradbu před tím, aby občané padli na úplné dno. „Ne vždy jsme byli slyšet, ne vždy to uměli napsat na plakát nebo billboard, ale byli jsme tam a pracovali. Mnozí občané si to uvědomili ihned po poté, co KSČM z parlamentu vypadla, jiní to ještě pocítí,“ uvedla Konečná.

Podle ní je tak na čase vrátit do Ústavy právo na práci, ale i přístup k vodě. Pracující podle ní musí mít jistotu, že pokud poctivě chodí do práce, s výplatou uživí sebe i rodinu. Uvedla, že proto je nutné minimální mzdu zvedat, a ne o „směšné“ stokoruny, ale o tisíce.

„Budeme dělat vše, co bude v našich silách, abychom zabránili nevýhodným vojenským smlouvám nebo výstavbě vojenské základny Spojených států. Každý, na koho dopadne zdražování a vládní utahování opasků, u nás najde oporu,“ řekla Konečná.

Foto: KSČM

Z momentek sjezdu si komunisté vytvořili koláž.

Reklama

Doporučované