Hlavní obsah

Kontakt s Redlem připraví o místo šéfa pošty. Rakušan ho chce odvolat

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Roman Knap brzy skončí v čele České pošty.

Reklama

aktualizováno •

Kontakt na lobbistu Michala Redla obviněného v kauze Dozimetr budou stát místo dalšího významného veřejného činitele.

Článek

Po ministru školství Petru Gazdíkovi skončí i šéf České pošty, který se s Redlem také scházel. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce.

Michal Redl je podle policie hlavou organizované skupiny, která manipulovala se zakázkami v pražském dopravním podniku a dalších institucích. Zlínský podnikatel a spolupracovník Radovana Krejčíře byl v minulosti odsouzený za podvody. Jeho nástup do vězení odvrátil lékařský posudek, že je nesvéprávný.

O kontaktech Redla s šéfem České pošty informovaly letos v zimě Seznam Zprávy. Schůzka podle sdělení samotného ředitele Knapa patřila k těm, kde „se zjišťuje, jak se přenastavují špagáty moci a vlivu“. „V tom se každý snaží zorientovat,“ řekl k tomu tehdy generální ředitel s tím, že je to běžné po každých volbách.

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka se tímto postupem vytváří nebezpečný precedent. „Odvolání pana ředitele je čistě politickou záležitostí, z hlediska fungování pošty nedává logiku,“ uvedl Vitík.

Podle Vitíka Redl na schůzku přišel s dlouholetým obchodním partnerem České pošty a Knap o tom předem nevěděl. O Redlově minulosti se prý dozvěděl až posléze a už se s ním nikdy nesešel.

Rakušan tvrdí, že chtěl šéfa České pošty vyměnit již dříve, současná situace ale plány urychlila. Na funkci chce vypsat výběrové řízení.

Kontakty na STAN

Redl má kontakty na řadu lidí ze STAN. Již v roce 2017 vyšlo najevo, že tehdejší místopředseda hnutí Stanislav Polčák s ním konzultoval obsazení některých městských firem. Musel kvůli tomu rezignovat na post ve vedení strany.

S Redlem i poté komunikoval Petr Gazdík – ke komunikaci používal šifrovaný telefon, několikrát se s Redlem i sešel. Kvůli tomu nyní rezignoval jak na post ve vládě, tak na funkci ve vedení STAN.

Dnes již bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček je pak podle policie jeden z členů organizované skupiny z kauzy Dozimetr.

Reklama

Doporučované