Hlavní obsah

Šéf pošty se sešel se spolupracovníkem Krejčíře. Špagáty moci, vysvětlil

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Generální ředitel České pošty Roman Knap. Po volbách se vždycky všichni chtějí potkat, říká.

Reklama

Podnikatel Michal Redl má dobré vztahy s některými důležitými politiky hnutí STAN. Jeho předseda Rakušan jednoznačně popírá, že by měl Redl jakkoli hnutí reprezentovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ředitel strategicky významného státního podniku Česká pošta se po volbách do Poslanecké sněmovny sešel s podnikatelem Michalem Redlem.

„Je to tak vždy po volbách, kdy se vše přenastavuje, všichni se snaží se všemi potkat,“ vysvětluje šéf státní firmy své setkání s mužem, jehož minimálně v minulosti pojily úzké vztahy s Radovanem Krejčířem.

Schůzka podle sdělení samotného ředitele Knapa patřila k těm, kde „se zjišťuje, jak se přenastavují špagáty moci a vlivu“. „V tom se každý snaží zorientovat,“ říká generální ředitel.

Roman Knap a Michal Redl se sešli 10. listopadu ve 13 hodin v jedné z mála opravdových italských restaurací v Praze, kde vaří italský šéfkuchař. A protože má podnik i vinný sklípek, hodí se pro schůzky, jež nemají být na očích, právě tam se oba muži sešli. Nebyli sami, původně totiž mělo jít o obchodní jednání, na kterém ředitel pošty nabídl firmě Raudo možnost provozovat pobočky v rámci programu Pošta partner. Na jedné straně proto seděl jednatel firmy, na straně druhé vedení pošty. A k tomu i Michal Redl, právě s ním měl jednat ředitel Knap.

Kromě „špagátů moci“ se mluvilo také o budoucnosti státního podniku. „Pan Redl tam přišel ještě s jedním člověkem, jehož jméno si nepamatuji. Oba byli zhruba ve stejném věku. Posadili jsme se, řekli, co je nového, jak vypadá teď pošta a co je potřeba s ní udělat, jak já si představuji její další směřování z pohledu komerčního manažera. Já jsem přesvědčen, že se musí změnit na firmu a ne zůstávat v pozici státního molochu, úřadu,“ popisuje ředitel Knap setkání s Michalem Redlem, které podle něho obědem skončilo.

Když se Michal Redl zvedl a odešel, ředitel prý ještě pokračoval v jednání s obchodním partnerem z firmy Raudo.

Proč měl ředitel potřebu vysvětlovat koncepci pošty právě podnikateli Redlovi, kterého, jak tvrdí, viděl poprvé v životě? A co je vlastně na schůzce špatného?

Tedy popořádku. Michala Redla policie stíhala ve dvou kauzách Radovana Krejčíře Technology leasing a M5. Krejčíř v motácích psal Redlovi, aby z účtů vybíral peníze a hotové potom předával dál. Policie Michala Redla stíhala jako Krejčířova komplice.

Zatímco Krejčíře soudy odsoudily, Redla ne. Před soud se nedostal. Předložil totiž lékařské potvrzení o vážné duševní poruše, které dokonce vyústilo v částečné zbavení svéprávnosti, kvůli němuž nebyl podle úřadů schopen chápat průběh trestního řízení.

Přesto se nesvéprávný podnikatel začal velmi často objevovat ve společnosti některých politiků dnes vládní strany STAN.

V roce 2017 Radiožurnál zjistil, že Stanislav Polčák jako tehdejší místopředseda a europoslanec STAN s Michalem Redlem konzultuje jména lidí v městských firmách. Polčák pak musel na čas odejít z vedení strany.

„Věděl jsem, že má blízko ke STAN, ale detailně jsem to začal sledovat, až když jste mne požádal o vysvětlení té schůzky. Nevím, třeba mne chtěl otestovat,“ říká ředitel pošty Knap.

Není zcela vysvětleno, jak se Michal Redl vůbec na schůzce objevil. „Přišel na straně toho obchodního partnera, já ho nezval,“ říká Knap.

Jednatel firmy Raudo Zbyněk Ščuglík však kategoricky popřel, že by Redla přivedl. „Nikoho jsem nepřivedl, Redla neznám, nemohl jsem ho nikam vodit.“

Poté, co se Seznam Zprávy znovu zeptaly ředitele, jak se tedy Michal Redl dostal na schůzku, ředitel slíbil, že to zjistí, dále už na otázky nereagoval.

Předseda STAN Vít Rakušan, ministr vnitra, do jehož působnosti Česká pošta spadá, vylučuje, že by Redl oficiálně či jakkoli jinak měl hnutí reprezentovat.

„Pana Redla neznám, nikdy jsem ho neviděl. Pokud jde o jeho případný vliv v rámci STAN, na který jste se ptal, o ničem takovém nevím, a pokud by se něco takového prokázalo, budu to chtít řešit. Když jsem do čela STAN nastupoval, jasně jsem deklaroval, a to i dovnitř hnutí, že nebudu tolerovat žádné šedé eminence. Kdo chce reprezentovat STAN, musí se prosadit v oficiální struktuře hnutí,“ řekl ministr vnitra a předseda hnutí.

Seznam Zprávy se pokoušely kontaktovat také Michala Redla. Neodpověděl však ani na dotazy zaslané e-mailem, ani na pokusy přes komunikační aplikaci WhatsApp. Nezvedal mobilní telefon a nepomohlo ani to, že ho reportér navštívil v místě bydliště a zanechal nepřítomnému podnikateli vzkaz se žádostí, aby se ozval.

Redlovu reakci pak zprostředkoval člověk, který se představil jako právník Marek Hejduk z advokátní kanceláře Urban & Hejduk. Na hlavičkovém papíře předal Redlovu reakci: „Vážení pánové Koutníku a pane Kroupo, vaše snaha o vytvoření kauzy kolem mé osoby je čistě účelová. Spojování mých aktivit s politickými záležitostmi je absurdní a zcela to vylučuji.“

Redakce pana Hejduka opakovaně požádala, aby zaslal doklad, že je k zastupování Michala Redla zplnomocněn, avšak přes dvojí urgenci a dvojí příslib se tak během pondělka nestalo.

I když předseda hnutí STAN jakékoli kontakty s Michalem Redlem odmítá, někteří další členové hnutí se vztahem k podnikateli netají.

Redl historicky tíhl k politice, s politickým projektem Starostů sympatizoval od jeho rané fáze. Kořeny hnutí sahají do Redlova domovského Zlínského kraje, kde se v roce 2004 poprvé účastnil voleb zárodek dnešních Starostů - hnutí Nezávislí starostové pro kraj.

Odsud pochází Redlovo pouto k europoslanci a místopředsedovi STAN Stanislavu Polčákovi. „Znal jsem se především s jeho otcem, to bylo tuším v roce 2006. Poskytoval jsem mu právní služby, seznámili jsme se ve Zlíně. Postupně jsem poznal členy jeho rodiny. Nebudu zapírat, že se s Michalem Redlem vídám společensky. V rámci roku se to stane dvakrát, třikrát, ne vícekrát,“ řekl europoslanec Seznam Zprávám.

Stanislav Polčák na jedné straně popisuje Redla jako muže s intenzivní zálibou v politice, popírá však, že by s ním řešil dění v hnutí STAN. „Kdysi jsem mu řekl, že politiku budeme rozhodovat my. Respektive že může říct svůj názor, protože on je člověk, který má poměrně vysokou míru politického zájmu, avšak že my se rozhodujeme podle vlastního přesvědčení,“ popisuje místopředseda hnutí.

Podnikatel Redl má svůj kontakt i ve vedení pražské radnice. Je jím náměstek pražského primátora a předseda pražské organizace STAN Petr Hlubuček. Podobně jako Polčák trvá na tom, že jeho vztah s Redlem je ryze společenského charakteru.

„S panem Redlem se znám pouze společensky. Naprosto vylučuji, že bychom spolu řešili cokoliv týkající se politických záležitostí,“ tvrdí náměstek primátora, který se vypracoval mezi aktuálně nejvlivnější politiky na pražském magistrátu.

Pro Hlubučka je uvnitř starostenského hnutí důležitým spojencem výše citovaný europoslanec Polčák. Ten ostatně přiznal, že došlo i na jejich společné setkání s Redlem. „Vím, že se znají. Nevím, jak moc hluboce. Společně ve třech jsme byli jednou či dvakrát,“ dodal Polčák.

Reklama

Doporučované