Hlavní obsah

Hrozí nedostatek svodidel, varuje odborář. Kvůli problémům Liberty

Foto: Profimedia.cz

Hutník v ostravské huti Liberty.

Reklama

Firma Liberty Ostrava patří mimo jiné mezi největší výrobce silničních svodidel v Česku. Kvůli problémům fabriky hrozí jejich nedostatek na trhu, varuje odborář Roman Ďurčo. Podle stavebních firem ale existují alternativy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když jede v Česku řidič po silnici, s největší pravděpodobností míjí svodidla vyrobená v ostravské firmě Liberty.

Většina jejích zaměstnanců je však už od loňského 22. prosince doma kvůli problémům firmy s platbou za energie a výroba stojí.

Předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo upozornil, že tento specifický výrobek může v budoucnu na českém trhu chybět.

„Liberty je podle mě jediný výrobce svodidel v České republice. Určitě si myslím, že to český trh může velmi poznamenat. Musely by se opět dovážet z jiných zemí a nedělám si iluze, že to bude z Evropy, ale zejména ze třetích zemí. Je možné, že tady bude nedostatek této komodity, tím pádem to možná zvedne i cenu. Můžou se prodražovat stavby dálnic a opravy,“ varuje odborář.

Tento scénář podle Ďurča hrozí v případě, že se situace v Liberty nezlepší do jara.

„Podle mých informací sklady nejsou naplněny. Je to významný hráč na trhu a je to specifický výrobek. V tomto směru si hutě v Česku nekonkurují.“

Firma Liberty Ostrava ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedla, že je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Během loňského roku firma prodala svodidla v řádech desítek tisíc tun.

Ano, je možné si i v současné situaci silniční svodidla objednat, ale v omezeném množství.
Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava

„Ano, je možné si i v současné situaci silniční svodidla objednat, ale v omezeném množství. Na výrobě se podílí zhruba 60 lidí včetně konstrukčního oddělení. Jedná se o výrobek, který vyrábíme v menších objemech, ale s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedla mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

Dodala také, že společnost ročně vyřídí objednávky v řádech desítek tisíc tun.

Nedostatek silničních svodidel na českém trhu aktuálně není. Ředitelství silnic a dálnic uvedlo, že v oblasti výstavby nových dálnic a silnic 1. tříd je ve všech smlouvách o dílo zakotvena odpovědnost za dodání stavebních komponentů a hmot plně na zhotoviteli, který ji zároveň pod sankcemi garantuje.

„V oblasti provozu jsou po dotazu naši dodavatelé připraveni plnit závazky v oblasti nápravy po haváriích na stávající síti bez narušení ze svých provozních zásob. V prostředí EU je více funkčních a certifikovaných dodavatelů tohoto druhu materiálu,“ napsal ve vyjádření mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

V prostředí EU je více funkčních a certifikovaných dodavatelů tohoto druhu materiálu.
Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic

Seznam Zprávy se ptaly několika stavebních společností, jak na tom jsou.

„Odstávku výroby silničních svodidel v ostravské Liberty nijak zásadně neřešíme. Na trhu působí více dodavatelů tohoto produktu, se kterými dokážeme naše potřeby pokrýt, pokud objednatel připustí adekvátní výrobek,“ popisuje aktuální situaci mluvčí společnosti Vinci Construction CS Iveta Štočková.

Společnost Strabag uvedla, že svodidla nakupuje od více výrobců. „Odstávka výroby u jednoho z nich nás v činnosti nijak neomezuje,“ vysvětluje mluvčí společnosti Edita Novotná.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky.

Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Většina jejích zaměstnanců, stejně jako zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech (dohromady okolo 6000 lidí), je od loňského 22. prosince doma a většina jejich provozů stojí. Huť je v podstatě bez energií, protože Tameh jejich dodávky zastavil.

Podívejte se, jak to nyní vypadá uvnitř Liberty:

+11

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky (ANO) problém huti nemá dopad jen na její zaměstnance, ale ovlivňuje dodavatelské firmy.

„Zabýváme se potřebami firem, na které tato situace výrazně dopadá. Není to jenom o vztahu Liberty a Tamehu, které v současné době dominují mediálnímu prostoru, ale o stovkách dalších podniků navázaných na tuto huť,“ uvedl Krkoška.

Zaměstnanci Liberty mzdy dostanou

Organizace MS Pakt oslovila okolo 900 firem napojených na Liberty. Zpětnou reakci obdržela zhruba od třetiny z nich. Firmy aktuálně budou potřebovat pomoci například s daněmi nebo by chtěly právní pomoc.

„Řadu firem jsem navštívil osobně a chtěl jsem slyšet, co by jim pomohlo. Při rozhovorech se například ukázal rozdílný přístup finančních úřadů vůči firmám. Jedním z návrhů opatření je třeba možnost odpuštění nebo vrácení záloh z plateb DPH za nezaplacené pohledávky od společnosti Liberty Ostrava, nebo alespoň do doby, než budou tyto pohledávky skutečně uhrazeny,“ řekl Krkoška.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Reklama

Doporučované