Hlavní obsah

Lékař zatím není z ničeho obviněný, Jižní Koreu však nesmí opustit

Foto: Úřad vlády

Vládní speciál. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by lékař v Jižní Koreji byl z něčeho obviněný. Resort to uvedl ve vyjádření pro Seznam Zprávy. Není však stále jasné, kdy bude moct zemi opustit.

Článek

Ani pět dní po incidentu na mezinárodním letišti v Busanu v Jižní Koreji není jasné, co bude s vojenským lékařem, který čelí nařčení, že se nevhodně choval k hygieničce při měření teploty na palubě vládního speciálu.

Podle informací Seznam Zpráv stále platí zákaz vycestování, nikdo ho ale z korejské strany zatím nekontaktoval, a není tedy ani jasné, co se bude v nejbližších hodinách nebo dnech dít.

„Nemáme informace, že by dotyčný český občan byl z něčeho obviněn. Náš zastupitelský úřad poskytuje standardní konzulární asistenci, mimo jiné asistuje při nalezení právníka s vhodnou specializací a rovněž vypomohl s překladem svědeckého prohlášení,“ uvedl mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake pro Seznam Zprávy.

Odkázal tak na dopis skupiny podnikatelů, kteří byli součástí doprovodné delegace ministra dopravy Martina Kupky (ODS) do Jižní Koreje. O jeho obsahu o víkendu už Seznam Zprávy informovaly.

Píše se v něm, že pokud se údajný incident stal, tak omylem v důsledku stísněného prostředí uličky letadla a chaosu při provádění hygienické kontroly. Svědectví, s jehož překladem místní velvyslanectví pomohlo, poskytlo pět podnikatelů, kteří seděli v letadle v okolí lékaře.

„Seděl jsem přes uličku jako přímý soused. Vylučuji, vzhledem k mé blízkosti u incidentu, sexuální napadení,“ uvádí své svědectví v dopise podnikatel Luboš Vaněk.

„Nebyla jsem svědkem žádného výkřiku nebo odskočení pracovnice. Pan podplukovník vstával těžce a pomalu, protože byl indisponován únavou po letu,“ popisuje další svědkyně Klára Sovová.

„Vylučuji sexuální napadení.“ Podnikatelé líčí, co se odehrálo v letadle

Podplukovník čelí nařčení z „krajně nevhodného chování“ vůči hygieničce na palubě letadla v Jižní Koreji. Seznam Zprávy získaly dopis, v němž se ho skupina členů podnikatelské mise zastala.

Podle ní se také už o víkendu autorům dopisu ve spolupráci s advokátem Jakubem Lichnovským z PRK Partners podařilo sehnat lékaři zastoupení korejské advokátní kanceláře.

Ministr Kupka v sobotu pro Seznam Zprávy uvedl, že pouze z doslechu má jak samotný incident, tak i informace o tom, že lékař nebyl „v úplně dobré kondici“, jak tvrdil. Chce proto počkat, až se celá věc prošetří. Ministerstvo obrany už avizovalo, že bude případ kázeňsky řešit.

Sovová ale odmítla podpořit ministrova slova, jimiž naznačil, že byl lékař ovlivněn alkoholem. „Ničeho takového jsem si nevšimla. Podle mě byl ve službě, měl na sobě uniformu, a pochybuji, že by mu obsluhující personál naléval alkohol,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované