Hlavní obsah

„Vylučuji sexuální napadení.“ Podnikatelé líčí, co se odehrálo v letadle

Foto: Z dopisu svědků incidentu

Pohled do vládního speciálu, na jehož palubě k incidentu došlo.

Reklama

Podplukovník čelí nařčení z „krajně nevhodného chování“ vůči hygieničce na palubě letadla v Jižní Koreji. Seznam Zprávy získaly dopis, v němž se ho skupina členů podnikatelské mise zastala.

Článek

Pokud se údajný incident stal, tak omylem v důsledku stísněného prostředí uličky letadla a chaosu při provádění hygienické kontroly. Tak lze shrnout obsah dopisu, v němž se podnikatelé zastali českého lékaře. Čelí obvinění, že plácl po zadku jihokorejskou hygieničku, jak před pár dny uvedl deník MF Dnes.

„Seděl jsem přes uličku jako přímý soused. Vylučuji, vzhledem k mé blízkosti u incidentu, sexuální napadení,“ uvádí své svědectví v dopise podnikatel Luboš Vaněk.

„Nebyla jsem svědkem žádného výkřiku nebo odskočení pracovnice. Pan podplukovník vstával těžce a pomalu, protože byl indisponován únavou po letu,“ popisuje další svědkyně Klára Sovová.

Upozornila, že měli za sebou dlouhý přelet ze Singapuru. Odmítla také podpořit slova ministra dopravy Martina Kupky (ODS), jimiž naznačil, že byl lékař ovlivněn alkoholem. „Ničeho takového jsem si nevšimla. Podle mě byl ve službě, měl na sobě uniformu, a pochybuji, že by mu obsluhující personál naléval alkohol,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Kupka pro Seznam Zprávy připustil, že pouze z doslechu má jak samotný incident, tak i informace o tom, že nebyl „v úplně dobré kondici“. Chce proto počkat, až se celá věc prošetří. Ministerstvo obrany už avizovalo, že bude případ kázeňsky řešit.

„Nikdo nepřišel a nikdo se nezeptal: Kdo z vás to viděl? Když jsme viděli, že se s námi nevrací zpět do České republiky, rozhodli jsme se sepsat naše svědectví,“ vysvětlila Sovová, proč dopis napsali. „Osobně ho neznáme a nemáme žádný zájem na řešení incidentu,“ uvedla s tím, že coby podnikatelé ale zároveň nechtějí, aby toto podle nich nedorozumění narušilo ekonomické vztahy mezi korejskou a českou stranou.

Co se odehrálo na palubě

Třístránkový dopis, který má redakce k dispozici, dostalo nejen Velvyslanectví České republiky v Soulu, ale i ministerstev dopravy, obrany a zahraničních věcí a také Úřad vlády. Popisuje detailně události na palubě vládního speciálu tak, jak se z pohledu pěti podnikatelů odehrály.

Airbus A319 -115CJ vládní letky přistál ve středu na mezinárodním letišti v Busanu. Na palubu vstoupilo několik Jihokorejců, kteří zřejmě kvůli onemocnění covid-19 chtěli všem změřit teplotu.

Foto: Klára Sovová

Delegace vystupuje z vládního airbusu na mezinárodním letišti v Busanu.

„Kontrola probíhala paralelně na obou stranách uličky letadla tak, že jednotliví pasažéři vstávali a přistupovali k uličce, aby bylo možné bezkontaktními teploměry změřit teplotu na ruce,“ popisují v dopise.

„Měli to špatně zorganizované. Zrovna v místě, kde seděl podplukovník, se všichni tři měřiči teploty potkali. Došlo ke shromáždění velkého množství lidí na malém prostoru, kdy se kolem sebe všichni motali,“ doplnila Sovová.

Již zmíněný podnikatel Luboš Vaněk popsal události takto: „Seděl jsem přes uličku jako přímý soused podplukovníka, za letu jsme si povídali, zdál se unavený. (…) Mne měřil muž, naměřil teplotu 36,4 stupně, a v ten samý okamžik jsem viděl měření pana podplukovníka, jeho měřila slečna. Sledoval jsem své měření, ale periferně jsem nezaregistroval žádný prudký pohyb. Pracovníci hygienické kontroly se protahovali i okolo sebe a mezi ostatními pasažéry velmi těsně. Vylučuji, vzhledem k mé blízkosti u incidentu, sexuální napadení.“

Redakce jméno lékaře Ústavu leteckého zdravotnictví Praha zná, ale nezveřejňuje ho, neboť se jí ho zatím nepodařilo zkontaktovat.

„Při měření teploty jsme stáli blízko armádního lékaře a neviděli jsme žádné napadení pracovnice,“ uvádějí pak další dva podnikatelé podepsaní pod dopisem.

Foto: Z dopisu svědků incidentu

Oranžově je vyznačeno sedadlo, kde seděl vojenský lékař, zeleně pak místa, kde seděli svědci události, kteří se lékaře dopisem zastali.

Sovová seděla o dvě řady před lékařem. Jak ale vysvětluje, situaci vestoje sledovala, protože kvůli nečekanému měření teploty měla obavy, aby se podnikatelská mise nezkomplikovala. A předpokládala, že pokud by byl nějaký problém, řešili by to místní hygienici právě s lékařem na palubě.

„Podplukovník se snažil vstát a v náhlé indispozici nemůžeme vyloučit, že došlo ke kontaktu mezi ním a pracovnicí provádějící kontrolu. Nezaznamenali jsme ale výkřik nebo prudkou reakci ze strany pracovnice kontroly,“ uvádí se v dopise.

Podnikatelka Sovová pak v rozhovoru pro Seznam Zprávy ještě dodala: „Jestli se dotkl jejího zadku, to nevím, ale rozhodně to nebylo žádné plácnutí. A úplně bych vyloučila, že to bylo sexuálně motivované. Já jsem přesvědčená, že to vzniklo kvůli tomu, že tam byla ta skrumáž.“

Ostatně o incidentu se dozvěděla až při odjezdu autobusem z letiště.

Foto: Archiv Kláry Sovové

Členkou delegace do Jižní Koreje byla i Klára Sovová, advokátka a podnikatelka, mimo jiné spolumajitelka Luční a Labské boudy v Krkonoších. Na snímku v Singapuru.

„Nejsem schopen zhodnotit míru osobního kontaktu od pana doktora směrem k té hygieničce, já jsem to opravdu neviděl, byl jsem na druhé straně letadla,“ řekl už v sobotu ministr Kupka.

Už dříve také uvedl, že podle zprostředkovaných informací se lékař omluvil. Advokátka Sovová ale oponuje, že podle jejích - taktéž zprostředkovaných - informací se lékař omluvil pouze za to, pokud se hygieničky omylem nevhodně dotkl.

„Nevíme ani, z čeho je obviněný“

O víkendu se autorům dopisu ve spolupráci s advokátem Jakubem Lichnovským z PRK Partners podařilo sehnat lékaři zastoupení korejské advokátní kanceláře. „Zatím ani nevíme, z čeho je podplukovník obviněný,“ podotkla Sovová.

Pro MF Dnes velvyslanec v sobotu uvedl, že lékař není v cele, ale odcestovat zatím nemůže. „Aktuální stav je takový, že mu bylo zatím zamezeno vycestovat ze země. Nyní se čeká na další jednání s korejskými úřady,“ řekl.

„Při troše větším zapojení naší diplomacie by se mohlo podařit, že by ho cestou zpátky přivezl premiér,“ dodala v nadsázce Sovová s odkazem na pracovní cestu Petra Fialy (ODS) po Asii, která probíhá v těchto dnech.

„Cestu jsem si platila“

Doprovodné podnikatelské mise ministra dopravy Martina Kupky se zúčastnilo více než 50 zástupců českých firem z Hospodářské komory. Delegace nejprve navštívila Singapur, poté Jižní Koreu. Cílem bylo posílit spolupráci v logistice, kosmických aktivitách a moderních technologiích, v nichž oba asijské státy patří ke světové špičce.

Podnikatelka a advokátka Klára Sovová uvedla, že za cestu zaplatila 80 tisíc korun, a ohradila se tak proti kritice, která se v souvislosti s incidentem objevila na sociálních sítích, že si podnikatelé létají zadarmo do světa se servisem vládního speciálu.

„Česká republika má CzechTrade a CzechInvest, které platíme z daní. A ty tam mají své zástupce. A kdyby za nimi podnikatelé nejezdili, tak se podobné aktivity můžou zrušit,“ uvedla.

Reklama

Doporučované