Hlavní obsah

Žádné plácnutí přes zadek. K dotyku došlo omylem, tvrdí svědkyně z letadla

Foto: Česká televize

Podnikatelka Klára Sovová natočila video pro Českou televizi, ve kterém hájí českého lékaře obviněného z nevhodného chování vůči hygieničce v Koreji.

Reklama

aktualizováno •

Pětice účastníků delegace do Jižní Koreje poslala českému velvyslanectví v Soulu dopis, ve kterém rozporují, že by český lékař obtěžoval tamní hygieničku. Tvrdí, že incident přímo viděli a došlo pouze k omylu v úzké uličce.

Článek

Jeden ze členů ministerské delegace do Jižní Koreje se tento týden se zbytkem skupiny nevrátil. Tamní úřady mu totiž nedovolily opustit zemi, protože ho viní z „krajně nevhodného chování“, jak potvrdilo Ministerstvo obrany.

Podle serveru iDnes.cz lékař s hodností podplukovníka v opilosti plácl přes zadek korejskou hygieničku, která měřila cestujícím na letišti v Soulu teplotu.

Jenže proti tomuto výkladu události se ohradila pětice svědků, která poslala na české velvyslanectví v Soulu dopis, že se incident stal jinak. Podle nich šlo o nechtěné sáhnutí, nikoliv plácnutí.

„Byla jsem přímým účastníkem incidentu, který se odehrál na palubě letadla české armády. Případ se nestal takovým způsobem, jak je popisován panem ministrem (dopravy Martinem Kupkou (ODS), pozn. red.), jako individuální selhání jednotlivce,“ uvedla pro Českou televizi podnikatelka a rovněž členka ODS Klára Sovová.

Kupka totiž pro Seznam Zprávy uvedl, že ho mrzí, „že celý obraz užitečné mise zkalilo individuální selhání jednoho člena posádky“. Podle Sovové šlo ale o omyl, nikoliv nevhodné chování.

„Jsem žena a přímo jsem ten incident viděla. Došlo k tomu tak, že pan podplukovník omylem v úzké uličce při měření teploty sáhl na tělo pracovnice, která měření prováděla,“ popsala Sovová incident tak, jak ho viděla ona.

„Bylo nás tam pět svědků, a proto jsme sepsali naše svědecké prohlášení, naše čestné prohlášení o tom, co jsme viděli. A doufáme, že to poslouží spravedlnosti pro pana podplukovníka, který bohužel zůstal v Koreji,“ dodala Sovová.

Kupka: Vše je předmětem šetření

Seznam Zprávy vzhledem k novému svědectví oslovily s dotazem ministra dopravy Kupku, zda si nadále stojí za tím, jak se k události vyjádřil.

„Nejsem schopen zhodnotit míru osobního kontaktu od pana doktora směrem k té hygieničce, já jsem to opravdu neviděl, byl jsem na druhé straně letadla,“ uvedl ministr Kupka.

„Informace, které ke mně doputovaly od účastníků, jsou, že pan doktor, a to je samo o sobě možné hodnotit jako osobní selhání, v úplně dobré kondici nebyl. Ale popravdě řečeno, vše ostatní je předmětem šetření a nemá smysl o tom spekulovat,“ dodal ministr.

Redakce oslovila rovněž Ministerstvo zahraničních věcí, jak s dopisem od pětice účastníků letu naloží. „Poskytujeme standardní konzulární asistenci v souladu se zákonem o zahraniční službě,“ uvedl stručně mluvčí Daniel Drake.

Český lékař zatím zůstává v Koreji, odkud prozatím nemůže vycestovat. Korejské úřady od pátku nepodnikly žádné další kroky, jak potvrdilo v sobotu odpoledne Seznam Zprávám Ministerstvo zahraničních věcí.

Aktualizace: Doplnili jsme rozšířenou reakci ministra Martina Kupky a reakci Ministerstva zahraničních věcí.

Reklama

Doporučované