Hlavní obsah

Lidoveckou jedničkou pro eurovolby bude Zdechovský

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Tomáš Zdechovský.

Reklama

aktualizováno •

Jedničkou na kandidátce KDU-ČSL do Evropského parlamentu bude europoslanec Tomáš Zdechovský. Rozhodlo o tom širší vedení strany. Do podzimu má být jasno, zda budou lidovci kandidovat samostatně.

Článek

Jako dvojku Celostátní konference KDU-ČSL určila vicehejtmana Jihočeského kraje Františka Talíře. Třetí místo pak patří europoslankyni Michaele Šojdrové.

Celkem lidovci nominovali 11 jmen. Mezi nimi na pátém místě i nezařazeného senátora a někdejšího prezidentského kandidáta Pavla Fischera.

Jasno naopak ani po dnešku není, zda půjde strana do voleb sama, anebo v koalici Spolu. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka novinářům řekl, že rozhodnutí by mělo padnout nejpozději do konce září.

„Pro KDU-ČSL je prioritou vybrat osobnosti, které dokážou na půdě Evropského parlamentu prosazovat agendu ve prospěch České republiky. To se dnes podařilo,“ uvedl. „Zda půjdeme, nebo nepůjdeme do koalice, se rozhodne v následujících měsících.“

Anketa mezi straníky

Seznam Zprávy už dříve informovaly, že na vnitrostranickém fóru proběhla anketa, v níž vedení zjišťovalo preference členů. Anketa byla místy návodná, některé otázky byly doplněny poznámkami, které poukazovaly na výhody kandidatury v koalici.

„Interní průzkumy nám ukazují, že jako koalice Spolu bychom zvítězili a získali minimálně stejně, ale spíše více mandátů, než je aktuální prostý součet pro dané strany,“ stálo například u jedné z otázek.

Přesto mezi členy strany převážil názor, že lidovci by do Evropského parlamentu měli kandidovat samostatně.

Reklama

Doporučované