Hlavní obsah

Lipavský si na kobereček předvolal íránského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vláda ČR

Jan Lipavský.

Reklama

Ministr zahraničí mu chce podle svých slov dát najevo, že islámská republika útokem na Izrael překročila veškeré hranice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr zahraničí Jan Lipavský předvolal na kobereček íránského velvyslance Sajjeda Madžída Ghafelího Bašíma, který zdejší diplomatickou misi islámské republiky vede od roku 2022.

Chce mu tlumočit postoj české diplomacie, podle níž Teherán víkendovým útokem na Izrael překročil veškeré hranice.

„Íránský režim cíleně ohrožuje bezpečnostní situaci v regionu. To vše s tichým souhlasem svých ruských přátel,“ napsal ministr na síti X.

Připomeňme, že Írán v noci na neděli vyslal proti židovskému státu přibližně 300 střel. Izrael za pomoci spojenců 99 % z nich sestřelil a nezaznamenal tak žádné významnější škody. Útok následně odsoudila valná většina světových lídrů.

K podobnému kroku jako Lipavský se uchýlil i jeho íránský protějšek. Již během neděle si íránské ministerstvo zahraničí předvolalo velvyslance Británie, Francie a Německa. Diplomatů se ptalo na postoje jejich zemí k úderům Teheránu.

Reklama

Doporučované