Hlavní obsah

„Má asi něco s ušima.“ Bělica čelil před zvolením hejtmanem tvrdé kritice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Moravskoslezský kraj

Nový hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

Reklama

Moravskoslezským hejtmanem ve středu krajští zastupitelé zvolili primátora Havířova Josefa Bělicu. Ve funkci nahradil odsouzeného Jana Krkošku. Region má v tomto volebním období už třetího hejtmana. Neobešlo se to bez emocí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vyostřená debata na krajském zastupitelstvu předcházela ve středu zvolení nového moravskoslezského hejtmana. Od opozice i veřejnosti zazněla kritika směřující na Josefa Bělicu a jeho kumulování funkcí . A také na údajnou neschopnost hnutí ANO zjednat si v regionu pořádek.

Před hlasováním o novém hejtmanovi se tak v Ostravě strhla vyhrocená diskuse. Vykopla ji pirátka Zuzana Klusová, když zpochybnila Bělicovu schopnost ukočírovat několik politických funkcí najednou.

Bělica kromě své nové funkce moravskoslezského hejtmana dosud zastává i post primátora města Havířov, je i poslancem a krajským předsedou hnutí ANO.

Že jsou čtyři funkce na jednoho člověka moc, nakonec uznal i sám Bělica, když oznámil, že se funkce havířovského primátora vzdá. Hned to podle něj ale nebude.

„Říkal jsem to už několikrát, neumím si představit, že bych dlouhodobě vykonával dvě exekutivní pozice, takže pozici primátora v Havířově opustím. Opustím ji v okamžiku, kdy si budu jistý, že všechny projekty, které tam jsou nastartované, budou dále pokračovat. Myslím si, že to nebude trvat dlouho,“ řekl.

Vizitka hejtmana Josefa Bělicy

  • Narodil se 16. července 1978 v Havířově.
  • Primátor Havířova, zastupitel Moravskoslezského kraje, poslanec, předseda krajské organizace hnutí ANO.
Foto: Moravskoslezský kraj

Josef Bělica.

Zastupitele Bělicova odpověď neuspokojila a reagovali další sadou dotazů. Chtěli znát přesnější termín, kdy funkci primátora hodlá složit.

„Jak definujete krátký časový úsek?“ ptal se ho třeba Ondřej Němeček (OK).

Nový hejtman otázky ignoroval

Opozice nejenom že se nedočkala ani přibližného časového rámce Bělicova odstoupení, ale nakonec nedostala odpověď na žádný ze svých dotazů. Bělica jakékoliv další otázky na odchod z funkce primátora Havířova ignoroval, čímž opozici ještě více popudil.

„Pan Bělica má asi něco s ušima. My chceme slyšet odpověď! Vy nedokážete odpovědět, jak dlouho budete primátorem Havířova,“ rozčilovala se například Kateřina Šebestová (OK).

V kritice pokračovala i Klusová: „Typické arogantní chování. Na otázky, které jdou trošku na tělo, nedokáže odpovědět. Já vyzývám všechny, kteří s takovým chováním nesouhlasí, aby ho při hlasování nepodpořili.“

Do Bělicy si rýpnul i Jakub Dedek (Piráti): „Kdyby neměl tolik funkcí, tak by to už věděl.“

Kumulace a arogance

K vlně nevole se z řad veřejnosti připojil i Jiří Štefka. Na otázku, s čím je u nového hejtmana nespokojený, odpověděl jasně. „V prvé řadě je to kumulace funkcí, v druhé řadě je to arogance. A on prostě jiný nebude. Nestačí, že se vzdá funkce primátora, ještě je poslancem. Moravskoslezský kraj má 1 200 000 obyvatel, tak ať se jim věnuje pořádně,“ zlobil se Štefka.

Dodal, že jeho favoritem na post hejtmana Bělica rozhodně nebyl: „Sice se chlubí, že má dvě vysoké školy, ale, prosím vás, vzdělání není všechno, ještě je potřeba moudrost, a tu on nemá.“

Kritika ve finále zazněla i na konto celého hnutí ANO.

Nový hejtman v podcastu Ptám se já

„Jakou máme záruku, že udržíte hejtmana ve funkci až do konce volebního období? Půjde už o třetího hejtmana,“ upozorňoval David Dudzik (BPP) na časté personální změny v kraji během jednom volebního období.

Leckomu prý připomínají střídání ministrů zdravotnictví během pandemie covidu.

Bělica totiž ve funkci hejtmana po necelém roce vystřídal Jana Krkošku (zvolen za ANO), který se postu vzdal a rezignoval i na členství v ANO poté, co ho soud nepravomocně odsoudil za účast v organizované skupině, která uplácela lékaře.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Jan Krkoška u soudu. Byl obžalován z účasti na organizované zločinecké skupině, za což mu hrozil trest od dvou do deseti let ve vězení. Žalobce mu po jeho přiznání v závěrečné řeči navrhl peněžitý trest, soud souhlasil.

Krkoška zase vedl kraj po Ivo Vondrákovi, zvoleném rovněž za ANO, jenž byl ovšem dlouhodobým kritikem hnutí. Spory s Andrejem Babišem vygradovaly, když v prezidentské volbě veřejně podpořil Petra Pavla právě místo někdejšího premiéra a svého tehdejšího stranického šéfa. Loni v červnu hrozilo, že ho zastupitelé odvolají, Vondrák ovšem ještě před tím oznámil svou rezignaci.

Pirát: Nechme křeslo prázdné

Zastupitel Dudzik pak ve středu přišel i s návrhem, aby do podzimních krajských voleb zůstal post hejtmana už neobsazený. „Nemělo by hnutí ANO vyvodit osobní zodpovědnost z této situace a hejtmana už nenavrhovat?“ pokládal řečnické otázky Dudzik.

S návrhem ale u krajských zastupitelů nepochodil.

Debatu o počínaní hnutí ANO nakonec uzavřel právě někdejší hejtman Ivo Vondrák (dnes OK). „Pro současnou koalici to je nejjednodušší a nejpohodlnější řešení.“

Piráti svůj nesouhlas se zvolením Bělicy před hlasováním ještě demonstrativně podtrhli tím, když se do funkce pokusili navrhnout prvního náměstka hejtmana Jakuba Unucku (ODS).

Ten ale v kandidatuře havířovského primátora od začátku podporoval, a návrh proto odmítl. Josef Bělica nakonec získal svůj další politický post, jako jediný kandidát.

Ve veřejné volbě získal hlas 36 zastupitelů, proti jich bylo 16 a hlasování se zdrželi 4. 

Za co byl odsouzen Krkoška

Jan Krkoška vedl kraj po Ivo Vondrákovi, který byl dlouhodobým kritikem hnutí ANO. Spory vygradovaly, když v prezidentské volbě veřejně podpořil Petra Pavla místo někdejšího premiéra a svého tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše.

Loni v červnu hrozilo, že ho zastupitelé odvolají, ale Vondrák ještě před tím oznámil svou rezignaci.

Reklama

Doporučované