Hlavní obsah

Nemůžu na radnici hned skončit, říká hejtman z ANO ke kumulaci funkcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl nový hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO). Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Josef Bělica se stal novým hejtmanem Moravskoslezského kraje. Je už třetím politikem hnutí ANO, který region v tomto volebním období povede. Co se děje v moravskoslezském ANO? A kolik funkcí bude Bělica zastávat?

Hostem Ptám se já byl nový hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO), který do čela Moravskoslezského kraje nastupuje jako třetí hejtman z hnutí ANO během dvanácti měsíců.

Funkci nejdřív loni v červnu po ostrých sporech s vedením ANO složil dlouholetý hejtman Ivo Vondrák. Hlasitý kritik Babišova hnutí definitivně upadl v nemilost, když v prezidentské volbě místo svého šéfa podpořil Petra Pavla. Vondráka pak vystřídal tehdejší krajský náměstek pro cestovní ruch a regionální rozvoj Josef Krkoška. I ten ale rezignoval poté, co ho pražský soud koncem března uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině.

Bělica už dříve uvedl, že on sám nemá co skrývat. Na středečním mimořádném jednání ho podpořilo 36 zastupitelů, proti jich bylo 16 a čtyři se zdrželi. Novému šéfovi Moravskoslezského kraje někteří vyčítají, že kumuluje funkce. Je totiž zároveň primátorem Havířova a poslancem ANO.

„Fungování jako primátor nebo hejtman, současně poslanec je poměrně výhodné. Protože spousta těch jednání v Praze probíhá, a ať už jste poslanec, nebo ne, tak do té Prahy jezdit musíte, takže pokud se to dá dobře zkoordinovat, tak to funguje,“ řekl Bělica s tím, že funkce primátora se časem vzdá, kvůli rozdělané práci to ale nepůjde hned.

Vydrží Josef Bělica do konce volebního období, nebo máme čekat další otřesy? Proč hnutí ANO najednou nevadí kumulace funkcí u hejtmanů? A s jakým programem půjde do podzimních krajských voleb?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Vydržíte ve své funkci do konce volebního období? Nebo máme čekat nějaké další otřesy? - Já doufám, že vydržím, a udělám pro to všechno.

1:30 A jak je možné to, co jsme sledovali v Moravskoslezském kraji? - Říká se, že nejhorší je práce s lidmi, a personální záležitosti nejsou nikdy jednoduché. Ale vzhledem k tomu, že jsme dvě volební období měli stabilní situaci, tak to prostě vyústilo v nějaké změny. Ono se to občas stává. Doufám, že můj příchod do pozice bude znamenat stabilitu a klid.

2:30 Vy jste velmi dlouho v čele Moravskoslezského kraje jako předseda organizace hnutí ANO. Udělal byste něco jinak? - Zpětně, když to člověk hodnotí, tak je vždycky možné dělat něco jinak. My jsme demokratické hnutí, u nás si místní organizace o svých členech rozhodují samy, takže je mnohdy velmi těžké se dostat k informacím, které nejsou třeba úplně z veřejných zdrojů. A my jsme ve většině případů odkázaní na to, co ti lidé uvedou v životopise, jakým způsobem se prezentují, a bohužel takovéhle věci se stávají.

3:00 Byl jste osobně naštvaný na kolegu Krkošku, když jeho kauza vyplula na povrch? - Mě mrzelo, že mi to neřekl, že jsem to nevěděl. Na druhou stranu to byla stará záležitost. On z toho vyvodil svoji osobní zodpovědnost, i politickou. Žádnou zášť necítím, musíme se koukat dopředu, a ne dozadu.

5:00 Proč jste se stal hejtmanem právě vy? Máte mnoho funkcí, budete na ně mít dost času? - Pro mě funkce nejsou a nikdy nebyly cílem, pro mě je funkce prostředek k tomu, abych mohl něco kolem sebe měnit. Bylo to, řekněme, i přání koaličních partnerů.

5:30 Tím, že jsem poslanec a primátor Havířova, tak za sebou nedokážu úplně bouchnout dveřmi a ze dne na den prostě v Havířově říct: fajn, já končím. Cítím zodpovědnost v rozdělané práci ke kolegům, se kterými tam pracujeme na změně města po tři volební období. A ta změna se daří. Je to výzva, není to jednoduché, ale jsem připraven se tomu postavit.

6:00 Vy jste tedy poslancem, primátorem, teď hejtmanem a ve Sněmovně jste členem Výboru pro obranu, jste členem Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS, členem Stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, členem Stálé delegace parlamentu do Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance, předsedáte Podvýboru pro obranu, kybernetickou a bezpečnostní politiku a strategické koncepce, kromě toho jste také členem několika obchodních společností. Nechystáte se třeba něco z toho opouštět, nebo všechno ještě jde stihnout? - Už jsem to i deklaroval, jsem dohodnut i s kolegy v Poslanecké sněmovně, že tam některé pozice budu muset bezesporu opustit, protože jsou, byť je teda vykonávám rád, časově náročné a nebudu schopen se tomu úplně věnovat.

7:00 A nenapadlo vás, že byste rezignoval na poslanecký mandát? Andrej Babiš svého času kumulaci funkcí velmi ostře kritizoval, v hnutí ANO vyzýval ty, kteří byli současně poslanci a hejtmany, aby se vzdali jedné z těch dvou funkcí. - Poslanecký mandát si ponechám po celou dobu, po celé volební období.

9:30 A budete to dobře stíhat i během předvolební kampaně? Protože vy jste lídr hnutí ANO v krajských volbách. To je velmi časově náročné. - Samozřejmě si své povinnosti plním a plnit nadále budu. Sama víte, že jsou tam poslanci, kteří ty funkce nemají a mají podstatně horší docházku, než mám třeba já.

10:00 Navíc fungování jako primátor nebo hejtman, současně poslanec je poměrně výhodné, protože spousta těch jednání v Praze probíhá, a ať už jste poslanec, nebo ne, tak do té Prahy jezdit musíte, takže pokud se to dá dobře zkoordinovat, tak to funguje. A já myslím, že to funguje dobře.

Takže když jste kumulaci jako hnutí ANO před lety kritizovali, tak jste jenom nevěděli, o čem mluvíte, a ještě jste tehdy nevěděli, jak je to výhodné. - To není pravda ta interpretace… - … já jenom, abych tomu dobře rozuměla, aby jednou neplatilo něco a o pár let později něco jiného. - Ale naši političtí oponenti taky třeba velmi kritizovali přijetí eura, byli za korunu a dneska říkají něco jiného.

13:00 Vy jste říkal v rozhovoru na Radiožurnálu, že jste přesvědčen, že na vás ve funkci hejtmana nic nevypluje, že jste vše řekl svým koaličním partnerům, že jste odpovídal na všechny otázky, které je zajímaly. Na co se vás ptali? - Hovořil jsem o tom, jak mám nastavené nebo utlumené podnikání, v čem jsem aktivní, v čem nejsem aktivní, jakým způsobem jsem měl třeba v rámci podnikání některé věci financovány, ale samozřejmě se to dotýká i mé rodiny.

14:30 Ptali se na některé konkrétní otázky, třeba jestli je proti mně vedeno nějaké trestní stíhání. - A není? - Není.

16:00 Když jsem se dívala, co všechno se o vás psalo, jaké informace obecně se o vás kde objevily v médiích, tak jsem našla některé pochybnosti a stížnosti, které pramenily velmi často z řad opozičních zastupitelů v Havířově. Mířily k tomu, že městská společnost Havířova zaměstnává mimo jiné vaši ženu, zaměstnávala vaši sestru… - Moje žena pracuje v městské společnosti, nastoupila tam v době, kdy jsem primátorem nebyl. Není to nic proti ničemu, já tam nemám žádné personální pravomoci. (…) Moje sestra pracovala nějakou dobu v příspěvkové organizaci města, ale nevím přesně, odkdy dokdy, ona už tam nepracuje, našla si jinou práci.

18:00 Také jsem našla kritiku za to, že karate club, který vede vaše žena, tuším, že i vy tam působíte, dostal od města Havířov výrazně vyšší dotaci než druhý karate club, který ve městě působí. - Nevedu ho, ale jsem v něm aktivní, je tam moje žena. Ten klub má na území města padesátiletou tradici, já s mojí ženou jsme v tom klubu aktivní přes 30 let. V tom článku je napsáno, že jsem si přidělil dotaci, což je samozřejmě hloupost. O rozdělování dotací v každém městě rozhoduje zastupitelstvo a doporučuje to sportovní komise.

18:30 Našla jsem i další články. Jak si vysvětlujete toto množství takových článků, které se vás snaží obvinit z nějakého nekalého jednání nebo střetu zájmů nebo zneužívání funkce primátora Havířova? - Obávám se, že v České republice se politický souboj od souboje názorů a nějakého přístupu změnil v boj někoho poškodit. Já se takových věcí neúčastním a nepoužívám stejné metody.

21:00 Byl jste také kritizován za to, že málo komunikujete s občany, že neodpovídáte na dotazy, že neodpovídáte na interpelace občanů ani zastupitelů. Že město Havířov nepřenáší online jednání zastupitelstva… - Nemám pocit, že bych měl nějaký problém s komunikací. (…) Online přenosy, tak to je opoziční téma. Pokud Piráti v minulém volebním období nebyli schopni předložit bod, o kterém by se mohlo hlasovat ohledně toho přenosu, tak je to úsměvné.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované