Hlavní obsah

Máme různé taktiky, jak obelstít úředníky, prozradil Fialův poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Musíme se hnout z místa. Brzdí nás různé regulace, je to neustálý boj, říká ekonom.

Reklama

Článek

Českou ekonomiku snad zase čekají lepší časy. Abychom se ale skutečně hnuli z místa, musí vláda dotáhnout reformu důchodů, rozpohybovat trh práce a osekat zbytečnou byrokracii, říká ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Česká ekonomika začíná po mnoha měsících pesimistického vývoje snad konečně ožívat. Nálada domácností i firem se v březnu začala obracet k lepšímu a opět mají větší chuť utrácet. Naznačují to data Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterých po dvou měsících poklesu důvěra v českou ekonomiku v březnu stoupla a je nejvyšší od loňského května.

„My jsme se tady (v Ptám se já, pozn. red.) o tom bavili v závěru loňského roku a tehdy mi mnoho lidí vyčítalo, že jsem přílišný optimista. Nyní se ukazuje, že jsem nebyl optimista, ale realista. Když jsem hovořil o tom, že porazíme inflaci, tak se tak stalo, inflace je zpátky na cíli (na dvou procentech, pozn. red.),“ prohlásil ekonom Štěpán Křeček. A upozornil, že potraviny v Česku zlevňují nejrychleji v celé Evropské unii a jejich ceny by měly lehce klesat i dál.

Aby se ale ekonomika skutečně zase nastartovala, musí se podle Křečka dotáhnout reformní změny penzí, rozpohybovat trh práce a zjednodušit různé povolovací procesy. Pročistit přebujelou byrokracii se snaží poradce premiéra podle svých slov už dva roky. V rukou přitom má antibyrokratický balíček, jehož poslední verzi připravila Hospodářská komora.

Podle Křečka se ale na české úředníky musí oklikou: „Je potřeba, aby se co nejvíce bodů z toho materiálu prosadilo. Máme na to různé strategie a taktiky, jak obelstít úředníky, aby se to skutečně stalo. Některé už se zrealizovaly. A věřím, že co nejvíce z toho se zrealizuje. Je to kompletní zjednodušování, které jde napříč různými resorty.“

Celý rozhovor si můžete také pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu níže.

 Jak byste popsal aktuální kondici české ekonomiky? 

My jsme se tady (v Ptám se já, pozn. red.) o tom bavili v závěru loňského roku a tehdy mi mnoho lidí vyčítalo, že jsem přílišný optimista. Jsem rád, že nyní se ukazuje, že jsem nebyl optimista, ale realista. Že když jsem hovořil o tom, že porazíme inflaci, tak se tak stalo, inflace je zpátky na cíli.

Zároveň vidíme, že se daří pomalu nastartovat ekonomiku. Tržby obchodníků po roce a půl konečně začaly růst a celkově bych řekl, že ta nálada se začíná zlepšovat. Letos porostou reálné mzdy, takže věřím, že i lidé budou mít vyšší životní úroveň a bude se ta nálada zlepšovat i nadále. Nejpozději v příštím roce bude hospodářský růst ještě výraznější než v letošním roce. A tím, že jsme porazili inflaci a dál vidíme pnutí na trhu práce, tak je zřejmé, že porostou reálné mzdy.

Videorozhovor s ekonomem Štěpánem Křečkem. Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

A jak to bude s cenami potravin? 

V tuto chvíli ceny potravin v České republice zlevňují nejrychleji ze všech zemí Evropské unie, a to již od prosince, takže čtvrt roku – prosinec, leden, únor. A lze očekávat, že si prvenství v tomto udržíme i nadále. Takže ceny potravin by měly ještě lehce zlevňovat. A já myslím, že každý si před Velikonoci v obchodech všiml, že například ceny vajec výrazně klesly, mouka, mléčné produkty… takže to pocítí i obyčejní lidé.

Je z vašeho pohledu namístě, aby Česká národní banka zrychlila se snižováním úrokových sazeb, anebo to pozvolné tempo, které bankéři nastavili, je podle vás v pořádku? 

Já jsem už od začátku – a bylo to velice nepopulární, přesto jsem to dělal – hájil postup nové bankovní rady, kdy jsme se vydali cestou úrokové stability. A poté, co jsme vyhráli boj nad inflací, tak jsme začali snižovat ty úrokové sazby.

To je lepší řešení, to, co jsme zvolili, protože náklady pro celou ekonomiku by byly ohromné.

Myslím, že bylo v pořádku. Přesto jsme velice rychle zvládli porazit inflaci, ale nyní je potřeba pokračovat v tomto režimu, abychom tu úrokovou sazbu snižovali opatrně, postupně.

Jak to bude s dostupností bydlení? Vloží se do toho vláda víc? Podle odborníků je to jedna ze zásadních cest, jak se zajistit na stáří.

Je to podle mě extrémně palčivá otázka ze všech možných úhlů pohledu. Já jsem přesvědčen, že nejlepší možné zajištění se na stáří je pořízení vlastní nemovitosti. A tomu teď bráníme u mladé generace. Jsem přesvědčen, že to je dáno především nedostatečnou výstavbou. Nám v tom brání všelijaké regulace. Podíváme-li se pravdě do očí, tak zkrátka to, že povolovací procesy třeba v Praze trvají deset let, ten byt extrémně prodraží.

Samotné snižování úrokových sazeb je dvousečné. Hypotéky zvýší poptávku po nákupu bydlení, vysoká poptávka narazí právě na tu omezenou nabídku a zase se tak výrazně zvýší ceny nemovitostí. Takže dostupnost bydlení zase klesne. Není to prostě dlouhodobé řešení. My potřebujeme, aby se více stavělo.

Ale chápu to tak, že se tedy moc velký posun v těch povolovacích procesech a výstavbě nepodařil?

Zatím ne. Staví se nedostatečně, to podle mě bude přetrvávat. Něco málo zlepší ten nový stavební zákon, určitě digitalizace stavebního řízení, jestli se podaří dotáhnout do konce. Ale obávám se, že ty regulace, ty tady prostě jsou pořád, a to je neustálý boj.

Když jsme na to stejné téma spolu hovořili v prosinci, tak jste - a nejen vy - zmiňoval jako základ pro restart Česka, aby se uvolnily všechny ty povolovací procesy. Jak vnímáte třeba protesty obcí z jižní Moravy, kde se má stavět dráha rychlovlaku a obce chtějí, aby se v jejich okolí rychlovlaky zpomalily, protože by byly příliš rychlé?

Je to kocourkov, protože abychom stavěli rychlodráhu, protože ji pak budeme zpomalovat, to přece nedává žádný smysl. Samozřejmě, jestli v tom referendu budou hlasovat pouze místní, tak budou proti. Takže to tady pak nic nepostavíme. Můžeme si říct, že chceme z České republiky udělat skanzen, budeme se v těch ekonomických žebříčcích propadávat, anebo chceme udělat Českou republiku moderní, prosperující, která dává šanci dalším generacím? Ale pak se prostě musíme hnout z místa.

Z těch opatření, která by ještě vláda měla stihnout, jste zmiňoval i antibyrokratický balíček, který jste si vzal za svůj. Jak se tohle daří? Vy jste si ho sem i přinesl…

Je to asi poprvé, co si do studia nesu nějaké papíry, ale chtěl jsem, aby bylo vidět, že když jsem říkal, že si to beru za své, tak se kolem toho něco děje. Tady je 59 stran konkrétních opatření, jak zjednodušit byrokracii v této zemi. Chtěl bych moc poděkovat Hospodářské komoře, která to zpracovala. Teď je potřeba, aby se co nejvíce těch bodů z toho materiálu prosadilo. Máme na to různé strategie a taktiky, jak obelstít úředníky, aby se to skutečně stalo. Některé už se zrealizovaly a věřím, že co nejvíce z toho se zrealizuje.

Je to kompletní zjednodušování, které jde napříč různými resorty, ale týká se to i dalších organizací, třeba vykazování Českému statistickému úřadu. Všude, kde vznikají různé neefektivity, kdy se třeba stejné údaje musí posílat podruhé, kdy obíhají lidé, nikoliv papíry, kdy nás to zkrátka zasekává a brzdí v rozvoji. Pak se natahují všechny ty procesy.

To je tedy sada opatření, která nepotřebuje legislativní změny?

Potřebuje. Smyslem je, že kdykoliv se na tom resortu bude dít nějaká legislativní změna, tak se pokusím v rámci pozměňovacích návrhů a připomínkových řízení k tomu jejich návrhu propašovat ještě pár změn, které si tady takhle budu odškrtávat. A když pak ta novela vejde v platnost, tak se mimo jiné zruší i část té zbytečné byrokracie. Takže doufám, že když jsem to teď odhalil, že mě ti úředníci vždycky nezastaví.

A co na to říká pan premiér? To je váš nápad, nebo jeho?

Já už ta připomínková řízení dělám dva roky a myslím, že jsme jednak zachránili České republice řadu peněz díky těm mým připomínkám, ale myslím si, že nakonec to zlepšilo ty zákony jako takové. Třeba jsem hodně pracoval na zákonu o kapitálovém trhu, kterému obecně politici nerozumí.

Jaké změny byste ještě chtěl prosadit?

Jsou to například ještě otázky kolem toho stavebnictví. Považuji za naprosto absurdní, že například dnes máme takové stavební předpisy, že Vinohrady, prémiová pražská čtvrť, kde by v podstatě chtěl žít každý, by podle dnešních stavebních předpisů nemohly vzniknout, protože je nesplňují.

A není jiná cesta na prosazení změn než obelstít úředníky?

Jak byl ten legendární seriál Jistě, pane premiére, tak já si mnohdy připadám, že žiju ten seriál. Ale nacházím si ty cesty. Když jsem začínal jako poradce, tak první, co jsem všude zmiňoval, je, že se musí propouštět úředníci. A ve chvíli, kdy se leknou, že by vlastně mohli přijít o svoji práci, tak pak poslouchají trošku víc. Když zatlačíme na jejich existenci, tak pak ty další potřeby oni trošku upozadí a leccos se pak dá prosadit.

Jaké jsou ještě hlavní priority vlády do konce volebního období?

Určitě jako priorita je samozřejmě dodělat důchodovou reformu. Priorita za celou vládu, protože jestliže to teď spadne pod stůl, tak další vláda zase bude dva roky ztrácet, to už budou čtyři roky od dnešní doby, a my potřebujeme tu změnu rychle. Změny zákoníku práce, rozpohybovat ten trh, to je také velký úkol. A potom když snížíme tu byrokracii, tak si myslím, že bude úspěch.

Měla by vláda setrvat na nápadu propouštění bez udání důvodů?

Za mě, jestli chcete slyšet moji nepopulární radu, tak ano. Ale chápu, že zase lidé, kteří tomu nerozumí, říkají něco jiného.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované