Hlavní obsah

Pokud Ukrajina padne, máme vyzbrojené Rusko na hranicích, říká Lipavský

Hostem Ptám se já byl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Sněmovna řeší, kdo je bezpečnostním rizikem pro Česko. Důvodem schůze je uniklý e-mail Andreje Babiše, ve kterém sháněl informace na ministra Jana Lipavského. Proč vláda kvůli něčemu takovému potřebuje svolat mimořádnou schůzi?

Hostem Ptám se já byl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Poslanci se v úterý odpoledne opět mimořádně scházejí, výjimečně ovšem ne z podnětu opozice, jak bylo poslední měsíce zvykem. Na schůzi s tématem „bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“ chce koalice kárat šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše za jeho uniklý e-mail, ve kterém od svých spolupracovníků požadoval citlivé informace na ministra zahraničí Jana Lipavského a jeho rodinu.

Příběh Babišova e-mailu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš poptával citlivé informace ohledně ministra zahraničí Jana Lipavského. E-mail, ve kterém se Babiš zajímá o detaily z ministrova života, ale poslal na špatnou adresu.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) byl zmíněný e-mail bezprostředním impulzem pro schůzi. Koalici ale vadí hlavně to, jak Babiš komentuje zahraničněpolitické události. Například v souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu často opakuje, že je třeba mluvit o míru. „Když se podíváte na celou dlouhou sérii výroků, kterou Andrej Babiš má, tak on najíždí na protiukrajinskou rétoriku. Jsou to výroky, které kritizují různé formy pomoci. Evropa se brání ruskému imperialismu, a pokud při obraně začnete mluvit o míru, tak de facto mluvíte o vzdávání se. A to je opravdu velmi nebezpečné,“ prohlásil Lipavský.

„Budeme navrhovat usnesení, které se bude vyjadřovat k bezpečnosti. To jsou základní věci, které nás všechny spojují. Které spojují to, o co by nám tady mělo jít v této bezprecedentně složité situaci, kdy dva roky na evropském kontinentu probíhá největší vojenský konflikt,“ řekl Lipavský. Hnutí ANO podle něj na schůzi dostane možnost s těmito principy souhlasit.

V čem přesně je Andrej Babiš bezpečnostní hrozbou pro Česko? O čem bude premiér jednat za měsíc v Bílém domě? A je česká iniciativa se sháněním munice pro Ukrajinu náš megaúspěch?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Nedá mi to, než se nezeptat: nemáte jako vláda nic lepšího na práci než svolávání mimořádné schůzi kvůli e-mailu Andreje Babiše? - Je dobře, aby vláda dala jednotně a razantně najevo, že jí záleží na bezpečnosti této zemi. Budeme navrhovat usnesení, které se bude vyjadřovat k bezpečnosti, rozhodně se nebudeme zabývat v tom usnesení nějakými drobnostmi. To jsou základní věci, které nás všechny spojují, které spojují to, o co by nám tady mělo jít v této bezprecedentně složité situaci, kdy dva roky na evropském kontinentu probíhá největší vojenský konflikt a my bychom měli mít jasno v tom, jakým způsobem k tomu přistoupíme.

3:00 V tom usnesení dostane hnutí ANO možnost souhlasit s těmi nejzákladnějšími principy, na kterých stojí bezpečnost naší země, s členstvím v Evropské unii, v NATO, s těmi principy, že je potřeba zadržovat ruský imperialismus a tedy logicky v tuto chvíli podpořit Ukrajinu.

3:30 A vy máte pocit, že něco z toho ANO v tuto chvíli zpochybňuje? Protože nezpochybňuje členství v NATO, nezpochybňuje členství v Evropské unii. Andrej Babiš dnes napsal komentář, kde řekl, že nezpochybňuje požadavek na územní celistvost Ukrajiny, a to včetně Krymu. - Když se podíváte na celou dlouhou sérii výroků, kterou Andrej Babiš má, tak on najíždí na protiukrajinskou rétoriku. Jsou to výroky, které kritizují různé formy pomoci. Evropa se brání ruskému imperialismu, a pokud při obraně začnete mluvit o míru, tak de facto mluvíte o vzdávání se. A to je opravdu velmi nebezpečné.

5:00 Babiš prostě převrací realitu. Je potřeba, aby s tím byl konfrontován. Protože vnímám realitu, vnímám, jaké jsou předvolební výsledky. A byl bych opravdu rád, aby jasně řekl, kde stojí s bezpečností, protože to není něco, co můžete zapnout, nebo vypnout.

10:00 Jak moc je z hlediska bezpečnosti pro Česko v tuhle chvíli nebezpečná politika, kterou razí současná vláda na Slovensku? - (…) Není to o tom, že bychom se teď měli snažit Slováky nějakým způsobem opracovávat nebo tlačit do nějaké podoby. Protože je důležité najít ten nejmenší společný jmenovatel v rámci Evropské unie.

11:00 Ale my Slováky tlačíme, tlačíme je přece nejvíc ze všech, zrušením té třešničky na dortu, jak vy říkáte, toho společného jednání vlád. Myslím, že to bylo nejsilnějším gestem za hodně dlouhá léta. - Bylo to silné gesto, které vyšlo z naší vlády. A zase si musíme uvědomit, že to nebylo doprovozeno nějakými požadavky. Byly to konkrétní komentáře, které směřovaly k tomu, že se proměnila atmosféra, nálada v česko-slovenských vztazích. Že možná není čas na to se společně takto sejít a vlastně deklarovat jednotu, pokud my tam vnímáme rozdíly. Zároveň máme snahu s nimi pracovat na konkrétních věcech, hledáme to. Já jsem se včera bavil se slovenským ministrem zahraničních věcí, že by zase bylo dobré udělat nějakou návštěvu z mé strany do Bratislavy. Velmi předběžně se o tom bavíme. A ve čtvrtek tady uděláme V4, takže ty kontakty běží.

16:00 Zejména zahraniční politika má v tuto chvíli výrazně blíže k Polsku než ke Slovensku, určitě společně s Polskem máme podobný principiální pohled na ruskou agresi nebo na ruský imperialismus, který ohrožuje bezpečnost celé Evropy.

16:30 A na Slovensko tedy chystáte cestu? - Je to něco, o čem jsme si včera povídali s panem ministrem. On deklaruje, že jsem vždy vítán. Tak teď se to musí ještě odpracovat na té technické úrovni. Já tím jenom chci deklarovat, že jsme otevření mít vztahy se Slovenskem velmi intenzivní a praktické.

19:00 Co by mělo být těmi hlavními body důvodu, proč bude premiér přijat v Bílém domě? - Musíme si uvědomit, že to má opravdu velkou symboliku. Je to potvrzením velmi kvalitních až nadstandardně kvalitních vztahů mezi Českem a Spojenými státy americkými.

21:00 Jak v USA vnímají českou muniční iniciativu? - Jsme vnímáni velmi pozitivně, protože jsme ve správný čas na správném místě s dobrým nápadem. Přišlo s tím Česko a věřím, že to opravdu bude mít dopad na situaci na frontě, kdy se Ukrajina nebude moci lépe bránit. A není to jenom o munici pro děla.

21:30 My musíme pokračovat v pomoci i v celé řadě dalších oblastí, protiletecká obrana, podpora průmyslu… protože Rusko najelo na válečnou ekonomiku. Oni jsou schopni vychrlit neskutečné množství různých zbraní, munice, jim je úplně jedno, jaké jsou životní podmínky jejich obyvatelstva. Oni prostě žijí svým velkým snem pravděpodobně o obnově Sovětského svazu. A my musíme na to umět reagovat, protože co je ta alternativa, pokud Ukrajina padne? Máme motivované, vyzbrojené Rusko na našich hranicích. A ta cena bude daleko vyšší.

27:00 Lze čekat nějakou změnu v postupu Ruska po prezidentských volbách? Objevily se třeba spekulace o tom, že se očekává vyhlášení další mobilizace v Rusku. - Určitě má Putin volnější ruku, protože jestli byla určitá nervozita a snaha, aby to divadlo proběhlo v pořádku, tak to se dá říct, že se povedlo.

28:00 Rusko neustále zbrojí a pokračuje v tom, takže bohužel nemůžeme čekat, že by se cokoliv změnilo. Naopak Rusko může přistoupit k ještě drastičtějším metodám, protože legitimita moci byla vnitřně potvrzena a utvrzena. A my se podle toho musíme umět zařídit, nikoliv tomu podlehnout, ohnout hřbet nebo se vzdát.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované