Hlavní obsah

Vláda si zadělává na velký problém, říká školský odborář

Hostem Ptám se já byl šéf školských odborů František Dobšík.Video: Marie Bastlová

 

Reklama

Článek

Josef Středula je znovu šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů. Poté, co neplatil příspěvky, o funkci přišel, na mimořádném sněmu byl ale včera znovu zvolen. Co tenhle příběh ukazuje? Nejsou odbory skomírající institucí?

Hostem Ptám se já byl předseda školských odborů František Dobšík.

Dlouholetý šéf odborářů Josef Středula na sebe i na celé odbory nedávno strhl velkou pozornost, ne kvůli dosaženým úspěchům, ale když se kvůli neplacení členských příspěvků sám připravil o členství, a tedy i funkci předsedy.

Středula to omlouval svým lajdáctvím, které mu zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) odpustili a v pondělí ho na mimořádném sjezdu znovu zvolili do svého čela. Vítězství to ovšem bylo těsné, získal 57 procent hlasů, protikandidát se nenašel. Část odborářů v čele se Středulovým kritikem Františkem Dobšíkem neúspěšně požadovala, aby se volba odložila na podzim a byl čas nominovat i další kandidáty.

„Výsledek těch voleb svědčí o tom, že nejen my jako školské odbory jsme měli s panem Středulou určitý problém,“ komentoval situaci Dobšík, podle kterého má staronový předseda slabý mandát a bude se muset „restartovat“. „Musíte hořet, abyste mohl zapalovat. Takže pan Středula musí hořet, aby zapálil.“

Proč odbory nebyly schopné najít Středulovi vyzyvatele? Jaké nové impulzy může odborům ještě přinést? A jak jsou pokryté platy nepedagogických pracovníků, na které po velké podzimní stávce Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy mělo sehnat peníze?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Byla to volba tajná, demokratická, já ji respektuji. My jsme navrhovali, aby volby byly až na podzim, že není dostatek času vygenerovat nějakého protikandidáta. A že pro uklidnění a vůbec nastartování konfederace by to bylo vhodnější až na podzim. S tímto názorem jsme zůstali v určité menšině, ale v mírné menšině. Výsledek těch voleb svědčí o tom, že nejen my jako školské odbory jsme měli s panem Středulou určitý problém.

3:00 Minule dostal necelých 90 procent, teď 57 procent. Je jeho mandát výrazně slabší? – Je to tak. To, co se odehrálo v poslední době, šlo za ním. On se sám nazval lajdákem, ale to opravdu byla jenom povrchní záležitost. Někteří kolegové tomu říkali marginální. My jsme v tom viděli hlubší problém v tom, že v poslední době, co vstoupil do prezidentské volby a pak odešel, nedokázal lidi tak oslovovat, jak bychom si společně představovali.

4:00 Na tom sněmu se hovořilo hodně o důvěře. U někoho ji ztratil víc, u někoho ji má jenom pošramocenou a někteří mu prostě nadále věří, že to dokáže. – Má v tuhle chvíli vaši důvěru? – Bude ji muset ještě postupně získat.

6:00 Jak dlouhý mandát vlastně Josef Středula získal? – Získal ho do sjezdu konfederace, který je plánován asi za rok a půl. Takže za rok a půl bude znovu skládat účty.

6:30 Neberete si jako svůj vlastní vnitřní úkol najít do té doby další kandidáty? – Nebudu zakrývat, že to od kolegů zaznělo, že samozřejmě to vnímáme, že vlak jede dál. My jsme to nebrali tak, že to byla nějaká prohraná válka, bitva. Tady měla být soutěž názorů. Ta tedy neproběhla. Rozhodně si myslím, že za ten rok a půl budeme volit z více kandidátů.

8:00 Neukazuje ale celá ta situace, že jste možná institucí v úpadku, že to prostě celé byla opravdu jedna velká ostuda, která zanechala velký šrám na image odborů, jak upozorňují komentátoři? – Nezakrývám, že jsou i v odborech určitá vnitřní pnutí. Středula se svým lajdáctvím dostal do obtížně řešitelné situace. Pokud pan Středula splní to, co říkal, jak tedy i on sám sebe nastartuje, restartuje, tak myslím, že o odborech ještě v České republice uslyšíme. O školských rozhodně.

11:00 Třeba ve Francii je odborová organizovanost možná někde menší než v České republice, ale když odbory vyzvou k nějakým protestům, tak to má velkou podporu. To se v České republice nedaří a očekával bych, že na tomto pan Středula zapracuje.

13:00 Dokáže Josef Středula naplnit Václavské náměstí? – To bych se teď opravdu pouštěl do velké spekulace a ono bude také záležet, co udělá vláda. Když bude ochotná vést opravdu plnohodnotný sociální dialog, tak nebude důvod jít na ta náměstí. Navíc jsou také volby, budou to moct vyjádřit odboráři i obyčejní občané ve volbách.

15:30 Máme tedy čekat ostré odbory, které ostře půjdou proti vládě, anebo takovou bezzubou instituci, která bude trošku v útlumu? Možná i kvůli tomu, čím jste si teď prošli. – Nemůžu mluvit za celou konfederaci, můžu mluvit za nás a my rozhodně vyloženě smířliví nebudeme.

17:00 Máme před sebou ale velmi vyostřená témata, která chce vláda ještě dotáhnout do konce. Tak bych očekávala, že budete na barikádách, jestli mi rozumíte, a vy jste teď přitom takoví zdrženliví, smířliví odboráři… – Já vám rozumím, o čem mluvíte. Já tedy použiju něco, co možná někdo potom v komentářích nazve hlasem z minulosti, ale musíte hořet, abyste mohl zapalovat. Takže pan Středula musí hořet, aby zapálil.

20:00 Ministerstvo po podzimním protestu ve školách slíbilo 800 milionů, které mají sloužit na pokrytí úvazků nepedagogických pracovníků. Kraje mají peníze přerozdělit, zároveň ale říkají, že školy, které mají dost peněz na odměny pro učitele, peníze nedostanou. Mají je brát z odměn. Jak to je?  Musíme si vyjasnit s ministerstvem, kde je ten zakopaný pes, proč se tedy nerozpustily ty peníze, které ministerstvo dostalo navíc. My máme shodou okolností dnes odpoledne školskou tripartitu, tento bod jsem tam navrhl.

23:00 Pokud by to dopadlo tak, že by ředitelé museli použít volné prostředky na dofinancování z peněz učitelů, tak si myslím, že si tady vláda zadělává na dost velký problém před volbami.

25:00 A co elektronický systém pro přihlášky na střední školy? Je to něco, za co byste ministerstvo pochválili? Zatím to opravdu funguje. – Jak se strefovalo do pana ředitele Krejčího z Cermatu, tak od kolegů naopak slyším, že před ním smekají, fakt palec nahoru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované