Hlavní obsah

Mašínová zvažuje, zda by přijala vyznamenání od Petra Pavla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zdena Mašínová, dcera protinacistického odbojáře Josefa Mašína.

Reklama

Od exprezidenta Miloše Zemana převzít státní vyznamenání odmítli. Teď se situace změnila a osobnosti avizují, že od prezidenta Petra Pavla by je případný metál potěšil. Někteří však váhají i nyní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Petr Pavel bude letos poprvé rozdávat na Pražském hradě ve Vladislavském sále státní vyznamenání. Sněmovna i Senát mu navrhly více než sto osobností. Jsou mezi nimi i lidé, kteří v minulých letech dávali jasně najevo, že od Zemana by medaili nepřevzali.

Jde například o Zdenu Mašínovou, dceru hrdiny protinacistického odbojáře Josefa Mašína. Toho loni Zeman in memoriam vyznamenal, Mašínová ale v sále nebyla a metál převzala ministryně obrany Jana Černochová.

Podle informací redakce dostala Mašínová zprávu o záměru na vyznamenání. Zatím není stoprocentně rozhodnuta, že by ocenění přijala.

„Já se zatím rozhoduji, pravděpodobně asi ano,“ řekla Seznam Zprávám Zdena Mašínová na dotaz, zda si vyznamenání plánuje osobně převzít.

Současný prezident sice nemá provýchodní směřování jako jeho předchůdce, kterého za to kritizovala, ale má komunistickou minulost. Mašínová byla komunisty perzekvovaná a vězněná a jako dítě zažila i pronásledování a popravu svého otce.

Pavel letos v květnu Zdenu Mašínovou navštívil. „Zdena Mašínová neuhnula z cesty dané rodinným odkazem, ačkoli jí dlouho přinášela těžkosti. Za svobodou a pravdou vždy stála s odvahou, která inspiruje i dnes,“ komentoval tehdy setkání.

Ačkoli návrhy na vyznamenání Mašínové přicházely v minulých letech opakovaně, Zeman je odrážel s tím, že nebude udělovat medaili jen kvůli tomu, že je „něčí sestra“, prohlásil s odkazem na její bratry Josefa a Ctirada, kteří na podzim roku 1953 utekli za známých okolností na Západ.

Teď bych neodmítl

Na státní vyznamenání byl v minulosti navržen poslanci ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka. Ocenění od Zemana by však nepřevzal a kritizoval tehdy i premiéra Petra Fialu za to, že se jeho vláda ceremoniálu zúčastní.

„Je to legitimizace zpupnosti a zla. Chápu pragmatické důvody, které k tomu vedou, ale dlouhodobé škody jsou podle mne obrovské a těžko odstranitelné,“ uvedl tehdy Kovalinka.

Současná situace je podle něj jiná. „Mě nikdo neoslovil, není ale důvod, proč ne. Mně volali z Pražského hradu v roce 2020 a tehdy jsem nabídku odmítl. Teď bych ji v žádném případě neodmítl, ale nevím vůbec o tom, že by mě někdo navrhoval,“ řekl Seznam Zprávám Konvalinka.

Také astronom, fyzik a významný český popularizátor vědy v oblasti astronomie a astrofyziky Jiří Grygar by vyznamenání neodmítl. „To bych považoval za velkou poctu, ale zatím mne nikdo nekontaktoval,“ napsal ve vyjádření Grygar.

Prezidentovi leží na stole návrh na vyznamenání někdejšího disidenta, expremiéra a dlouholetého předsedy Senátu Petra Pitharta. Ten by také z rukou Pavla vyznamenání přijal. Hrad ho zatím oficiálně o ničem neinformoval.

„Nekontaktovala, přijal,“ reagoval Pithart stručně v SMS zprávě na dotaz, jestli ho už kontaktovala prezidentská kancelář a jak by se k nabídce postavil.

V minulosti Pithart odmítl už samotný návrh senátorů na vyznamenání, Zemana označil za „samolibého narcise“ či „bezpáteřního cynika“.

Sněmovna navrhla vyznamenat i další Zemanovu kritičku, někdejší ústavní soudkyni Elišku Wagnerovou.

„Je to čistě hypotetická otázka a na takovou neodpovím,“ napsala v reakci, zda by ocenění převzala.

Pozvánky pro všechny

Podle prezidentské kanceláře by se letos neměla opakovat praxe minulých let, kdy docházelo k výběrovému zvaní hostů.

„Jde o ustálený slavnostní akt, na který jsou tradičně zváni například zástupci Parlamentu, diplomatického sboru, vlády nebo veřejných institucí, pozváni budou také třeba příbuzní oceněných,“ uvedla mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

Prezident podle své mluvčí konzultuje návrhy se svými nejbližšími spolupracovníky, o konečném seznamu oceněných rozhodne sám.

„O počtu oceněných bude rozhodnuto až poté, co prezident posoudí všechny nominace, nelze však vyloučit, že při této první příležitosti bude oceněných víc, než tomu bylo v minulosti,“ nastiňuje Řeháková, jak bude vypadat prezidentovo první předávání státních vyznamenání.

Druhy státních vyznamenání České republiky

- Řád bílého lva

- Řád Tomáše Garrigua Masaryka

- medaile Za hrdinství

- medaile Za zásluhy

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt připomíná, že organizace 28. října je velmi složitá.

„Je to největší pravidelná akce. Příprava je velice náročná, trvá několik měsíců a řeší se spoustu věcí, detailů, které veřejnost nevidí,“ říká Forejt.

Výběr návrhů na státní vyznamenání ze Sněmovny a Senátu

  • Jaroslav Kubera (in memoriam) - dlouholetý teplický primátor a předseda Senátu, který zemřel v roce 2020, odpůrce byrokracie a omezování svobody.
  • Petr Pithart - někdejší disident a polistopadový zákonodárce, bývalý český premiér a dlouholetý předseda Senátu.
  • Zdena Mašínová ml. - perzekvovaná komunistickým režimem kvůli činnosti svých bratrů Josefa a Ctirada Mašínových.
  • Tomáš Halík - kněz, profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, prezident České křesťanské akademie.
  • Marta Kubišová - zpěvačka a mluvčí Charty 77.
  • Karel Schwarzenberg - spoluzakladatel Československého dokumentačního střediska na podporu československého disentu a exilu, bývalý zákonodárce a člen vlády, kancléř prezidenta Václava Havla, čestný předseda TOP 09.
  • Odbojová skupina bratří Mašínů − Josef Mašín ml., Ctirad Mašín (in memoriam), plk. Ctibor Novák (in memoriam), Václav Švéda (in memoriam), Milan Paumer (in memoriam), Zbyněk Janata (in memoriam) - členové nejznámější protikomunistické odbojové skupiny.
  • Jiří Grygar - astronom a fyzik, významný český popularizátor vědy v oblasti astronomie a astrofyziky.
  • Dominik Hašek - hokejový brankář a olympijský vítěz, angažuje se ve prospěch sankcí proti ruským a běloruským sportovcům kvůli agresi na Ukrajinu.
  • Ivan Trojan - divadelní, filmový a televizní herec, držitel cen Thálie a Českého lva.
  • Jan Švejnar - ekonom
  • Eliška Wagnerová - bývalá ústavní soudkyně

Reklama

Doporučované