Hlavní obsah

Na východním křídle musíme být silní, řekl Fiala mířící na summit NATO

Foto: Vláda ČR, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala se se šéfem NATO Jensem Stoltenbergem setkal už minulý týden v Bruselu.

Reklama

aktualizováno •

Ve španělském Madridu dnes odpoledne začíná třídenní summit NATO, který by měl schválit novou strategii Severoatlantické aliance pro následující roky.

Článek

Takzvaný „Strategic concept“ aktualizují členské země každých zhruba 10 let. V současné době je v platnosti strategie z roku 2010, která byla schválená v Lisabonu.

Za Českou republiku do Madridu míří delegace vedená premiérem Petrem Fialou (ODS). Doprovodí ho mimo jiné ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Summit se odehrává ve zlomové době, kdy je potřeba plán, jak NATO připravit na novou bezpečnostní situaci. Potřebujeme silnou a dlouhodobou vojenskou přítomnost na východním křídle,“ uvedl premiér před odletem.

Podle ministryně obrany Jany Černochové má Česká republika v tuto chvíli v pohotovosti 600 vojáků v silách velmi rychlé reakce.

„Samozřejmě jsme připraveni na navýšení, už na schůze zástupců generálních štábů se tato myšlenka objevila. Ve chvíli, kdy to na summitu projde, připravíme naše vojáky na to, aby tato nová síla byla k použití v rámci NATO,“ uvedl ministryně.

Očekává, že debata o posílení východního křídla bude jedním z hlavních témat summitu.

Summit, který je v Madridu pořádaný i proto, že Španělsko letos slaví 40 let v NATO, se koná ve světle trvající ruské agrese na Ukrajině. Jde o první řádný summit od roku 2018, k němuž jsou přizváni i prezidenti a premiéři z partnerských zemí aliance.

V souvislosti s ruskou agresí summit schválí dlouhodobější pokračování podpory Ukrajině zbraněmi i financemi. V plánu je i vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vzhledem k pokračujícím ruským útokům na jeho zemi se stejně jako v minulosti Zelenskyj zúčastní jen na dálku pomocí videohovoru.

NATO v reakci na to schválí zvýšení počtu vojáků schopných rychlého nasazení na východním křídle aliance a jedním z témat budou i přihlášky ze strany doposud neutrálního Finska a Švédska. Jejich přihlášky do NATO momentálně blokuje Turecko. Zástupci všech tří států spolu s vedením NATO jednali už před zahájením summitu. Měli si takzvaně připravit půdou pro další jednání na vyšších úrovních.

„Je důležité dovést do konce snahu Finska a Švédska stát se členy NATO. Je to důležité pro bezpečnostní architekturu NATO,“ uvedl premiér Fiala po pondělním setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Fiala se mimo jiné na okraj summitu sejde i s korejským prezidentem Jun Sok-jolem.

Reklama

Doporučované