Hlavní obsah

„Nebudu sprostá, protože jsem dáma,“ Schillerová odpovídala na mítinku ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na pražský mítink k eurovolbám dorazilo vedení hnutí ANO, až na Andreje Babiše.

Reklama

S jarní ofenzivou začalo Babišovo hnutí na pražských sídlištích. Zkouší ale lovit hlasy i v centru. Proč to dělá? V Praze je výrazně vyšší účast v eurovolbách než ve zbytku republiky.

Článek

Restaurace s česko-anglickým názvem Stodola House se „proslavila“ striktním přijímáním plateb jen v hotovosti, kuřáckým klubem a hlavně zákazem vstupu pro děti, za což dostala pokutu. Ve středu večer v této hospodě mezi vysokými paneláky na pražském Jižním Městě měli nabito k prasknutí, lidé seděli i stáli.

„Řekněte mi jednu jedinou věc, kterou asociální, arogantní a prolhaná Fialova vláda udělala pro lidi? Jednu jedinou věc! Pro mladé, pro rodiny s dětmi, pro pracující, pro živnostníky, pro důchodce,“ rozehřívá hosty u piva Alena Schillerová. Ví, že na odpověď nemusí čekat.

Koná se tu mítink ANO. Kvůli lékařskému vyšetření chybí jen Andrej Babiš, jinak tu za stolem sedí všichni lídři hnutí. Navzájem se oslovují zdrobnělinami křestních jmen – asi kvůli navození přátelské atmosféry.

„Vítám Klárku (Dostálovou), Alenku (Schillerovou), Jarku (Pokornou Jermanovou) i Jardu (Bžocha),“ startuje první místopředseda ANO Karel Havlíček. „Dneska to není o mně, já budu jen nosičem vody. A budu jím rád.“

Akce je součástí jarní ofenzivy Babišova hnutí v hlavním městě. Už minulý týden se odehrály dvě debaty s kandidáty ANO do Evropského parlamentu na okrajových sídlištích – ve čtvrtích Řepy a Kobylisy. Včera to byly Háje na Jižním Městě – a dnes tour zamíří do centra, do Havlíčkových sadů v Praze 2.

„Doposud největším českým podvodníkem byl Harry Jelínek, který málem prodal Karlštejn. Dnes tenhle podvod překonal Vít Rakušan s migračním paktem,“ rychle pálí Havlíček, který si rád připravuje všelijaké příměry.

Orientace na Prahu je logická, protože hlasy jejích obyvatel mají v evropských volbách velkou váhu. Před pěti lety byla celostátní průměrná účast jen 28 procent, ale v Praze to bylo 38 procent. Každý sedmý hlas byl odsud. Proto ANO, které z letošních eurovoleb dělá referendum o Fialově vládě, tady potřebuje oslovit co nejvíc voličů.

Nejlépe se to už tradičně daří Aleně Schillerové, která sice stejně jako Havlíček na úvod poznamená „dneska to není o mně“, ale pak spustí. „Jak se vám daří? Jak se vám líbí ceny v obchodech? Jak se vám líbí složenky za vodu, teplo, energie? Už vám přišla vyměřená daň z nemovitostí?“ snaží se exministryně financí zpochybnit statistická data, že inflace klesla ke dvěma procentům. Lidé s ní souhlasí – mluví o Fialově drahotě, jež nezmizela.

Prohlédněte si fotogalerii Michala Turka z mítinku:

+11

„Nebudu sprostá, protože jsem dáma“

Schillerová má empatii a s lidmi to umí, mítinky ji evidentně vyloženě baví. „Prosím vás, jsou tady nějací důchodci?“ zeptá se – a tváří se udiveně, když se zvedne většina rukou. „Já bych vás nepoznala, to bych neřekla. Vypadáte báječně!“

Když dojde na dotazy, jedna žena vyjadřuje velkou obavu, aby ANO po sněmovních volbách nešlo do vlády se „zkaženou“ ODS. To by prý zklamalo celou její rodinu, kde všichni volí Babišovo hnutí, věří mu a mají ho rádi.

„Umíte si mě představit, že bych seděla v kabinetu s Fialou?! Nebo že bych seděla vedle Stanjury?! To bych mu musela říct do očí… ne, nebudu sprostá, protože jsem dáma,“ odpovídá opět Schillerová. Spokojení lidé se smějí a tleskají.

S kým tedy chce ANO vládnout, když odmítá kohokoliv z vládní pětikoalice i opoziční SPD? „My vyhrajeme s náskokem a budeme bohatou nevěstou, která si bude vybírat,“ doufá Schillerová.

Na stole leží bílé kšiltovky s nápisem Sorry jako a také balík čtyřstránkových předvolebních novin s názvem Lepší Česko. V nich je termín 8. až 9. červen označen jako „poslední šance zachránit Evropu“. Andrej Babiš v rozhovoru oznamuje, že jde „bojovat za české zájmy, a ne se klanět Bruselu jako Fiala, který políbil prsten a teď dělá všechno, co mu tam nadiktují“.

Kandidátka, která nezradí

Někteří lidé v debatách dávají opatrně najevo výhradu, že současní zástupci ANO v Unii za tolik zmiňované národní zájmy nebojují. „Doufám, že máme kandidátku, která nás nezradí,“ odpovídal Babiš minulý týden na debatě v Kobylisích. Doposud totiž lidé, které do Bruselu vyslal, od něho utekli – Pavel Telička, Dita Charanzová, Radka Maxová a daleko k tomu nemá ani končící eurokomisařka Věra Jourová.

Dnešní lídryně kandidátky Klára Dostálová se prezentuje jako loajální člověk, který je typickému „pobruselštění“ dostatečně odolný. V diskuzích nejvíc mluví o třech tématech – nutnosti revidovat Green Deal i migrační pakt a zachovat v EU právo veta v klíčových tématech.

„Předělat všechny tyhle věci je o selském rozumu, abychom se všichni z toho nezbláznili,“ říká Dostálová. „Přece nebudeme omezovat počty krav kvůli tomu, že prdí, a nově jíst brouky?! Já teda říkám rozhodně ne!“

Odchody do důchodu

Atmosféru vzájemného porozumění mezi politiky a jejich příznivci naruší poslední dotaz: „Proč jste u prezidenta souhlasili se zvyšováním věku pro odchod do důchodu? Vy to popíráte, ale proč to teda bylo ve všech médiích?“

Otázka trochu vyvede z konceptu Karla Havlíčka i Alenu Schillerovou, dva účastníky dubnové schůze na Hradě, kde se prezident Petr Pavel snažil najít kompromis na penzijní reformě mezi vládou a opozicí. Oba ve Stodole odpovídají zvýšeným hlasem s jistým rozčílením. A to jak na hlavu státu, tak na média, jež označují za viníky.

Patrně si uvědomují, že nesrozumitelný postoj ANO k penzijnímu věku není jen banální nehodou, ale jak vidno něčím, co lidem utkvělo v hlavě.

„Jak je možné, že to bylo v médiích? To mohl napsat jen trouba!“ zlobí se Havlíček a pokračuje: „Pan prezident to na tiskové konferenci nepřesně interpretoval. Bohužel, naše chyba byla, že jsme byli moc slušní.“

A nakonec přijde se svou oblíbenou formulkou Alena Schillerová: „Já jen řeknu, že to bylo nedorozumění. Budu zdvořilá, protože jsem dáma.“

Reklama

Doporučované