Hlavní obsah

Jednička Nerudová? Moje ego zabolelo, přiznává Farský

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dvojka kandidátky STAN Jan Farský.

Reklama

Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli STAN do čela eurokandidátky postaví Danuši Nerudovou nebo Jana Farského. Průzkumy ukázaly, že víc voličů přitáhne bývalá prezidentská kandidátka.

Článek

„Samozřejmě moje politické ego tím trochu utrpělo. Ale po těch letech už to unesu,“ říká k tomu Jan Farský. STAN chce ve volbách minimálně čtyři mandáty, myslí si ale na víc. Posbírat chce hlavně voliče koaličních partnerů.

„Připravte se na to, že nebudu vládu pořád jen chválit. Nemůžu udělat slušný výsledek a tvářit se, že jsme spolu. Budu muset říkat, že se mi některé věci nelíbí,“ říká Farský v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Co nakonec rozhodlo o tom, že Danuše Nerudová bude jednička kandidátky a vy dvojka?

Když jsme se po půl roce dohodli, že do toho půjde, dohodli jsme se také, že změříme, kdo udělá pro kandidátku lepší výsledek.

A ona vyšla líp.

Ona vyšla líp, vyšlo to vcelku přesvědčivě. Samozřejmě moje politické ego tím trochu utrpělo. Je to deformace každého starosty, že je lídrem. Ale po těch letech už to unesu.

Čím jste ji nakonec přemluvili? Usilovala o ni i TOP 09. Hrálo v tom roli i to místo lídryně?

To ne. Když jsme se dohodli, řekli jsme si, že budeme dvojka a později se pragmaticky vyřeší, kdo bude vést kandidátku. Co přesně nakonec rozhodlo, to se musíte zeptat jí, já bych samozřejmě rád řekl, že to byl můj šarm. Ale sedli jsme si v hodně tématech – jsme liberální, podporujeme manželství pro všechny, volební právo od 16 let a tak dále.

Jak bude vypadat kampaň? Budete se vymezovat vůči Pirátům, vůči Spolu? Protože vidíme u Starostů, že Vít Rakušan jeho vlastními slovy shodil rukavice a vlastně jde i trošku do těch vlastních koaličních partnerů.

On paradoxně Vítek na těch výjezdech obhajuje celou vládu. Ve vládě převládá takový přístup – hlavně buďme všichni semknutí pod křídly Petra Fialy a neříkejme nic ven. Jenže když o všem říkáte, že se povedlo, i když se něco nepovedlo, tak vám už lidé nevěří. A zatím nepřechází k ANO nebo SPD, ale zůstávají někde mezi. A my je musíme přilákat zpátky, takže tohle je ta taktika.

A vychází vám?

Tady bych souhlasil s Petrem Fialou a ty průzkumy bych nepřeceňoval. Ale v novém Medianu máme devět procent, tak to možná začíná jít nahoru. Ale ono je to druhořadé, jaký výsledek máme. Vždycky se staví koalice, takže je důležité, jaký výsledek bude mít koaliční tábor.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jsme liberální, ale ne punkoví, říká Jan Farský.

Zrovna vy jste ale třeba loni byl takový zlý muž STAN na vládu. Třeba vaše výroky směrem ke konsolidačnímu balíčku. Tak se ptám, jestli budete drsný i v kampani před eurovolbami.

Já jsem to říkal rovnou, když mi dali na starosti evropské volby: Připravte se na to, že nebudu vládu pořád jen chválit. Nemůžu udělat slušný výsledek a tvářit se, že jsme spolu. Budu muset říkat, že se mi některé věci nelíbí.

A bude takhle drsná i kampaň?

Zatím stavíme na tom, že jsme liberální, proevropská kandidátka. V tom jsme unikátní. Liberální jsou určitě i Piráti, ale možná až příliš aktivističtí, punkoví a příliš doleva. Taky jsme čitelní v tom, že nejsme složeni z různých směrů, které se mezi sebou matematicky pokrátí.

Teď narážíte na koalici Spolu, předpokládám.

Prostě když někdo volí Sašu Vondru, tak zároveň ví, že volí Luďka Niedermayera, což je jeho úplný opak. Takovýto rozpor my voličům nabízet nechceme. Ale zpět k tomu, jak bude vypadat ta kampaň. Myslím, že bude hlavně krátká. Evropské volby lidé budou řešit těsně před nimi. A koneckonců na to máme 15 milionů, tedy relativně málo peněz.

Čím se chcete odlišit od ostatních vládních stran? Protože budete bojovat o stejné voliče.

Na nás je unikátní vazba na regiony, obce, kraje.

To se dá prodat v evropských volbách?

Jasně. Kde vidíte ve finále tu Evropu nejvíc? Kdybych odečetl za dobu mého starostování věci, které se platily z EU, tak toho moc nezbude. A druhá věc je naše pragmatičnost. Nejdeme tam jako nadšenci pro všechno evropské, ale zároveň pro nás není všechno špatné. Evropa pro nás není alibi na naši neschopnost. Což byl v české politice posledních 20 let standard. Češi tam nedokážou něco dojednat tak, aby to dokázali doma obhájit, tak řeknou, že to na nás seslal ten zlý Brusel. Nejvíc je to vidět na Green Dealu, který Andrej Babiš schválil a teď proti tomu bojuje.

Tak pojďme rovnou k tomu Green Dealu. ANO říká, že je to zelené šílenství, koalice Spolu na to má různé názory. Co chcete vy? Přečetla jsem celý váš tlustý volební program a tohle slovní spojení se tam vůbec nevyskytuje.

Ano, je tam Zelená dohoda, protože euroskeptici už tomu dodali dost negativní konotaci. Řeknete Green Deal a většina lidí už neposlouchá. Přitom Green Deal znamená i sázení stromů nebo ochranu vody, půdy, ovzduší. Ale smrsklo se to na zákaz spalovacích motorů. Což je zrovna část, která se bude ještě revidovat.

Vy byste byli pro nějakou změnu v této otázce?

Určitě je tam potřeba dát na stůl fakta – nejde odhlédnout od toho, že Green Deal byl před Ruskem, před energetickou krizí. Svět se změnil a nemůžeme se tvářit, že ne. Na druhou stranu, o čem se málo mluví – Green Deal byl i o zbavení se závislosti na fosilních palivech, což Putin dost urychlil.

Někde jsme byli rychlejší, jinde můžeme ubrat?

Směr je jasně daný, to bych vůbec nezpochybňoval. Nejde říkat: Tamhleti jsou horší než my, tak nebudeme dělat nic. Navíc na tom můžeme i získat. Nechali jsme si utéct tu technologickou výhodu řešení třeba u solárních panelů, to bychom u elektromobilů neměli opakovat. Ať nám Čína neudělá to samé, masivně to zadotuje, učiní nás závislými a pak to z nás vytáhne násobně.

Takže recept je prodávat to voličům nejen jako zájem o přírodu, ale také ekonomickou výhodu?

A taky bezpečnost, kterou s sebou soběstačnost přináší. Protože pak vám nějaký Putin zavřením kohoutků může vyvolat nepokoje. Řešilo se, že Green Deal bude stát stovky miliard. A kolik stála energetická krize? Možná násobky.

Když mluvíte o bezpečnosti, tématem voleb bude i migrace. Můžete mi nějak primitivně vysvětlit, co si mají voliči myslet o postoji vaší vlády k migračnímu paktu? Vláda to vyjednala, s výsledkem nakonec spokojená není, ale proti nehlasuje. Je to taková Chytrá horákyně.

Proč Česká republika dělá takovou na první pohled těžko pochopitelnou věc? Podle mě je základ daleko líp chránit vnější hranice. A to, co se původně vyjednalo za našeho předsednictví, se změkčilo. Ale zároveň je to zlepšení současného stavu. Takže Česko tím zdržením chce dát najevo, že už to není ten český plán – spíš takové diplomatické zdržení.

Hnutí ANO třeba říká, že až bude nový europarlament, tak chtějí migrační pakt znovu řešit. Vy máte v programu, že chcete lepší ochranu vnějších hranic. Takže tu otázku chcete také znovu otevřít?

Ano. Posílení Frontexu musí být číslo jedna. Další věc je pomoc v místě, odkud vychází migrace. Protože z lidského pohledu – když budu žít v zemi bez budoucnosti, udělám jako rodič všechno pro to, abych svoje děti dostal do pár tisíc kilometrů vzdáleného ráje. A třetí věc je dohoda s třetími zeměmi, aby ti lidé ani nevstoupili do Evropy.

Také máte v programu euro. Proč, když to s evropskými volbami vůbec nesouvisí? Dostal jste to jako stranický úkol, když je to teď takové téma STAN?

Od začátku bylo jasné, že euro tématem voleb bude. Nemůžeme to vymlčet, když jsou Starostové v tomto tématu na domácí scéně lídr, který to téma tlačí. Ale ano, v každém rozhovoru říkám, že to není téma, které se rozhoduje v europarlamentu.

Posunuli jste se nějak v úvahách, do které frakce chcete patřit?

Neposunuli.

Pořád čekáte, jestli vyhodí hnutí ANO z Renew?

To je jedna věc. A druhá věc je, že záleží na výsledku a rozložení sil. Buď můžeme být liberální v EPP, nebo konzervativní v Renew. A je to jedna z karet, kterou je škoda nehrát při sestavování Evropské komise.

Tak když už jsme u toho, neutečete vy nebo Danuše Nerudová voličům do Evropské komise?

Já to spíš beru jako plus. Já myslím, že eurokomisař by měl projít volbami, aby měl jasný mandát. Já se do Komise nechystám, otevřeně říkám, že si to chci odpracovat spíš v europarlamentu.

Nebylo by ale čistší voličům říct před volbami, že Danuše Nerudová je vaše kandidátka na eurokomisařku?

Je jednou z možných kandidátek. Ale eurokomisaře nevysílá STAN, ten jen navrhuje a schvaluje ho vláda. Také záleží na výsledku voleb a portfoliu. Takže je tam hodně proměnných.

Reklama

Doporučované