Hlavní obsah

Někdejší tvář hnutí ANO Martin Stropnický je bez práce

Foto: ČTK

Martin Stropnický skončí k poslednímu červenci na postu velvyslance v Izraeli.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý ministr obrany a zahraničí za ANO Martin Stropnický skončí v červenci svou misi na postu velvyslance. Žádné další diplomatické angažmá ho v tuto chvíli nečeká.

Článek

Patřil ke klíčovým tvářím ANO, které pomohly vynést Andreje Babiše do vrcholné politiky. A ještě před pár měsíci se o něm mluvilo jako o prezidentském kandidátovi. Teď se ale exministr a diplomat Martin Stropnický (66) ocitá v kariérním vzduchoprázdnu.

Koncem července skončí jako velvyslanec v Izraeli. A jak potvrzuje Ministerstvo zahraničních věcí, další angažmá pro Stropnického v zahraniční službě není v plánu.

Vlažně zní i vzkazy přímo z hnutí ANO na Stropnického adresu. „Nemluvil jsem s ním,“ napsal v SMS zprávě Seznam Zprávám Babiš. Stropnický má přitom z Tel Avivu odjet už koncem měsíce.

Už dříve se ale v politickém zákulisí mluvilo o možnosti, že by Stropnický mohl v příštím roce kandidovat za ANO do Evropského parlamentu.

Uvidí se v létě

Známý český herec byl v počátcích hnutí ANO jednou z jeho nejvýraznějších posil. Videospot z voleb v roce 2013, v němž si na dětském hřišti Babiš se Stropnickým povídají o tom, jak lidem mají kvůli ANO zářit oči, patří už dnes ke klasikám českého politického marketingu. Později byl Stropnický za ANO dvojnásobným ministrem –⁠ obrany (2014–⁠2017) a krátkodobě i zahraničí (2017–⁠2018).

Před svým odjezdem do Izraele opustil funkci místopředsedy ANO, stranickou knížku si ale i v diplomacii ponechal.

Mezi politikou a diplomacií

Bývalý europoslanec Pavel Svoboda Seznam Zprávám potvrdil, že nehodlá znovu kandidovat do Evropského parlamentu. O kandidátce Spolu pro eurovolby jednají lidovci s ODS a TOP 09.

Stropnický aktuálně neodpověděl Seznam Zprávám na dotaz, jakou práci bude vykonávat poté, až mu skončí velvyslanecký mandát. V dřívější komunikaci s redakcí připustil zájem o post generálního konzula v Istanbulu, to ale nevyšlo. Poté avizoval, že „budoucností se bude zabývat v létě“.

Černínský palác každopádně potvrdil, že další angažmá exministra na stole není. „Současný velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický má smlouvu na dobu určitou, a to do 31. července,“ uvedl mluvčí Ministerstva zahraničí Daniel Drake.

V Izraeli Stropnického koncem léta vystřídá současná vrchní ředitelka úřadu Veronika Kuchyňová Šmigolová. Bude vůbec první ženou na tomto silovém diplomatickém postu.

Pryč z „kazisvěta“

Stropnický už v roce 2018 zdůvodňoval svůj návrat do diplomacie, v níž působil před svým politickým angažmá v barvách ANO, tím, že na politiku „nemá geny“. V rozhovoru v Lidových novinách Poslaneckou sněmovnu tehdy nazval „kazisvětem“. Loni však měl podle Deníku N na svém domovském ministerstvu sondovat, jak by se postavilo k jeho možné prezidentské kandidatuře. K té nakonec nedošlo, ujal se jí sám Babiš.

Některé zdroje Seznam Zpráv předpokládají, že Stropnický by se mohl objevit na evropské kandidátce ANO v příštím roce, která teprve vzniká. Jisté je, že ji nepovede minulá lídryně, europoslankyně Dita Charanzová. Ta už oznámila, že se neztotožňuje s ideovým směřováním ANO, které označila za „konzervativní a národovecké“.

Příčiny rozchodu europoslankyň s Andrejem Babišem

Nejdřív Dita Charanzová, poté Martina Dlabajová. Dvě výrazné europoslankyně oznámily, že už nebudou kandidovat do Evropského parlamentu za hnutí ANO. Jaké jsou příčiny i důsledky rozkolu Andreje Babiše a „jeho“ lidí?

Stropnický podobně jako Charanzová vždy patřil k proevropsky laděným politikům ANO. I ve své diplomatické kariéře se soustředil na evropskou politiku –⁠ v minulosti byl velvyslancem v Portugalsku či v Itálii.

Seznam Zprávy se Stropnického v posledních měsících ptaly dvakrát na možnost jeho kandidatury do europarlamentu. Nikdy ji nepopřel. Na jaře napsal, že „má dost práce v Izraeli a plány nespřádá“, minulý týden na opakovaný dotaz neodpověděl.

Ne jako ANO „zamlada“

První místopředseda ANO Karel Havlíček Seznam Zprávám řekl, že kandidátka do europarlamentu nebude primárně stát na známých tvářích.

„Kandidátku do EP nemůžeme sestavovat podle pocitů nebo třeba podle oblíbenosti osob v médiích, ale na základě nominací z krajů. Takto jsme to mohli dělat, když ANO začínalo, dnes musíme respektovat návrhy z regionů. Každý, kdo měl zájem, si mohl o nominaci požádat ve své oblasti. Pan Stropnický žádnou nominaci nemá,“ uvedl.

Dodal, že mediálně nebo politicky známější osoby, jako jsou velvyslanci, členové europarlamentu či poslanci mají výhodu v tom, že se mohou opřít o své výsledky či mediální známost. „Jinými slovy, mají to v přesvědčování oblastí snazší. Ale přeskočit tento krok nemůžou,“ řekl Havlíček.

I když už nominace proběhly, vedení hnutí je zatím neřešilo. „Máme ještě čas,“ dodal exministr průmyslu a dopravy. Nejužší vedení ANO kandidátky dodané z regionů dosud běžně měnilo.

Reklama

Doporučované