Hlavní obsah

Evropské tváře ANO se obracejí proti Babišovi. „Fungují v odlišných světech“

Foto: charanzova.cz, Seznam Zprávy

Europoslankyně Dita Charanzová.

Reklama

Článek

Nejdřív Dita Charanzová, poté Martina Dlabajová. Dvě výrazné české europoslankyně jen krátce po sobě oznámily, že v dalších volbách do Evropského parlamentu nebudou kandidovat za hnutí ANO. Jak velký problém to znamená pro šéfa strany Andreje Babiše?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Čím europoslankyně vysvětlují své rozhodnutí?
  • Jak velký problém je to pro Andreje Babiše z hlediska mezinárodní i domácí pověsti?
  • A jak vnímá Babiše frakci ALDE, do které spadají europoslanci za ANO?

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš přichází o své spojence na evropské scéně. Po místopředsedkyni a poslankyni Evropského parlamentu Ditě Charanzové svůj záměr nekandidovat v dalších eurovolbách za ANO oznámila i Martina Dlabajová. Obě své rozhodnutí odůvodnily směřováním strany v poslední době.

„Vidím, že hnutí ANO se teď vydává konzervativním, národoveckým směrem. A tuto politiku já zastávat nebudu,“ řekla Charanzová v rozhovoru pro Hospodářské noviny (odkaz vede na placený obsah). Zejména její ztráta přitom může Babiše na mezinárodní úrovni opravdu bolet, a to i proto, že je podle posledního žebříčku MEP Ranking šestou nejvlivnější europoslankyní.

Foto: Archiv Martiny Dlabajové

Europoslankyně za ANO Martina Dlabajová.

„Je to další střípek do mozaiky,“ říká v rozhovoru pro podcast 5:59 redaktor Hospodářských novin Ondřej Houska. Připomíná, že nedávno Andreje Babiše tvrdě kritizovala i celoevropská strana liberálů ALDE, které je přitom hnutí ANO součástí. Něco podobného se v minulosti stalo třeba maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

Problémy na evropské scéně ale podle Housky šéfa ANO zřejmě trápit nebudou. „Jeho příliš nezajímá, jak za rok dopadnou evropské volby. Respektive zajímá ho to jenom jako palebná příprava na volby do Sněmovny v roce 2025,“ říká redaktor. Kdo mezi europoslanci bude sedět, je mu prý jedno.

Ztráta zvučných jmen ale Babiše a jeho hnutí poškodit může. Pověst je v sázce hlavně v Evropě. „Samozřejmě že když jedna z nejvlivnějších europoslankyň a žen v Evropské unii bouchne dveřmi a řekne, že už jste pro ni toxický, tak to v evropském mainstreamu vliv má a lidé to vnímají,“ uvádí Houska.

„Paralelní vesmíry“

Babišovo chování a vyjadřování v posledních měsících však neřeší jenom europoslanci za ANO. Jeho účasti na konferenci národoveckých konzervativců v Maďarsku si například všimla i už zmíněná ALDE.

Šéf hnutí ANO během svého vystoupení totiž ostře kritizoval Evropskou unii i Green Deal. Na základě toho evropská liberální strana vydala prohlášení, ve kterém uvedla, že prověří věrnost hnutí ANO a jejího vedení liberálním hodnotám. Babiš kritiku odmítl, v rámci ALDE prý vzešla od „bezvýznamné maďarské opoziční strany“.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Redaktor Hospodářských novin Ondřej Houska.

I to podle Housky vypovídá o tom, že do sebe v posledních letech čím dál více narážejí dva „paralelní světy“. V jednom se prý pohybuje vedení ANO, ve druhém pak europoslanci tohoto hnutí. A z pohledu některých z nich bylo potřeba si vybrat. „(Charanzová) mi trochu připomínala cirkusového jezdce, který jede na dvou koních – jednoho dne musí seskočit, nebo spadne. A ona se rozhodla seskočit,“ popisuje redaktor.

Zástupci nejsilnější české opoziční strany nicméně rozhodnutí obou europoslankyň vysvětlují jinak. Podle místopředsedů hnutí Karla Havlíčka a Aleny Schillerové oznámení přišlo poté, co bylo jasné, že by se obě europoslankyně neobjevily na předních místech kandidátky ANO v příštích evropských volbách.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaké zkušenosti měla za sebou Dita Charanzová před příchodem do Evropského parlamentu nebo jakou oporu má v hnutí ANO eurokomisařka Věra Jourová. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: nahrávka rozhovoru Ondřeje Housky z Hospodářských novin, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, CNN Prima News, Aktuálně.cz – Spotlight

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované