Hlavní obsah

Noví Fialovi poradci: majitelka Petrof i expert na kryptoměny

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

V poradním orgánu usedne i Zuzana Ceralová Petrofová, podnikatelka, šéfka a spolumajitelka firmy Petrof.

Reklama

„Pamatuji si ty nářky, že strategií byly popsány stohy a do praxe se jich dostala menšina,“ říká nový šéf Národní ekonomické rady vlády Jan Procházka a doufá, že poradní orgán Fialova kabinetu teď bude mít větší vliv.

Článek

Vláda Petra Fialy se rozhodla obnovit fungování Národní ekonomické rady vlády (NERV). Už si vybrala 19 expertů z různých oblastí, aby kabinetu radili jak na inflaci, energetickou krizi, jak zmodernizovat průmysl nebo jak zachovat zdravotnictví a důchodový systém udržitelné i do budoucna. Kompletní seznam najdete níže.

V novém NERVu jsou známí ekonomové jako Helena Horská nebo Mojmír Hampl, respektovaný sociolog Daniel Prokop často kritizující vládní opatření, spolumajitelka firmy Petrof Zuzana Ceralová Petrofová anebo třeba expert na kryptoměny Dominik Stroukal.

Koordinátorem vládní ekonomické rady bude Jan Procházka, šéf státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP, který Seznam Zprávám poskytl krátký rozhovor. „Členství v NERVu je samozřejmě velká čest,“ říká Procházka.

To jistě, ale experti z NERVu si v minulosti stěžovali, že vláda si jejich doporučení vyslechne a tím to končí, máloco skutečně zavede. Neobáváte se toho také?

Ano, pamatuji si ty nářky, že strategií byly popsány stohy a do praxe se jich dostala menšina. Ale také si pamatuji strategii konkurenceschopnosti, důchodovou reformu, klíčové ukazatele výkonnosti ve státní správě a další věci, které se v upravené podobě dostaly do reality.

Ano, bohužel byly zrušeny další vládou. Musíme to brát tak, že NERV je poradním orgánem. Pokud chce někdo na sto procent prosadit své myšlenky, musí kandidovat ve volbách a získat takto podporu.

Vy nebudete radit jen s klasickými „mírovými“ problémy: jak dát do pořádku veřejné finance nebo jak udělat důchodovou reformu. Kvůli válce jsme v bezprecedentní situaci – existují na to vůbec nějaké recepty a poučky, jak má malá země vzdorovat problémům?

Já chápu funkci NERVu právě a primárně v těchto složitých dobách. Pro vládu je to čas na otevřenou diskuzi s lidmi, kteří jí ve vybraných oblastech dají dobrou zpětnou vazbu. A to jak teoretickou, tak i praktickou, protože členové nejsou jen ekonomy, ale také lídry z praxe.

Jak konkrétně bojovat s inflací? ČNB zřejmě pod novým guvernérem nebude zvyšovat úrokové sazby, ale co má dělat vláda? Nechce přilévat peníze do ohně, ale zároveň mnozí mají velké problémy a očekávají pomoc státu?

Máme nezávislou centrální banku a jak správně uvádíte – vláda je ve dvojím ohni a určitě by ode mě nebylo fér dávat dopředu rady již před prvním setkáním s kolegy, s vládou, před rozdělením úkolů a rolí.

Členové nového NERVu:

Martin Diviš, ekonom, prezident České asociace pojišťoven

Libor Dušek, ekonom, právník, Právnická fakulta UK

Dita Formánková, datová analytička, šéfa společnosti Czechitas

Mojmír Hampl, ekonom, bývalý viceguvernér ČNB

David Havlíček, ekonom, šéf týmů poradců premiéra Fialy

Tomáš Havránek, ekonom, vysokoškolský učitel

Helena Horská, hlavní ekonomka Raifeisenbank

Pavel Hroboň, lékař a ekonom, expert na zdravotní pojištění

Petr Janský, ekonom, expert na evropskou intergaci

Ján Lučan, ekonom, člen představenstva ČSOB

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Daniel Münich, ekonom, učí na CERGE-EI, expert na školství

Pavel Neset, vedoucí katedry ekonomie a práva na Škoda Auto Vysoké školy

Zuzana Ceralová Petrofová, podnikatelka, šéfka a spolumajitelka firmy Petrof

Jan Procházka, koordinátor NERV, šéf státní úvěrové pojišťovny EGAP

Daniel Prokop, sociolog, vede vlastní výzkumnou organizaci PAQ Research

Aleš Rod, ekonom, šéf Centra ekonomických a tržních analýz, expert na digitalizaci

Dominik Stroukal, ekonom, expert na kryptoměny, vyučuje na Cevro institutu

Petr Zahradník, ekonom, konzultant se specializací na EU

Reklama

Doporučované