Hlavní obsah

Nový ministr chce podpořit mladé vědce: „V zahraničí to nemají jednoduché.“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pavel Tuleja bude nový ministr pro vědu a výzkum.

Novým ministrem pro vědu a výzkum bude ekonom a prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja.

Článek

Vedení TOP 09 jeho jméno už představilo premiérovi Petru Fialovi (ODS) i prezidentovi Petru Pavlovi. „Znám ho z akademického působení a předpokládám, že bude posilou naší vlády,“ řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministerský předseda.

„Jeho hlavním úkolem, který od nás teď dostal, bude nejen dokončit věci, které započala jeho předchůdkyně, ale také je přiblížit veřejnosti,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nového ministra novinářům představili šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a její první místopředseda Vlastimil Válek.

„Pro mě osobně je to velká výzva,“ řekl ke svému novému angažmá Tuleja a dodal, že nechce dělat revoluci, ale chce dělat evoluci. Za priority označil vyjednání rozpočtu pro českou vědu a výzkum. „Do této oblasti je potřeba navýšit prostředky,“ řekl. Zároveň chce dotáhnout práci své předchůdkyně na zákoně o vědě, výzkumu a transferu znalostí.

Zároveň na post jde i s vlastními vizemi. Chce zejména podporovat mladé vědce a vědkyně, jejichž počet podle něj neroste tak, jak by bylo potřebné.

„Jde o problém finančního ohodnocení doktorandů a zároveň se nám mladé a začínající vědkyně nevracejí zpět do výzkumu po mateřské,“ vysvětlil. Mladým českým vědcům by chtěl pomáhat i s podporou výzkumu v zahraničí. „Nyní je to pro mnoho z nich problematické, protože část pobytu musí financovat ze svých zdrojů,“ řekl.

Kdo je Pavel Tuleja

Třiapadesátiletý Tuleja působí jako akademický pracovník od devadesátých let. Od roku 2015 do loňského roku vedl Slezskou univerzitu jako rektor. Byl také místopředsedou České konference rektorů.

Místopředseda TOP 09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vyzdvihl Tulejovu práci na opavské univerzitě a uvedl, že očekává, že podobně pozvedne i jemu svěřené ministerstvo.

„Opavská univerzita se pod jeho vedením stala excelentní na národní i mezinárodní rovině. Její doktorandi mají silnou pozici v zahraničí, kam jezdí. Věřím, že stejným způsobem, jako pan docent vybudovat univerzitu v Opavě, tak dokáže dál posunout vědu i podporu vědy v ČR,“ řekl Válek.

Odborníci na propagaci

Tuleja uvedl, že si chce na začátku vytvořit tým odborníků, kteří mu budou pomáhat s propagací. Jeho předchůdkyni totiž vedení strany vyčetlo špatnou komunikaci. „Myslím, že spousta věcí se má řešit zjednodušeným způsobem. Potřebuji si teď sednout s týmem a dát si to dohromady,“ uvedl. Půjde podle něj o tým doporučený TOP 09, nikoliv o spolupracovníky z opavské univerzity.

Nový ministr do vládní funkce nastupuje z akademické sféry se zkušeností z komunální politiky. Je zastupitelem Havířova a také krajským zastupitelem v Moravskoslezském kraji. Podle předsedkyně TOP 09 však není politicky úplně nepopsaný list. „Velká část z nás komunální politikou prošla a dobře víme, jak jednotlivá rozhodnutí dopadají na občany. To je velmi důležitá zkušenost a dobrá průprava,“ uvedla.

Ministr Válek dodal, že politické boje v akademickém světě třeba při volbách rektorů nebo děkanů jsou podle něj „vysokou školou politiky“. Tuleja na dotaz uvedl, že se jako rektor s politiky pravidelně setkával a politiku poznával. Dodal, že z Opavy se zná s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a z akademické sféry pak i s dalšími ministry včetně premiéra Fialy.

Doporučované