Hlavní obsah

Nový ministr vzejde ze 4 kandidátů, řekl Válek. Já už favorita mám, uvedla Pekarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Místo Langšádlové přicházejí v úvahu čtyři kandidáti. Předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová má už o svém favoritovi na ministerský post jasno.

Reklama

aktualizováno •

Po rezignaci Heleny Langšádlové (TOP 09) z pozice ministryně pro vědu a výzkum volí TOP 09 ze čtyř kandidátů – třech mužů a jedné ženy. Mezi možnými nástupci jsou Matěj Ondřej Havel a Pavel Tuleja.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdo se stane novým ministrem pro vědu a výzkum? Dva kandidáti jsou už známí. Jsou jimi poslanec a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel a emeritní rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja.

Že se i mezi těmito kandidáty vybírá, potvrdil místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek.

„Toto je jedno ze jmen, o kterých jsme potenciálně diskutovali,“ potvrdil v Otázkách Václava Moravce Válek.

Podle něj jsou v užším výběru čtyři jména – tři muži a jedna žena.

„Předpokládám, že v pondělí budeme mít téměř jasno,“ dodal Válek.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová také potvrdila , že s uveřejněním jména nástupce nebude strana příliš otálet.

„Já už mám jasného favorita. Myslím si, že bude schopen navázat na tu práci velmi kvalitně, a dotáhnout věci, které paní ministryně začala,“ uvedla v televizi Nova.

Variantou i zrušení

Válek ale nechtěl specifikovat, kdo je pro něj favoritem na uvolněný post. Nového ministra navrhne předsednictvo TOP 09 podle dřívějších informací příští týden.

Ministr zdravotnictví a vicepremiér Válek ale přiznal, že TOP 09 diskutovala také o tom, jestli by se post ve vládě jako takový neměl zrušit. Ministr pro vědu, výzkum a inovace totiž nevede samostatné ministerstvo, ale pouze odbor na Úřadu vlády. Nemá tak mimochodem ani vlastní rozpočet.

Jak Seznam Zprávy informovaly už na začátku dubna, s Helenou Langšádlovou v pozici ministryně pro vědu, výzkum a inovace panovala v TOP 09 nespokojenost už delší dobu. Strana jí vyčítala špatnou komunikaci. Podle kritiků neměla také dostatek kompetencí a autority.

Reklama

Doporučované