Hlavní obsah

Nový místopředseda ANO dostal úkol „vyhrát Prahu“. Pro začátek chce 25 %

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Čerstvě zvolený místopředseda Robert Králíček.

Reklama

Poslanec Robert Králíček má jako nový místopředseda hnutí ANO zařídit, aby se zlepšily výsledky ANO v Praze.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražský poslanec Robert Králíček, který se na sobotním sněmu ANO stal místopředsedou, je jediným novým členem užšího vedení hnutí. Od předsedy Andreje Babiše dostal za úkol zlepšit volební výsledky v Praze.

Už v příštích parlamentních volbách by Králíček rád, aby hnutí ANO v Praze získalo 25 procent hlasů, následovat by ideálně měl zisk pražského primátora v komunálních volbách.

Že by Andrej Babiš znovu zasahoval do kandidátky, jako se to dělo v minulosti, se Králíček nebojí. „Hnutí se změnilo, dneska je úplně jiné, fungují tady standardní demokratické procesy,“ říká nový místopředseda v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jaké úkoly jste dostal jako nový místopředseda?

Jak zmínil pan předseda, očekává ode mě zlepšení výsledků v Praze, to je asi jeho hlavní očekávání. Ale chci se podílet i na přípravě strategií a fungování hnutí v příštích dvou letech.

Dostal jste nějaké konkrétní zadání? Že by vám předseda řekl: Roberte, chci v Praze 40 procent, chci tam primátora?

Takhle podrobně jsme spolu zatím nemluvili.

A vy osobně, co byste považoval za zlepšení výsledků?

Myslím, že kdybychom v příštích parlamentních volbách měli 25 procent, tak by to byl velký úspěch. Prostor pro zlepšení tam je. Musíme třeba založit více organizací, abychom v Praze měli větší pokrytí.

Nebojíte se toho, že vám do toho Andrej Babiš bude zasahovat? V minulosti se to při sestavování komunální kandidátky v Praze dělo. V roce 2014 vystřídal Babiš tři kandidáty - Jana Kasla, Martinu Schopperovou, Adrianu Krnáčovou - v roce 2018 místo Patrika Nachera prosadil Petra Stuchlíka a byl to průšvih…

Pana Babiše respektuju, takže si určitě nechám říct dobře míněné rady. Ale neobávám se toho, že by nám někoho dosazoval. Hnutí se změnilo, dneska je úplně jiné, fungují tady standardní demokratické procesy.

Vy sám nemáte ambici kandidovat?

Určitě ne, já nemám rád kumulaci funkcí. Podle mě by byl vhodným kandidátem Patrik Nacher, byl bych rád, aby za nás na primátora kandidoval.

Ta vaše situace v Praze mi připomíná stejný „triumvirát“, jaký je ve vedení. Máte tam předsedu Ondřeje Prokopa, možného kandidáta na primátora Nachera a do toho vy. Jak to půjde takhle v trojici dělat?

Ale já nevnímám Prahu jako nějaký zásadní a jediný úkol, proč jsem v předsednictvu, to zaprvé. A zadruhé nevnímám žádný triumvirát. Máme v Praze aktivní lidi, to není jenom o nás třech.

Máte už nějaké nápady, jak výsledky v Praze vylepšit? Nebo proč vám to tam nejde tak, jak byste si představovali?

Nemám žádný stoprocentní recept, ale určitě souhlasím s panem předsedou, že bychom měli být aktivnější mezi lidmi. Dělat více akcí, založit víc organizací.

Víte už, na které části Prahy se chcete víc zaměřit? Asi máte nějaké průzkumy, že jste třeba silnější na sídlištích.

Na některých okrajových sídlištích, jako jsou třeba Modřany, máme poměrně dobré výsledky, v centru Prahy tak úspěšní nejsme. Takže nějaké analýzy máme a pracujeme s nimi.

Reklama

Doporučované