Hlavní obsah

Nový postoj SPD. „Tlačme i na Ukrajinu, ať zastaví palbu,“ tvrdí ve Sněmovně

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Poslanci SPD ve Sněmovně.

Reklama

SPD končí s jednotou politické scény prvního týdne války na Ukrajině. Nechce posílat na Ukrajinu zbraně. Podle poslance Jaroslava Bašty je potřeba tlačit i na Ukrajinu, aby zastavila palbu.

Článek

Je to necelý týden, kdy SPD v čele s Tomiem Okamurou hlasovalo ve Sněmovně společně s vládní koalicí, že nesouhlasí se lživou rétorikou ruského prezidenta Vladimira Putina, s vyhlášením samostatné doněcké a luhanské republiky či anexí Krymu nebo že Ukrajina má plné právo na obranu svého území.

Ve středu ráno se však vše vrátilo do svých starých kolejí. Hlavní mluvčí SPD v oblasti zahraničních věcí Jaroslav Bašta, kterého Tomio Okamura posílá do diskusí o válce na Ukrajině kvůli jeho disidentské minulosti, prý sice nadále odsuzuje ruskou agresi, ale Česko by podle něj mělo přestat posílat ukrajinské armádě zbraně.

„Znamená to přilévání oleje do ohně,“ tvrdil na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny Bašta. „Bereme vážně prohlášení prezidenta Putina, že se nezastaví ani při použití jaderných zbraní. Je potřeba zaměřit všechny své síly, abychom napomohli mírovému vyjednávání,“ dodal. Podle něj je v této situaci vhodnější tvářit se umírněněji než rozdmýchávat válečné vášně.

Na dotazy, jak se Ukrajina bez pomoci má bránit proti silnějšímu nepříteli, se Bašta odvolal na mírové rozhovory. „Za této situace jsou jen dvě cesty. Buď se dojde k tomu, že nějakým způsobem se zastaví ty boje a začne se jednat, nebo situace bude eskalovat,“ uvedl.

Ačkoliv první kolo mírových jednání proběhlo a během středy je avizované další, Rusko nezastavilo útok. Bašta tedy čelil opakovaným dotazům, co má tedy v takové situaci Ukrajina dělat.

„Jediná možná cesta je tlačit na obě strany – je mi to líto, musím to říci, na obě strany –, aby co nejdříve došlo k zastavení palby a pak k následnému jednání, které situaci vyřeší,“ uvedl Bašta.

Mluvčí SPD následně tiskovou konferenci ukončila s ohledem na zahájení jednání pléna Sněmovny. Praxe ve Sněmovně je ale taková, že SPD, ale i jiné politické strany běžně své tiskové konference přetahují.

Dosud podobné stanovisko zastávali na české politické scéně jen komunisté. Sama SPD se odkazuje k vyjádřením maďarského premiéra Viktora Orbána, který například zakázal dovoz zbraní Ukrajině přes území Maďarska. Rusko v současnosti staví v Maďarsku jadernou elektrárnu.

Jaroslav Bašta s Tomiem Okamurou se také ohradili proti pátečnímu zablokování dezinformačních webů. „Přestože se tam válčí, tak to neznamená, že Česká republika přestane být právní stát,“ řekl Bašta novinářům.

Na některé z vypnutých stránek prominenti SPD hojně přispívají – sám Bašta například na První zprávy, na dalších publikoval europoslanec Ivan David. Okamurovi vadí i to, že byl odpojen i Protiproud někdejšího spolupracovníka Václava Klause a předního českého konspirátora Petra Hájka.

Reklama

Doporučované