Hlavní obsah

Fiala: Do Česka už přišlo 20 tisíc uprchlíků, budou přibývat

Foto: vlada.cz

Premiér Petr Fiala shrnul situaci ve Sněmovně.

Reklama

aktualizováno •

Migrační vlna z Ukrajiny už je tu, uvedl premiér Petr Fiala v Poslanecké sněmovně.

Článek

Opozice vyzvala premiéra Petra Fialu, aby v Poslanecké sněmovně shrnul, jak se vyvíjí situace v Česku s uprchlíky z Ukrajiny.

„Pokud jde o uprchlíky, očekáváme, že sem přijde migrační vlna, ona skutečně už nastupuje. Těžko se mluví o číslech, ale dá se říct, že v posledních dnech k nám přišlo 20 tisíc lidí a to číslo bude rychle růst,“ uvedl premiér.

Premiér uklidňuje, že kraje sousedící s hranicemi se nemusejí obávat, že uprchlická vlna dopadne jen na ně.

„Budou fungovat hotspoty, registrační místa ve všech 14 krajích a tam budou provedeny úkony, od registrace, po zdravotní prohlídku až po nasměrování na pracovní trh,“ uvedl premiér.

Vláda podle něj ve stavu legislativní nouze předloží změnu zákona, která umožní Ukrajincům volný přístup na pracovní trh bez pracovního oprávnění.

Premiér také shrnul pomoc, která se na Ukrajinu posílá – jde podle něj hlavně o humanitární pomoc a vojenské vybavení. „My jsme poskytli Ukrajině vojenskou techniku a munici zhruba ve výši 600 milionů korun, je to v souladu s tím, o co mě požádal ukrajinský prezident. Budeme dál hledat možnost a na základě požadavků ukrajinské strany v této oblasti pomáhat,“ dodal premiér.

Vláda také uzavřela smlouvu o zdravotnické pomoci s ukrajinskými ozbrojenými silami. „Na základě té smlouvy Česko může a bude přijímat lidi z Ukrajiny na léčení. Dodáváme traumatické balíčky prostřednictvím Červeného kříže. Jsme připraveni poskytovat Ukrajině na jejich žádost dodávky krve,“ řekl poslancům Fiala.

Balíček vojenské zdravotní pomoci schválí kabinet podle ministryně obrany Jany Černochové ve středu odpoledne. Půjde o materiál zhruba za 20 milionů korun.

Reklama

Doporučované