Hlavní obsah

Lidé nakupují zbraně i náboje a chtějí se učit bojovat. Nápor zažívá i armáda

Foto: Defence Tactics

Češi si ve velkém kupují náboje a zbraně a zapisují se do střeleckých kurzů.

Reklama

Válka na Ukrajině rozpoutala zájem lidí o obranu vlasti i sebe samých. Vojenské e-shopy evidují obrovský růst poptávky po zbraních, střelivu i bojových kurzech. Mnoho lidí se hlásí nově také do české armády či aktivních záloh.

Článek

Už několik dní po invazi Rusů na Ukrajinu začali Češi ve zvýšené míře pociťovat odpovědnost za svou zem, vlastní rodinu a začali se zajímat o vše, co souvisí se zbraněmi a střeleckým výcvikem.

Zvýšený zájem pozoruje na svém webu například společnost Zbraně.cz, která informuje o možnostech civilního držení zbraní. „Návštěvnost našeho serveru se v posledních dnech skokově navýšila o více než 50 procent. Uživatelé se zajímají o databázi zbraní a střeliva, odkazy na konkrétní nabídky jednotlivých prodejců, seznam střelnic, sekci věnované legislativě a procesu získání zbrojního průkazu i o střelecké kurzy a akce,“ říká za portál Jan Eisler.

Podle něj by server zvýšený zájem za jiných okolností těšil, ale nyní to tak není. „Je ale bohužel už zcela evidentní, že s příchodem nové epochy budeme svědky i změny v přístupu nejenom k civilně drženým zbraním, ale k branně bezpečnostní politice jako takové, a to po další generace,“ dodává.

Chuti Čechů kupovat si zbraně, náboje a další vybavení pozoruje i společnost Střelecký ráj z Brandýsa nad Labem, která provozuje kamennou prodejnu i e-shop. „Zájem vzrostl zhruba o pětinu, což je podobné jako při začátku epidemie covid-19, kdy docházelo ke zvýšení napětí mezi lidmi. Lidé objednávají převážné prostředky na vlastní ochranu. Největší zájem mají o volně prodejné zbraně, například o vzduchové pistole, zbraně na gumové projektily, revolvery a plynové zbraně. Intenzivnější poptávka je také po flobertkách (tréninková zbraň),“ říká ředitel společnosti.

Lidé si kupují ve zvýšené míře také dlouhé vzduchovky včetně těch se silnějším výkonem a prodejna eviduje i nárůst zájmu o střelivo, hlavně o volně prodejné flobertové náboje, gumové projektily s pepřovou náplní, plynové náboje s paralyzující náplní a poplašné (zvukové náboje).

Zájem zaznamenává i portál Vojenské vybavení. „Nejvíce je zájem o střelivo. Zájem je tak velký, že aktuálně střeliva není dostatek na pokrytí všech objednávek. Tímto tempem budeme za měsíc na suchu a nebude co prodávat. Nedostatek střeliva v různých rážích se začal projevovat už loni v listopadu,“ říká Jiří Chorváth.

Zájem o střelecké kurzy je obrovský, registrujeme více než 50procentní nárůst. Ze 70 procent se na ně hlásí muži a ze 30 ženy.
Martin Fišer, Střelecká škola Fišer

Výrazný růst poptávky evideuje také e-shop Armed.cz. „Zájem o střelivo a zbraně se určitě výrazně zvýšil. Nejběžnější puškové ráže jsme vyprodali už první den. Pozorujeme jak nárůst zájmu o nákup zbraní a střeliva nebo jiných obranných prostředků, kdy chtějí zákazníci mít něco pro sebeobranu, ale především registrujeme nákup různé vojenské výstroje a vybavení, které často směřuje k dobrovolníkům na Ukrajinu,“ říká Petr Steiner ze zákaznické podpory.

Podle něj jsou beznadějně vyprodané například balistické vesty, velká poptávka je také po speciálním zdravotnickém vybavení jako jsou škrtidla. Vyšší zájem je také o vojenské boty nebo oblečení, případně jídlo a spacáky.

Na zájem o zbraně reaguje i největší český výrobce ručních palných zbraní Česká zbrojovka, která kvůli dlouhodobě se zvyšující poptávce ze světa i z Česka navyšuje každoročně výrobu. „V ČR evidujeme od poloviny roku 2021 zvýšený zájem o krátké ruční palné zbraně (pistole). Největší zájem je o pistole CZ P-10 C, které jsou vhodné pro osobní ochranu, a dále o pistole řady CZ Shadow 2, které jsou určeny především ke sportovním střeleckým disciplínám,“ říká mluvčí Radek Hauerland.

Jak se naučit bojovat a střílet?

Kromě zbraní a nábojů se Češi mnohem více zajímají o střelecké či bojové kurzy. Trend zaznamenala i Česká zbrojovka, která kromě výroby zbraní pořádá pro držitele zbrojních průkazů nadstavbové kurzy, v nichž lidé kromě střílení procházejí a právní a zdravotnickou přípravou a řeší konkrétní krizové situace.

Zvýšený zájem hlásí i společnost ThorTac T. C, která se specializuje na výcvik vojenské a policejní taktiky pro profesionály i veřejnost a jejími instruktory jsou bývalí příslušníci speciálních jednotek armády a policie. „Ano, roste zájem o střelecké kurzy, krátká i dlouhá zbraň a kurzy na zbrojní průkaz. Na střelbu se hlásí muži, na sebeobranu i ženy,“ říká Kateřina Němcová.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Stejná situace je i v žižkovské střelecké škole Fišer. „Zájem je obrovský, registrujeme více než 50procentní nárůst. Na kurz se hlásí ze 70 procent muži a ze 30 ženy. Je zájem o zbrojní průkaz i o samotný výcvik střelby, ale spíše o zbrojní průkaz,“ říká její majitel Martin Fišer.

Příliv lidí, kteří se chtějí naučit střílet, už eviduje také společnost Defence Tactics. Jsou to jednak ti s čerstvě získaným zbrojním průkazem, ale i zkušení sportovní střelci. Mužů je v nich většina, zvlášť u specializovaných kurzů, ale do těch základních se už hlásí i třetina žen.

Foto: Defence Tactics

Instruktorka Monika Lukešová s kolegou Lukášem Lajchem na střeleckém kurzu.

„Je škoda, že se neúčastní ve větším počtu, protože mají ke střelbě stejné a někdy i lepší vlohy než muži, méně jsou ovládány egem a soutěživostí, pozorněji poslouchají během výkladu, dělají méně chyb… Jediným problémem je taková ta přirozená obava z toho „výbuchu, ale jakmile se to překoná, výsledky jsou rovnocenné mužům,“ říká Lukáš Lajcha, instruktor střelby.

Jeho kolegyně Monika Lukešová dodává, že v poslední době se jí čím dál tím víc kamarádek a známých ptá na to, jak a kde by si mohly zastřílet či jak se nejlépe připravit na získání zbrojního průkazu.

Snažil jsme se apelovat v mojí „IT“ bublině, kde se armáda nemusí setkávat s pozitivním přijetím. A mile mě překvapilo, kolik lidí si uvědomilo, že silnou armádu potřebujeme.
Michal Ptáček, zakladatel CzechCrunch

Lidé chtějí do armády

Vedle ochrany svých blízkých a sebe samých se však lidé také zajímají také o obranu vlasti. Dokončit přípravu do aktivních záloh se minulý týden rozhodl například zakladatel serveru CzechCrunch Michal Ptáček.

Ten sice už před dvěma lety absolvoval přijímač k 43. výsadkovému pluku, ale kvůli práci bude ve výcviku pokračovat až letos aby dokončil základní vojenský kurz a absolvoval výsadkářský výcvik. Svůj záměr zveřejnil na sociální síti a vyzval ostatní, ať se k němu přidají. Ohlas ho překvapil.

„Snažil jsme se trochu apelovat v mojí „IT“ bublině, kde se armáda nemusí vždy setkávat s pozitivním přijetím. A mile mě překvapilo, kolik lidí, pro něž byla armáda dříve něco divného, si díky současné situaci uvědomila, že silnou armádu prostě potřebujeme a sami mi psali, kde se mohou přihlásit a zapojit a vím už o třech kamarádech, kteří toto začali aktivně řešit,“ říká Ptáček.

Jedním z nich je například Petr Zajíček ze společnosti QC Solutions, který si přečetl informace o výcviku a po poradě se známým vojákem i rodinou a hodlá podat přihlášku do poloviny března. „Jako muž cítím povinnost bránit svou vlast a hodnoty, které žije, tedy svobodu, mír, spravedlnost a tak dále a chci být připraven pro případ potřeby. Nezažil jsem vojnu a myslím, že mladým mužům tato zkušenost chybí. Bavím se o civilizované vojně, ne jako za dob ČSSR,“ vysvětluje své pohnutky 35letý muž.

Anketa

Uvažujete o tom, že se naučíte střílet?
Ano
62,2 %
Ne
37,8 %
Celkem hlasovalo 2882 čtenářů.

Armáda ČR potvrzuje, že podobně smýšlejících lidí se k ní začalo nyní hlásit mnoho. „Od 24. února registrujeme zvýšený zájem o přijetí do aktivní zálohy i o účast na dobrovolném vojenském cvičení. Rovněž evidujeme zvýšený zájem o službu v armádě, který je i tak trvale vysoký,“ říká plukovnice Magdalena Dvořáková z Kancelář náčelníka Generálního štábu AČR.

Zájem o službu v aktivní záloze a o účast na dobrovolném cvičení je podle ní nyní desetkrát větší než před vstupem Rusů na Ukrajinu a návštěvnost webu kariera.army.cz se zvýšila o 200 procent. V aktivní záloze je nyní přes 3 600 vojáků, z toho desetinu tvoří ženy. Dobrovolné vojenské cvičení absolvovaly od roku 2016 necelé dvě stovky lidí.

Aktivní zálohy – podmínky přijetí:

- Věk 18–57 let

- Občanství ČR

- Trestní bezúhonnost

- Zdravotní způsobilost

- Kvalifikační předpoklady (alespoň výuční list)

- Podepsat prohlášení o nepodporování extremismu

Kdo splní základní podmínky, musí absolvovat vojenskou lékařskou prohlídku a následně absolvovat výcvik.

Reklama

Doporučované