Hlavní obsah

Záběry ze sabotáže dvou bitevních vrtulníků v Rusku

Bez komentáře: Záběry údajného sabotéra, který zničil dva ruské bitevní vrtulníky Ka-52 na letišti v Pskovské oblasti na západě Ruska. Video: twitter/UAWeapons

 

Reklama

Ukrajinská vojenská rozvědka v pondělí informovala o zničení dvou ruských bitevních vrtulníků Ka-52 na letišti v Pskovské oblasti na západě Ruska. Další dva vrtulníky byly podle rozvědky závažně poškozeny.

Článek

„Na základně vojenského letectva Vereťje v noci 31. října nastal silný výbuch. Dva ruské bitevní vrtulníky Kamov Ka-52 Alligator byly zcela zničeny. Další dva vážně poškozeny,“ uvedla ukrajinská rozvědka, aniž se k útoku na základnu v hloubi ruského území přihlásila.

Twitterový účet Ukraine Weapons Tracker, který dlouhodobě mapuje události na frontě, pak během dne zveřejnil záběry údajného sabotéra, jak na letišti připravuje výbušné zařízení a poté ho umístí do vrtulníku.

Záběry nelze nezávisle ověřit. Někteří diskutující míní, že může jít o podvrh vyrobený na Ukrajině. Autor příspěvku i další diskutující ovšem poukázali na to, že na záběrech je patrných vícero Kamovů a Ukrajina zcela jistě tolik vrtulníku tohoto typu nemá.

Vojenská rozvědka ve svém prohlášení dodala, že správa letiště odstraňuje následky výbuchu a pátrá po „diverzních skupinách“.

Základna se podle listu Ukrajinska pravda nachází nedaleko hranic s Lotyšskem.

Ruská televize Cargrad na svém webu uvedla, že dva vrtulníky Ka-52 vyletěly do povětří a výbuch byl tak silný, že úlomky vymrštil do vzdálenosti až 200 metrů. Oba vrtulníky se na základně opravovaly.

Mohlo by vás zajímat

V sobotu ráno došlo na hlavní základně ruské Černomořské flotily v Sevastopolu k útoku, který odborníci považují za významný zlom nejen pro válku mezi Ruskem a Ukrajinou, ale i pro celý obor námořního válečnictví. Přístav vzala totiž útokem s nejvyšší pravděpodobností ukrajinská vzdušná a hlavně i vodní autonomní technika.

Letiště není nijak ohrazeno ani osvětleno, měla by jej však hlídat vojenská stráž. Na sociálních sítích se objevily starší příspěvky, které uvádějí, že se na letiště dostane každý snadno. Na místě jsou nyní pracovníci tajné služby FSB.

O dvou poškozených vrtulnících v důsledku tří výbuchů na letišti píše na svém webu i ruský list Izvestija s odvoláním na nejmenovaný zdroj.

Podle něj stroje patřící 17. brigádě armádního letectva Západního vojenského okruhu nebyly letuschopné a čekaly na opravu. „Příčiny výbuchů nebyly dosud zjištěny, okolnosti se objasňují,“ dodal list.

Reklama

Doporučované