Hlavní obsah

Nový volební model: ANO atakuje rekordních 40 procent

Foto: facebook.com/AndrejBabis

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

ANO Andreje Babiše by podle aktuálního průzkumu získalo ve sněmovních volbách 39 procent hlasů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V nejnovějším volebním modelu agentury Kantar pro Českou televizi by volby vyhrálo hnutí ANO s rekordními 39 procenty hlasů. Oproti lednovému modelu stejné agentury je to o 3,5 procenta více.

Druhá koalice Spolu si naopak od ledna pohoršila o 2,5 % na celkový zisk 20 procent. Voliči ubyli občanským demokratům a lidovcům, TOP 09 zůstala podle modelu na svém.

Na dalších místech by byli Piráti s deseti procenty, SPD s devíti procenty a STAN se 7,5 procenta. Starostové zaznamenali mírné zlepšení oproti předchozímu modelu.

Při přepočtu na mandáty by vládní koalice nedokázala uhájit sněmovní většinu. Opoziční ANO by získalo 95 křesel, druhá opoziční SPD pak 22 křesel.

„ANO se začíná blížit magické stovkové hranici. Potenciální koalice ANO a SPD se blíží ústavní většině,“ komentoval to Pavel Ranocha z agentury Kantar.

ANO posilovalo především na úkor menších stran. „Obecně je tentokrát patrný odliv preferencí od menších stran pohybujících se pod pěti procenty a ANO získalo právě primárně od stran jako SOCDEM, KSČM, Přísaha, Trikolora nebo PRO,“ uvádí autoři modelu.

Na průzkum zareagoval premiér Petr Fiala na sociální síti X - ač uvedl, že volební průzkumy nadále nekomentuje.

Reklama

Doporučované