Hlavní obsah

Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje se stal Josef Bělica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: josefbelica.cz

Josefa Bělicu (ANO) zastupitelé zvolili moravskoslezským hejtmanem.

Reklama

Primátora Havířova Josefa Bělicu ve veřejné volbě moravskoslezského hejtmana podpořilo 36 krajských zastupitelů. Kumulaci funkcí ostře kritizovala opozice. Kraj má v tomto volebním období třetího hejtmana.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Moravskoslezským hejtmanem ve středu zastupitelé zvolili primátora Havířova Josefa Bělicu (ANO). Ve funkci nahradil nepravomocně odsouzeného Jana Krkošku (zvolen za ANO), který kraj vedl od loňského června.

Krkoška se vzdal hejtmanské funkce poté, co ho pražský soud koncem března uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Rezignoval i na funkci krajského zastupitele, opustil hnutí ANO a místo radního a zastupitele v Krnově na Bruntálsku. Koaliční partneři, tedy ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM, se dohodli na tom, že hejtmanem bude Bělica, který je také poslancem.

Kumulaci funkcí ostře kritizovala opozice. Piráti navrhli, aby se novým hejtmanem stal první náměstek Jakub Unucka (ODS), který řekl, že si nominace váží, ale musí ji odmítnout. Bělica zastupitelům řekl, že funkci primátora chce opustit, ale neučiní tak hned, protože nechce, aby město bylo jeho jednáním poškozeno. Na otázku opozice, jak dlouho zůstane Bělica hejtmanem i primátorem, neodpověděl ani po opakovaných výzvách zastupitelů.

Reklama

Doporučované