Hlavní obsah

„Odmítáme jakékoliv formy ruské agrese.“ Česko podle Fialy stojí za Ukrajinou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

„Snažíme se dosáhnout toho, aby se situace řešila diplomatickou cestou a abychom odradili Rusko od vojenské agrese,“ řekl Fiala.

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes jednal s ukrajinským velvyslancem v Praze Jevhenem Perebyjnisem o bilaterálních vztazích i krizi na ukrajinsko-ruské hranici.

Článek

„Česká republika plně stojí za Ukrajinou a odmítá jakékoliv formy ruské agrese,“ ujistil Fiala velvyslance. Perebyjnis v pátek po schůzce s místopředsedou Sněmovny Janem Bartoškem (KDU-ČSL) Česku poděkoval za morální i konkrétní vojenskou podporu v konfliktu s Ruskem.

Fiala uvedl, že s Perebyjnisem se zabývali vztahy obou zemí i krizí na ukrajinských hranicích s Ruskem. „Pana velvyslance jsem ujistil, že Česká republika stojí plně za Ukrajinou a odmítáme jakoukoliv formu ruské agrese proti jeho zemi,“ uvedl. O možných důsledcích ruské agrese vůči Ukrajině bude na svém prvním jednání po nástupu Fialovy vlády jednat v úterý odpoledne Bezpečnostní rada státu.

Moskva v blízkosti Ukrajiny shromáždila kolem 100 tisíc vojáků, odmítá však, že by připravovala invazi. Zároveň hrozí blíže nespecifikovanými kroky, pokud Západ nevyslyší sérii požadavků ohledně fungování NATO, z nichž ty hlavní jsou pro spojence nepřijatelné. Podle Kyjeva jde Moskvě o destabilizaci Ukrajiny, spíše než o použití vojenské síly.

Česká vláda se minulý týden rozhodla darovat Ukrajině čtyři tisíce dělostřeleckých granátů za asi 37 milionů korun.

„Dlouhodobě s Ukrajinou rozvíjíme spolupráci a podporujeme její cestu k demokracii. K dispozici máme poměrně širokou škálu možností od politické a diplomatické podpory až po konkrétní projevy, jako je právě dar munice, který považuji za důležité gesto solidarity,“ uvedla k rozhodnutí vlády Ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Vojenskou pomoc v poslední době slíbily nebo již zaslaly například Spojené státy, Velká Británie, Dánsko, Kanada a pobaltské země.

Fiala poté uvedl, že Česko podporuje Ukrajinu a věří v diplomatické řešení. „Snažíme se dosáhnout toho, aby se situace řešila mírovými prostředky, diplomatickou cestou a abychom odradili Rusko od jakékoliv vojenské agrese,“ řekl. Kabinet se však připravuje i na horší scénáře, připustil.

Reklama

Doporučované