Hlavní obsah

ODS posílí v evropské politice. Na Úřad vlády míří nový muž

Foto: Web Tomáše Duba, Seznam Zprávy

Tomás Dub (uprostřed) do letoška působil jako velvyslanec v Austrálii.

Reklama

Novým náměstkem ministra pro evropské záležitosti se stane bývalý velvyslanec a politik ODS Tomáš Dub. Seznam Zprávám to potvrdil přímo on, nastoupit má na Úřad vlády od pátku 1. září.

Článek

Ministrem pro Evropu je od května 2023 politik a diplomat ze Starostů a nezávislých Martin Dvořák. Nyní se chystá výměna na postu jeho náměstka. „Tomáš Dub je nominace ODS za Tomáše Pojara,“ potvrdila Seznam Zprávám mluvčí ministra Dvořáka Veronika Lukášová.

Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar dosud formálně zastával post náměstka ministra pro evropské záležitosti, protože působí zároveň jako takzvaný unijní šerpa premiéra Petra Fialy, což je ve zkratce řečeno klíčový vyjednavač předsedy vlády pro unijní summity. „Šerpou zůstanu,“ napsal Seznam Zprávám Pojar.

Z Letné do Austrálie

Tomáš Dub působil od 90. let v pražské politice, byl starostou Prahy 7, později poslancem, mimo jiné místopředsedou Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. Za vlády Petra Nečase se přesunul do diplomacie, byl náměstkem tehdejšího ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Následně zastával dva velvyslanecké posty - v Japonsku a v Austrálii, kde se zabýval mimo jiné bezpečnostními otázkami indopacifického regionu.

Diplomat a bývalý regionální politik Martin Dvořák ve funkci vystřídal Mikuláše Beka. Ten se stal starostovským ministrem školství.

Reklama

Doporučované