Hlavní obsah

Opatu by měl v čele armády vystřídat šéf kyberúřadu Řehka

Foto: NÚKIB/ Twitter

Ředitel NÚKIB Karel Řehka bude novým náčelníkem Generálního štábu.

Reklama

aktualizováno •

Armáda bude mít nového náčelníka Generálního štábu. Aleše Opatu nahradí nejspíš současný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka.

Článek

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve středu jednala na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem o novém náčelníkovi generálního štábu.

Aleš Opata by měl ve funkci skončit na konci června, jelikož o další působení v čele armády nemá zájem.

Ministryně Černochová Seznam Zprávám potvrdila, že vláda schválila nominaci dosavadního šéfa Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karla Řehky.

„Generál Řehka je skvělá volba, je to voják se zkušenostmi ze strategické oblasti kybernetické bezpečnosti, ale i s velením na našem území nebo v bojových operacích na Balkáně a v Afghánistánu. Mnohokrát prokázal své manažerské schopnosti, absolvoval i prestižní zahraniční důstojnické kurzy. Je to skvělý voják i bojovník a provede naši armádu tolik potřebnou modernizací,“ uvedla ministryně obrany Černochová.

Návrh vlády musí ještě projednat sněmovní výbor pro obranu. „Vážím si důvěry paní ministryně, vlády i pana prezidenta. Převzít armádu v tak složité mezinárodní a bezpečnostní situaci je velká výzva. Věřím, že důvěru nezklamu a těším se na spolupráci,“ napsal v tiskovém prohlášení generál Karel Řehka.

Týdny jednání

Náčelníka generálního štábu jmenuje prezident, a to právě na návrh vlády a po projednání ve sněmovním výboru pro obranu.

Ministryně Černochová o Opatově nástupci v uplynulých týdnech mluvila s prezidentem Zemanem několikrát.

Jejím favoritem byl podle informací ČTK ředitel sekce rozvoje sil ministerstva obrany Ivo Střecha. Prezident naopak prosazoval prvního zástupce náčelníka generálního štábu Jaromíra Zůnu. Shodu nenalezli.

Zkušenosti z misí i NATO

Sedmačtyřicetiletý brigádní generál Karel Řehka odešel po studiu ke speciálním silám do Prostějova, kterým i velel. Vyslán byl na několik zahraničních misí na Balkáně a v Afghánistánu. Působil i ve velitelských strukturách v rámci NATO.

Absolvoval několik zahraničních kurzů včetně prestižního Rangers v USA. Po jmenování do čela NÚKIB odešel do civilu. Kyberúřad se pod jeho vedením opakovaně věnoval například kybernetickým útokům na české instituce a firmy, řada z nich je připisována Rusku.

Karel Řehka – náčelník generálního štábu

- Narodil se 1. února 1975.

- Vystudoval vojenské gymnázium v Opavě a Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově.

- Absolvoval roční důstojnický kurz ve Velké Británii a prestižní kurz Rangers v USA.

- Zúčastnil se vojenských misí na Balkáně a v Afghánistánu.

- V Armádě ČR působil u 601. skupiny speciálních sil generála Moravce, které od roku 2010 velel.

- Od listopadu 2014 stál v čele Ředitelství speciálních sil Ministerstva obrany.

- Byl zástupcem velitele Mnohonárodní divize severovýchod.

- Od roku 2020 působil jako ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

- Dlouhodobě se zabývá tématem hybridní války a vojenských informačních operací. V armádě dosáhl hodnosti brigádního generála.

- Od roku 2022 je náčelníkem Generálního štábu Armády ČR.

- Letos v květnu ho prezident Petr Pavel povýšil do hodnosti generálporučíka.

- Je ženatý a má dvě děti.

Reklama

Doporučované