Hlavní obsah

Opice, vybombardovat, napsal starosta Novotný o Palestincích. Řeší to policie

Foto: David Neff

Starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný je dlouholetým členem ODS.

Reklama

aktualizováno •

Pavel Novotný, starosta pražských Řeporyjí za ODS, označil na sociální síti X Palestince za opice a dodal, že by měli být vybombardováni. Po masivní kritice se za svůj výrok omluvil. Policie už přesto věc začala vyšetřovat.

Článek

„Nejsou nic víc než opice,“ napsal o Palestincích na sociální síti starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Politik a dříve bulvární novinář proslulý mnoha skandály vyzýval rovněž k jejich „vybombardování“.

Případem se už zabývá policie, uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie Jan Daněk. „Na platformě X jsme zaznamenali tento výrok, kterým se nyní zabýváme a věc prověřujeme,“ potvrdil Daněk.

Černochová dala tweetu srdíčko

Novotný na síti reagoval na zprávu ze 30. listopadu o teroristickém útoku v Jeruzalémě. Dva palestinští útočníci na autobusové zastávce zastřelili tři lidi a dalších šest zranili. K útoku se přihlásilo teroristické hnutí Hamás.

„Záběry ranní střelby v Jeruzalémě jsou jednoznačné: Palestinci jsou opice. Regulérní opice. Nic víc,“ napsal regionální politik ODS.

Foto: Seznam Zprávy

Svůj tweet později starosta Novotný smazal.

Někteří novináři či politici se proti starostovi ohradili. Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) Novotného vyzval, aby svůj výrok přehodnotil. Naopak ministryně obrany Jana Černochová (ODS) výrok označila tlačítkem „líbí se“.

Foto: Seznam Zprávy

Europoslanec Peksa poukázal na pronásledování a dehumanizaci Židů nacisty.

Na kritiku Novotný v několika případech reagoval vzkazem: „vybombardovat“. O mnoho desítek hodin později se za výroky omluvil a tweet smazal.

Novotný pro Seznam Zprávy přiznal, že otázka konfliktu v Izraeli je pro něj citlivá.

„Tatínek je Žid a souvislost s tím výrokem to samozřejmě má. Od druhého dne po tom útoku (ze 7. října) máme na úřadu pověšenou izraelskou vlajku,“ popsal Novotný.

Foto: profil P. Novotného na X

Výzva k vybombardování.

Starosta Řeporyjí chtěl v roce 2021 kandidovat za ODS do Sněmovny, kvůli záznamům v trestním rejstříku ale podle stranických stanov nemohl.

„Já jsem v podmínce, která má za chvíli končit. Těším se, že zkusím zase někam kandidovat, když budu bez podmínky. Za chvilku budu čistý jak lilie,“ řekl nyní pro Seznam Zprávy Novotný.

Občanská demokratická strana se od Novotného výroků o opicích a bombardování distancovala.

„V Občanské demokratické straně odmítáme jakékoliv projevy výzev k násilí a rasismu. Pan starosta Pavel Novotný se za nevhodný tweet omluvil,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí ODS Jakub Skyva.

Aktualizovali jsme o stanovisko ODS.

Reklama

Doporučované