Hlavní obsah
Online

„Kde je Jurečka? Předkladatel paskvilu se nedostavil?“ čílila se Schillerová

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová během mimořádné schůze Sněmovny.

Reklama

aktualizováno •

Sledujeme online mimořádnou schůzi poslanců, na které se vláda snaží snížit plánovanou valorizaci důchodů.

Článek

Nejdůležitější zprávy

  • Většinu úterní debaty ovládl šéf SPD Tomio Okamura, hovořil přes sedm hodin.
  • Úterní jednání trvalo 16 hodin, opoziční hnutí ANO a SPD požádaly o čtyřhodinovou přestávku v čase 2-6:03.
  • Jak se poslanci připravovali na spaní najdete v této galerii.
  • Důchody se mají v červnu kvůli vysoké inflaci mimořádně zvedat o 1770 korun. Vláda navrhuje růst ve výši pouze 760 korun. Argumentuje výrazným zásahem do rozpočtu.
  • Vláda potřebuje, aby návrh prošel kompletním legislativním kolečkem nejpozději do 22. března. Ve Sněmovně proto navrhuje využít stav legislativní nouze.
  • Opoziční strany ANO a SPD hodlají jednání obstruovat. Očekává se několikadenní jednání včetně nočních hodin.
  • Existují pochybnosti o tom, jestli není postup vlády protiústavní.
  • Pochybnosti vyjádřili senátoři a jisté není ani to, že zákon podepíše nově zvolený prezident Petr Pavel.
  • Jednání se přerušuje do 6:03

    Sněmovna dnes krátce po 2:00 a po 16 hodinách debaty přerušila jednání o tom, zda má ve stavu legislativní nouze projednávat sporný vládní návrh na snížení mimořádné červnové valorizace důchodů. O celkem čtyřhodinovou přestávku v jednání požádaly opoziční kluby ANO a SPD. V debatě tak bude Sněmovna pokračovat od 6:03, avizoval předsedající schůze Jan Skopeček (ODS).

  • Přes 13 hodin jednání a konec v nedohlednu

    Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

    úterní jednání Sněmovny začalo v 10:00, ale ani po třinácti hodinách se poslanci nedostali k potvrzování stavu legislativní nouze, v němž chce vláda nižší mimořádnou valorizaci důchodů prosadit.

    Zatím vystupují poslanci s přednostním právem a do toho mají prostor pro dvouminutové faktické poznámky i další poslanci.

    Očekává se, že jednání potrvá přes noc a bude pokračovat minimálně i zítra. Přes noc nabízíme nadále videostream ze Sněmovny v úvodu článku, v příspěvcích z debaty budeme pokračovat opět ráno.

  • Ať vystoupí ministr Šalomoun

    Opoziční poslanci se domáhali toho, aby vystoupil Michal Šalomoun, ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády. Ten se však až do rána ze schůze omluvil.

    Podle opozice vláda dosud neujasnila, jak chce obhájit snížení valorizace penzí ve stavu legislativní nouze. Podle opozičních poslanců by změna narazila u Ústavního soudu, neboť zákonnou valorizaci podle nich nelze označit za hospodářskou škodu – což je jedna ze situací, kterou lze obhájit stav legislativní nouze. Vláda však případný výdaj na valorizaci penzí za velkou hospodářskou škodu považuje.

    Podle Jurečky je vše vysvětleno v důvodové zprávě ke změně valorizace. V ní se mj. píše, že stát by za letošek ušetřil 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard.

  • Jurečka: Neříkejte, že někdo někoho okrádá

    „Mrzí mě, že některé výpady, které tady byly, šly nad rámec racionality,“ posteskl si Jurečka.

    Zopakoval vládní argumenty, proč je snížení valorizace penzí nezbytné, a ujistil, že změnu vláda tlačí z dobrých důvodů.

    „Pokud opravdu myslíme vážně, že nám leží na srdci blaho obyvatel ČR, tak neříkejte, že někdo někoho okrádá. Všem nám záleží na tom, aby se měli naši prarodiče dobře, ale chceme, aby se měly dobře i jejich děti, jejich vnoučata,“ vysvětloval Jurečka.

    Vystoupení ministra vyvolalo řadu faktických poznámek, slova se tedy ujímají další poslanci…

  • Kde je Jurečka?

    Po Fialovi dostala slovo poslankyně ANO Alena Schillerová, protože ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který byl na řadě, nebyl v sále. To se ale Schillerové nelíbilo. „Předkladatel tohoto paskvilu se nedostavil? Děláte si legraci?“ rozčilila se Schillerová.

    „Nechápu, proč tu není, nezaznamenala jsem omluvu. Já vím, že dopoledne vystoupil s faktickými poznámkami, ale to není to samé. On má předložit ucelenou informaci o tomto zákoně,“ dožadovala se Schillerová Jurečkova projevu, než sama přednese svoje připomínky.

    Dočkala se, ministr obratem dorazil do sálu a ujal se slova. Nyní vysvětluje, proč je podle něj snížení valorizace důchodů nezbytné a proč tak neučinili dříve.

  • Fiala: Máme právo na obstrukce

    Po Dostálové, která v projevu mj. kritizovala vládu i za to, že podle ní nedostatečně řeší vysokou inflaci, využil přednostního práva také předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

    Ten upozornil na judikáty Ústavního soudu, co se týče možností opozice vystupovat ve Sněmovně. Tedy i obstruovat. Považuje proto za nepřípustné, aby koalice měnila zákon o jednacím řádu a znemožnila opozici diskutovat. Zmínil i judikáty týkající se možnosti využít stavu legislativní nouze. Podmínky podle Fialy splněné nejsou. „Jsem přesvědčen o tom, že naši důchodci nepředstavují ohrožení státu.“

    O plánech vládní koalice čtěte více zde:

  • Okamurovo řečnění u konce

    Po více než sedmi hodinách ukončil šéf SPD svůj projev. Ujistil ale, že se za řečnický pultík brzy vrátí. „Samozřejmě jsem se svými vystoupeními neskončil. Minimálně pět nebo šest prostorů, kdy můžu opět vystoupit, mám,“ prohlásil Okamura.

    Slova se nyní ujala poslankyně ANO Klára Dostálová.

  • Pekarové fakta místo populismu

    Šéfka Sněmovny za TOP 09 trvá na tom, že postup vládní koalice ohledně snížení valorizace důchodů je správný:

  • Okamura překonal svůj rekord

    Šéf SPD Okamura vyrovnal rok starý rekord v délce vystoupení ve Sněmovně, kdy mluvil šest hodin. K návrhu na nižší růst penzí dnes hovoří od 14:00.

  • Válek komentuje dosavadní dění ve Sněmovně

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek Okamurovo řečnění přes den neposlouchal. Věří, že o nic nepřišel:

  • Okamura: Jsem v polovině

    Po 19. hodině stále pokračuje rozprava poslanců před hlasováním o trvání legislativní nouze. Pokud ho poslanci potvrdí, čeká Sněmovnu dále rozhodování o tom, zda vládní penzijní novelu projedná zkráceně s vynecháním prvního čtení.

    Zatím už pět hodin hovoří Tomio Okamura, přičemž prohlásil, že je zhruba v polovině svého projevu.

    Aktuálně Okamura informuje o tom, jaký je v jiných zemích poměr průměrného platu vůči průměrnému důchodu. Jako příklad uvádí Finsko, kde je to mezi 80 až 90 procenty.

  • Okamura: Nejsem ani v polovině

    Šéf SPD Tomio Okamura řeční už skoro čtyři hodiny, jak však uvedl: „Nejsem ani v polovině.“ Po kávě mu jeho kolegové přinesli energetický nápoj.

    „Legislativní nouze není řešení, nelze tímto způsobem prosazovat snížení důchodů. Já se tady snažím tím svým poměrně podrobným výkladem říct, že ty metody, jak zajistit naopak zvýšení důchodů, nabízí pohled do zahraničí,“ vysvětluje význam svého předčítání z knihy o důchodech.

    „Šmahem říct, že nesouhlasíme s legislativní nouzí a nezdůvodnit to adekvátně –nabídnout řešení SPD a mezinárodní srovnání – to tedy ne. Zdůvodním to v souladu s jednacím řádem,“ naznačil, že se chystá hovořit ještě dlouho.

    „Říkám to na rovinu. Jasně, že to obstruujeme. Nestydíme se za to. Je to boj na sílu.“

  • Okamura pokračuje ve čtení z knihy

    Tomio Okamura ve svém projevu předčítá z knihy, která řeší způsoby a možnosti penzijní reformy. Velmi často zdůrazňuje, že s tím, co čte, SPD nesouhlasí. Například když kniha radí zrušit vdovské a vdovecké důchody nebo navyšovat věk odchodu do důchodu. „No to jsou názory autora, s tím SPD opravdu nesouhlasí,“ ozývá se od řečnického pultíku.

    „Tady autor píše, že privatizace důchodového systému je záslužná. No to rozhodně ne!“ nesouhlasí dále Okamura.

    Okamurovi přinesl jeho stranický kolega Jaroslav Foldyna kávu, vypadá to tedy, že šéf SPD ještě zdaleka nekončí.

  • Poslanec ODS hodnotí projev Okamury

    Poslanec Jakub Janda (ODS) na svém twitteru hodnotí projev předsedy SPD Tomia Okamury, který má už tříhodinový projev ve Sněmovně.

    „Poslanec Okamura je skrytý talent. Mohl by se uplatnit jako učitel rétorických cvičení, jak za dvě a půl hodiny řečnění neříct vlastně vůbec nic,“ uvedl Janda.

  • Šéf SPD mluví už 2,5 hodiny

    Sněmovna se ani po šesti hodinách jednání nedostala k potvrzování stavu legislativní nouze, v němž chce vláda prosadit nižší valorizaci penzí. Po více než tříhodinové přestřelce dvouminutových poznámek poslanců se k projevům dostali řečníci s přednostním právem, od 14 hodin řečniště ovládl předseda SPD Tomio Okamura. Na debatu řadových poslanců čeká šest desítek přihlášených.

  • Šest hodin obstrukcí

    Poslanecká sněmovna se ani po šesti hodinách jednání nedostala k potvrzování stavu legislativní nouze kvůli nižší valorizaci penzí. Už téměř dvě hodiny mluví u řečnického pultu šéf SPD Tomio Okamura. Mimořádná schůze začala v 10 hodin.

  • Projevy opozice připomínají šílence, říká Jakob

    Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob na svém twitteru zhodnotil několikahodinové projevy opozičních poslanců. Podle Jakoba opozice nenabízí žádné řešení.

    „Zákonné zvyšování důchodů není udržitelné. Průměrný důchod vyrostl na 48 % průměrné mzdy, ale neodpovídá to reálnému zvyšování mezd (těch, co na důchody vydělávají). Opozice žádné řešení nemá. Její projevy připomínají šílence, který se řítí do zdi a ještě chce přidávat plyn,“ napsal na svém twitteru Jakob.

  • Okamura se pohádal se Skopečkem

    Předseda SPD Tomio Okamura si před 15. hodinou začal během svého projevu stěžovat, že na něj někdo z koaličních poslanců pokřikuje.

    „Tam na mě někdo pokřikoval z vládních poslanců. Kecy v kleci,“ rozčílil se Okamura. Na jeho slova reagoval místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

    „Pane poslanče, nepokřikujte na ostatní. Věnujte se svému projevu, vraťte se k tématu a nekřičte na ostatní,“ reagoval na šéfa SPD Skopeček. Na napomenutí ale Okamura opět reagoval.

    „Řiďte řádně schůzi. Celý sál slyší, že na mě někdo pokřikuje.“

  • Okamura už řeční hodinu

    Předseda SPD Tomio Okamura vystoupil před 14. hodinou se svým projevem. Hodinu už kritizuje vládu Petra Fialy kvůli návrhu na snížení mimořádné červnové valorizace důchodů. Mluví ale i k jiným tématům.

Reklama

Hlavní zprávy