Hlavní obsah

Personální audit ANO: Kdo ztratil „šéfovu“ důvěru

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Faltýnek se svou nástupkyní v čele sněmovní frakce hnutí ANO Alenou Schillerovou a kandidátem na statutárního místopředsedu Karlem Havlíčkem.

Reklama

Hnutí ANO znovu zvolí svým šéfem Andreje Babiše. Seznam Zprávy popsaly, kdo bude jeho nástupce a kdo již nemá „šéfovu“ důvěru.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

O víkendu proběhne sněm hnutí ANO, který má připravit stranu na nadcházející volby - letos na podzim komunální, ale hlavně na prezidentské v roce 2023. Sjezd je o rok odložený kvůli pandemii covidu-19.

Nejzajímavější událostí sjezdů u politických stran bývá volba předsedy. U ANO se ale vyplatí sledovat spíš volbu prvního místopředsedy. Pokud Andrej Babiš oznámí kandidaturu na Hrad, převezme jeho zástupci - alespoň navenek - řízení celé strany.

Z personálního auditu, který před sjezdem připravily Seznam Zprávy, například vyplynulo, že „nový Faltýnek“ - tedy muž pro Všechno - už v hnutí ANO nebude. Unikátní mocenské centrum skutečného Jaroslava Faltýnka se rozdělí.

Ještě donedávna se předpokládalo, že Faltýnka by v obou jeho funkcích mohla nahradit exministryně financí Alena Schillerová. Ta od voleb místo Faltýnka působí jako šéfka poslanecké frakce a hovořilo se o tom, že bude kandidovat také na 1. místopředsedkyni.

Toto místo je už od října 2020 neobsazené, Jaroslav Faltýnek na něj rezignoval kvůli aféře po schůzce v uzavřené restauraci během jednoho z vrcholů pandemie covidu-19. Jenže ač Schillerová nominace na tento post dostala, oznámila, že se o něj ucházet nebude. Favoritem na Faltýnkova nástupce je nyní někdejší dvojministr Babišovy vlády Karel Havlíček.

Styl buldozer

Cestu k tomu, aby se Schillerová stala plnohodnotným novým „Faltýnkem“, zablokoval její politický styl a strach z kumulace moci v rukách jedné osoby (vyjma Andreje Babiše). A v neposlední řadě aféra kolem jejích fotografií, za které Ministerstvo financí zaplatilo dva miliony korun a za které jí předseda hnutí Babiš veřejně vyhuboval.

Například poslanci zvyklí na péči svého bývalého šéfa, který jim pomáhal i s osobními starostmi, nemají k podpoře jeho nástupkyně přirozenou motivaci. Považují Schillerovou za „buldozer“ a v neformálních rozhovorech připomínají, že občas je potřeba se dohodnout, protože hnutí v budoucnosti bude potřebovat i nějaké koaliční partnery.

Při připomenutí - Schillerová i Havlíček, kteří aspirují na nejvyšší posty ve straně, donedávna vůbec nebyli členy ANO. Do hnutí vstoupili až po loňských sněmovních volbách. Kromě těchto úplných nováčků by ve vedení rád poprvé zasedl také moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Na post místopředsedy jej navrhuje hned deset krajských organizací.

„Tvrdošíjně trvám na tom, že ANO má být široce rozkročená strana, a chci být ten, kdo bude hájit pravicové názory,“ uvedl, s čím chce delegáty sjezdu přesvědčit. I když ve straně platí občas za potížistu, nejde přehlédnout, že jeho poslední výsledek ve sněmovních volbách překonal jen Andrej Babiš v Ústeckém kraji.

Vedle toho by ale měly zůstat tradiční tváře hnutí, jako muž se stranickou průkazkou 002 Richard Brabec nebo někdejší šéf Sněmovny Radek Vondráček. Ani jeden na zaslané otázky, zda má o funkci zájem, před sněmem neodpověděl.

Maluji, nekandiduji

Sám Jaroslav Faltýnek letos nikam nekandiduje. Novinářům v předsálí Sněmovny vypráví, jak chce hlavně malovat obrazy, případně se věnovat druhému svému „koníčku“ - zemědělství. Žádosti o rozhovory odmítá.

Někdejší předseda zemědělského výboru je nyní jeho místopředsedou. Částečně si ponechal vliv mezi poslanci hnutí ANO - je jejich místopředsedou a dál funguje jako jejich poradce v osobních záležitostech. S předsedkyní klubu Alenou Schillerovou prý ale „konzultuje“. „Učí se rychle,“ chválil jí naposledy před autorkou textu.

Stejně jako Faltýnek zmizí z vedení ANO i další známé tváře. Své místo neobhajuje někdejší hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, do vedení letos nekandiduje ani ostravský primátor Tomáš Macura, který ve straně platil za jakéhosi rebela. Ten nyní zvažuje, že zůstane alespoň v komunální politice, i když v minulosti ohlašoval politický konec úplný. „Odpověď budu znát ne dříve než v průběhu března,“ připustil Macura.

Ke změnám ale v poslední době nedochází jen u politického vedení ANO, ale také v jeho mediálním týmu. Seznam Zprávy již před loňskými volbami napsaly, že ANO přestalo platit svého hlavního stratéga Alexandera Brauna. Podcast Insider pak před několika dny zveřejnil bez uvedení zdroje, že pro Babišovo hnutí přestal pracovat další jeho klíčový muž, autor hesla „ANO, bude líp“ Petr Topinka.

Seznam Zprávy se na Topinkovo angažmá ptaly přímo hnutí ANO, mluvčí ale na zaslané otázky neodpověděl. A nereagoval ani Petr Topinka. Stejně tak se Seznam Zprávy ptaly, zda pokračuje spolupráce s Markem Prchalem, který Andreji Babišovi spravuje sociální sítě. Hnutí ANO neodpovědělo, Prchal po položení dotazu zavěsil.

Svůj odchod potvrdil zkraje roku internetovému deníku Echo24 jiný člen Babišova týmu Marek Hanč. Někdejší mluvčí hnutí Lucie Kubovičová nyní působí jako poslanecká asistentka Karla Havlíčka a asistentka europoslankyně Dity Charanzové.

Stínová kancléřka

Z týmu ve Strakově akademii se na centrálu hnutí ANO přesunula někdejší šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha. O té se loni na podzim po volbách v hnutí hovořilo, že by mohla vystřídat v roli hlavního manažera hnutí, ústeckého poslance Jana Richtera. Ten si ale svůj post uhájil.

„Mám zájem pokračovat,“ řekl Seznam Zprávám Richter. Bartha od února pracuje pro hnutí, své přesné uplatnění zatím nechce komentovat. Chodí například i na zasedání stínové vlády, kde jí ministři berou jako stínovou kancléřku.

Z vlády se do útrob hnutí ANO vrátil Vladimír Vořechovský. „Pracuji na tiskovém oddělení, stejně jako před tím, než jsem šel na úřad,“ uvedl bývalý ředitel komunikace Úřadu vlády v éře Andreje Babiše.

Deník N v lednu napsal, že posilou týmu v ANO má být Daniel Köppl, který ke konci vlády Andreje Babiše pracoval jako mluvčí Ministerstva zdravotnictví. Zkušený marketér je ale známější jako bývalý výkonný ředitel TV Barandov Jaromíra Soukupa. V minulosti ale pracoval například i pro vydavatelství Economia.

Reklama

Doporučované