Hlavní obsah

Exministr Havlíček kandiduje do vedení ANO. Schillerová je u Babiše v nemilosti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Exministr a dnes poslanec Karel Havlíček.

Reklama

Do vedení ANO se hlásí další kandidát, někdejší dvojministr Karel Havlíček. O místo ve vedení má zájem i exministryně financí Alena Schillerová, tu ale veřejně kárá předseda strany Andrej Babiš.

Článek

Bývalý dvojministr Babišovy vlády Karel Havlíček bude kandidovat do vedení hnutí ANO. Seznam Zprávám to potvrdil přímo Havlíček. ANO volí své nové vedení příští sobotu 12. února, post předsedy obhajuje Andrej Babiš.

„Ano, budu kandidovat do vedení,“ napsal v SMS zprávě. Dotaz, zda hodlá usilovat o místo Babišova prvního zástupce, tedy 1. místopředsedy, odbyl neutrální odpovědí. „Bude záležet na nominaci z krajů a podpoře delegátů,“ uvedl s tím, že takovou nominaci už má.

Rozhodnutí kandidovat potvrdil Havlíček v den, kdy se stranický šéf Babiš veřejně rozzlobil na dosavadní favoritku na vedení strany, exministryni Alenu Schillerovou. Šéfka poslanecké frakce oznámila zájem o post ve vedení již před časem, teď ale do volby vstupuje s reputačním handicapem.

Šéfovi strany vadí zjištění Seznam Zpráv, že za působení Schillerová na ministerstvu financí zaplatil úřad 2 miliony korun za fotografa a kameramana. „Já jsem k tomu byl kritický, protože si myslím, že to přeháněla. Je to škoda, protože ona je pracovitá,“ řekl Babiš po čtvrtečním jednání stranických expertů.

Babiš řekl, že hnutí ANO účet za propagaci Aleny Schillerová platit nehodlá. V době, kdy se pořizovaly, podle něj Schillerová ani nebyla členkou hnutí.

Schillerová vstoupila do strany až po podzimních sněmovních volbách, kdy už bylo jasné, že Babišovo hnutí odchází do opozice. Stejně jako Karel Havlíček.

Jeden z čelných představitelů Babišovy vlády za ANO kandidoval ve středních Čechách jako nestraník a získal téměř 23 tisíc preferenčních hlasů a stal se poslancem. V současnosti hnutí ANO usiluje o to, aby se exministr průmyslu a obchodu a také dopravy stal místopředsedou Sněmovny, volbou ale zatím propadá.

ANO v současnosti prvního místopředsedu nemá, byl jím jiný známý člen Babišovy strany, který mu ji před lety pomáhal stavět, Jaroslav Faltýnek. Ten ale na funkci rezignoval po aféře, kdy jej fotografové Blesku nachytali společně s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou po schůzce v té době povinně zavřené restauraci kvůli pandemii v říjnu 2020.

Pozice prvního místopředsedy bude po letošním sněmu ještě důležitější než jindy. Očekává se, že předseda hnutí Babiš v průběhu roku oznámí kandidaturu na prezidenta a stáhne se z vedení strany. Tu by pak zřejmě řídil právě „korunní princ“.

Reklama

Doporučované