Hlavní obsah

Petr Pavel bude mít po inauguraci k dispozici více značek aut

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zvolený prezident Petr Pavel.

Reklama

Zvolený prezident Petr Pavel bude mít po inauguraci k dispozici hned několik aut. Seznam Zprávám to sdělilo Policejní prezidium ČR.

Článek

Škoda Superb, Škoda Kodiaq a BMW 7. To budou hlavní reprezentační vozy nastupujícího prezidenta Petra Pavla.

Na dotaz Seznam Zpráv to uvedlo Policejní prezidium ČR. „Nicméně z taktických důvodů nebudou sdělovány další podrobnosti k daným vozidlům,“ dodala mluvčí Irena Pilařová.

Petr Pavel už dříve Seznam Zprávám řekl, že bude jezdit auty, která určí policie. Sám konkrétní preference coby zapálený motorkář neměl.

V případě potřeby bude mít ale prezident k užívání ještě další vozy. „Útvar pro ochranu prezidenta České republiky má pro chráněné osoby k dispozici různé druhy vozidel, které se přizpůsobují dle programu chráněné osoby,“ uvedlo Policejní prezidium ČR.

Foto: Profimedia.cz

Zvolený prezident Petr Pavel zahájil 2. března veletrh Motocykl v pražských Letňanech, kde si vyzkoušel mnoho motorek.

Dosud Pavel užíval především škodovky. Například na první setkání s Milošem Zemanem v Lánech přijel Superbem, který využíval i během své cesty po Karlovarském kraji. Na konci dvoudenní návštěvy pak ale odjel z Jáchymova autem značky BMW.

Podívejte se ve fotogalerii, jaké vozy si oblíbili jeho předchůdci na Hradě.

+8

Václav Havel začínal v Renaultu 21, později jezdil „bavorákem“ či mercedesem. Jeho nástupce Václav Klaus pak využíval například limuzínu značky Audi či Škodu Superb. Vozy tuzemské automobilky využívá i končící prezident Miloš Zeman.

Prezidenta jako chráněnou osobu budou mít na starosti po inauguraci příslušníci z Útvaru pro ochranu prezidenta. Pavel v pondělí oznámil, že do útvaru přejdou členové Vojenské policie, které podle svých slov zná.

Prezident je chráněnou osobou. Vůz, kterým jezdí, tak musí splňovat bezpečnostní požadavky. Řeší se ale i jiné věci. „Na diskuzi nejsou jen značky, ale i to, kde bude prezident usazen. Víme, že prezident Havel i Zeman sedávali nejraději vedle řidiče, což není obvyklé, protože chráněná osoba sedí na zadních sedadlech,“ přiblížil bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt.

A přidal ještě zajímavost, jakou rychlostí může jet vůz s přichycenou prezidentskou standartou v přední části auta. „Uchycení má vliv na rychlost, když je přichycená vpředu po pravé straně, tak není možné jet více než 110 km/h.“

Reklama

Doporučované