Hlavní obsah

Auto s vlaječkou se „courá“. Pavel nechá výběr své limuzíny na policii

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nově zvolený prezident Petr Pavel.

Reklama

Střídání na Hradě se blíží, inaugurace Petra Pavla proběhne už 9. března. Jedním z témat, která se s nástupem prezidenta tradičně řeší, je i vozový park.

Článek

Václav Havel začínal v Renaultu 21, později jezdil „bavorákem“ či mercedesem.

Jeho nástupce Václav Klaus pak využíval například limuzínu značky Audi či Škodu Superb. Vozy tuzemské automobilky využívá i končící prezident Miloš Zeman.

Petr Pavel, zapálený motorkář, Seznam Zprávám řekl, že volbu nechá na policii. „Budu jezdit vozy, které má k dispozici Ochranná služba Policie ČR, výběr konkrétního auta nechám zcela na jejich rozhodnutí,“ uvedl.

Například na první setkání s Milošem Zemanem v Lánech přijel ve škodovce, kterou využíval i minulý týden během cesty po Karlovarském kraji. Na konci dvoudenní návštěvy odjel z Jáchymova autem značky BMW.

Odborný web Garáž.cz nedávno zveřejnil přehled, jaká auta by mohl Petr Pavel využívat.

Česká škodovka už ale avizovala, že by na tradici posledních let ráda navázala. „Bylo by nám ctí, pokud by si nově zvolený prezident Petr Pavel pro svou mobilitu vybral právě vůz českého výrobce Škoda Auto. V případě zájmu prezidentské kanceláře jsme připraveni poskytnout vozy okamžikem inaugurace,“ říká Martin Jahn, člen představenstva společnosti Škoda Auto zodpovědný za oblast prodeje a marketingu.

Neřeší se jen značka

Prezidenta jako chráněnou osobu budou mít na starosti po inauguraci příslušníci z Útvaru pro ochranu prezidenta. Pavel v pondělí oznámil, že do útvaru přejdou členové vojenské policie, které podle svých slov zná.

Prezident je chráněnou osobou. Vůz, kterým jezdí, tak musí splňovat bezpečnostní požadavky. Řeší se ale i jiné věci. „Na diskuzi nejsou jen značky, ale i to, kde bude prezident usazen. Víme, že prezident Havel i Zeman sedávali nejraději vedle řidiče, což není obvyklé, protože chráněná osoba sedí na zadních sedadlech,“ přiblížil bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt.

A přidal ještě zajímavost, jakou rychlostí může jet vůz s přichycenou prezidentskou standartou v přední části auta. „Uchycení má vliv na rychlost, když je přichycená vpředu po pravé straně, tak není možné jet více než 110 km/h.“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Miloš Zeman během loňské návštěvy Ústeckého kraje.

Praga i GAZ

V průběhu uplynulého více než století se v garáži tuzemských prezidentů vystřídalo více značek.

„Tomáš Garrigue Masaryk, první prezident republiky, použil při návratu z exilu mladoboleslavský vůz Laurin & Klement řady M a v roce 1926 byl vystaven dodací list na reprezentační limuzínu ŠKODA Hispano-Suiz,“ připomněl Jahn.

Kromě škodovek hlavy státu využívaly například automobily značek Praga, Tatra, Mercedes, ale i vozy sovětské provenience ZIL či GAZ.

Reklama

Doporučované