Hlavní obsah

Praha má konečně jasno. Piráti dali zelenou spolupráci na magistrátě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Albert Málek

Končící pražský primátor za Piráty Zdeněk Hřib (uprostřed) po třetím jednání s koalicí Spolu.

Reklama

aktualizováno •

Pražští Piráti schválili v online hlasování na svém fóru vstup do magistrátní koalice se Spolu a STAN, pro bylo 86 procent hlasujících.

Článek

Po téměř pěti měsících od komunálních voleb to vypadá, že se Praha konečně dočká nového vedení. Návrh koaliční smlouvy, kterou vyjednávači Spolu, Pirátů a STAN dokončili minulý pátek, již schválily orgány ODS, TOP 09, lidovců i Starostů. Čekalo se jen na rozhodnutí Pirátů.

Dokument chtějí politici podepsat před jednáním zastupitelstva 16. února. Na zasedání pak plánují zvolit novou radu v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).

Online hlasování Pirátů předcházela pětidenní neveřejná diskuze na fóru. Pro vstup do koalice byly potřeba hlasy nadpoloviční většiny členů Pirátské strany v metropoli, kterých jsou zhruba tři stovky.

„Náš vnitrostranický svátek demokracie, tedy hlasování všech Pirátů a Pirátek v Praze, mě potěšil, výsledek se dal předvídat už z probíhající konstruktivní diskuse,“ uvedl pro ČTK předseda pražského krajského sdružení Ondřej Chrást.

„Prosazení většiny našich programových priorit do znění koaliční smlouvy bylo pro řadu členů, stejně jako pro mě, argumentem pro vstup. V předešlých čtyřech letech se nám podařilo nastartovat řadu pozitivních změn a s jejich pokračováním koaliční smlouva počítá,“ dodal.

Budoucí pražský primátor Bohuslav Svoboda Seznam Zprávám řekl, že o výsledcích pirátského hlasování zatím nemá informace. „Reagovat na to nebudu, protože o tom nic nevím. Jsem na lyžích,“ uvedl Svoboda.

Místopředseda ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček Seznam Zprávám řekl, že je za tuto zprávu rád. „To je dobrá zpráva, protože nám to umožňuje na čtvrtečním jednání zastupitelstva zvolit nové politické vedení hlavního města Prahy. To znamená, že se skutečně už začne vládnout podle výsledků voleb,“ řekl Zajíček.

V jedenáctičlenné radě bude mít nejvíce - pět zástupců koalice Spolu. Z toho tři, včetně primátora připadnou ODS a dva TOP 09. Lidovci v pražské vládě zastoupení mít nebudou. Piráti získají čtyři posty, STAN dva. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Přestože kandidovala za Spolu, chybět má pod smlouvou podpis dosavadní radní a senátorky Hany Kordové Marvanové.

Povolební vyjednávání se táhla dlouhé měsíce a bylo nejdelší v historii Prahy od roku 1993. Spolu od začátku prosazovalo vznik obdobné koalice, jako je ta vládní, tedy s Piráty a STAN, avšak jednání byla dlouho neúspěšná. Situaci v polovině ledna odblokovala nabídka Spolu, aby Piráti a STAN měli dohromady většinu v radě, a následně vystoupení Pirátů z aliance, kterou dříve založili s Prahou Sobě.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu a v zastupitelstvu získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD. Jednání o koalici trvají od loňských zářijových voleb, a jsou tak nejdelší od vzniku České republiky.

Reklama

Doporučované