Hlavní obsah

V Praze se rýsuje sestava nové vlády. Piráti míří na silné posty

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bohuslav Svoboda z ODS by se měl stát novým pražským primátorem. V gesci by mohl mít i energetiku.

Reklama

Čtyři měsíce po komunálních volbách pokročila v Praze jednání o nové magistrátní koalici. Podle zjištění Seznam Zpráv si už strany rozdělují jednotlivé gesce. Zejména pro Piráty se rýsuje sestava silných a vlivných pozic.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Komunální volby se v Česku konaly loni koncem září, obrysy toho, jak konkrétně by mohla vypadat nová vláda nad Prahou, se ale začínají rýsovat až nyní.

Metropoli by měla řídit koalice na vládním půdorysu, tedy uskupení Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a Starostů a nezávislých.

K průlomu v dosud neúspěšných jednáních došlo teprve minulý týden, kdy Spolu nabídlo Pirátům a STAN většinu v Radě.

Sdružení Praha sobě, s nímž byli Piráti ještě do pondělí v takzvané Alianci pro budoucnost, se nakonec na vedení města podílet nebude.

Seznam Zprávy získaly – od čtyř na sobě nezávislých zdrojů blízkých vyjednávání – informace o tom, jak by nová sestava Rady hlavního města Prahy mohla vypadat.

Svoboda primátor, Udženija finance

Spolu bude mít primátora, kterým se má stát poslanec a bývalý šéf pražské radnice Bohuslav Svoboda (ODS). Na starost by měl mít i energetiku.

Podle návrhu by uskupení mělo spravovat i oblast zdravotnictví, sociálních věcí a bydlení, které by si pod sebe vzal lidovec Pavel Mareš. „To víte víc než já. Gesce se řeší. Dokud není domluveno vše, není domluveno nic,“ reagoval Mareš na dotaz Seznam Zpráv.

Jiří Pospíšil z TOP 09, europoslanec a předseda správní rady Nadace Medy a Jana Mládkových, by měl mít na starosti kulturu, jeho spolustraník Michal Hroza by měl řídit infrastrukturu.

Starostka městské části Praha 2 Alexandra Udženija z ODS by měla usednout do křesla radní pro finance. Komentovat to nechtěla.

Aliance pro budoucnost se rozpadla

Piráti opustili Alianci pro budoucnost, kterou po volbách pro společné vyjednávání vytvořili s hnutím Praha sobě. Koaliční partneři Prahu sobě neakceptovali.

Silní Piráti

Hned čtyři posty by měli obsadit Piráti, jde přitom o ekonomicky a mocensky silná portfolia.

Gesci majetku by získal Adam Zábranský, dopravu dosluhující primátor Zdeněk Hřib, životní prostředí Jana Komrsková a oblast IT někdejší starosta Prahy 5 Daniel Mazur.

„Je to jedna z možností. Klub Pirátů ale o tom ještě nejednal a bude jednat v nejbližších dnech,“ řekl Seznam Zprávám Mazur.

Hnutí STAN získá dvě gesce. Územní rozvoj by řídil volební lídr STAN v Praze, architekt Petr Hlaváček. Školství by měl zase vést nový předseda pražské organizace Starostů a nezávislých Antonín Klecanda.

„Prioritou je rozšíření míst na středních školách, nové základní školy, mateřské školy a sportoviště. A také dostupnější pedagogicko-psychologické poradny,“ naznačil Klecanda své priority.

Reklama

Doporučované