Hlavní obsah

Poblíž Prahy má být národní park. Jako první se probudili spekulanti

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Během jednoho měsíce jsme dostali tři nabídky na odkup těchto pozemků, říká při procházce kolem potoka Vůznice Michaela Sobčáková. Nic prodávat nemíní.

Reklama

Je to v podstatě vyvlastnění, říká Michaela Sobčáková, proč se bude bránit, aby se na území chystaného národního parku Křivoklátsko dostaly i pozemky a dům, kde už několik let s rodinou žije.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalá manažerka Michaela Sobčáková změnila před několika lety zcela svůj život.

S rodinou se přestěhovala na samotu v lesích nedaleko Nižbora a řeky Berounky, kde s  manželem koupili od třeboňských rybářů zchátralý dům se sádkami a několika hektary navazujících pozemků kolem potoka Vůznice.

Vše vypadalo jako idylka, než zjistili, že jejich nové životní působiště zahrnulo Ministerstvo životního prostředí do území, kde chce stát vyhlásit národní park Křivoklátsko.

„Zamilovali jsme si to tady –⁠ přírodu i ten specifický způsob života, ale národní park tu mít nechceme,“ vyjadřuje své zklamání Michaela Sobčáková, která se na samotě u Nižbora věnuje uměleckému čalounictví.

„Jsme odhodláni se tomu bránit až u Nejvyššího správního soudu,“ říká.

Foto: Seznam Zprávy

Pozemky Sobčákových jsou poblíž Nižboru a řeky Berounky. Doposud byly součástí CHKO Křivoklátsko, nově by měly být zahrnuty do národního parku.

Jak už Seznam Zprávy popsaly, podle plánovačů se má národní park na Křivoklátsku rozkládat na 116 kilometrech čtverečních. Přitom 98 % území má být na státních pozemcích, jen 2 % na soukromých.

A právě do této minority má patřit majetek Sobčákových. „Vždyť my bychom i to dřevo, které tady všude je, museli nechat na zemi k zetlení a někam si ho jezdit kupovat,“ obává se Michaela Sobčáková. Podobně se bojí také o osud koupeného rybníka a sádek –⁠ když podle ní ze záměru plánovačů parku vyplývá, že na chráněném území nebudou podporovány umělé zásahy do vodních toků a zadržování vody v krajině kromě pramenišť.

A že se na vyhlášení parku pracuje, poznali Sobčákovi už i na vlastní zkušenosti.

Tři nabídky během měsíce

Ozvali se jim totiž spekulanti s pozemky.

„Jakoby se s tím roztrhl pytel. Teď jsme během jediného měsíce obdrželi hned tři nabídky na odkup. První dvě jsem hned hodila do koše, třetí už mě zarazila,“ vypráví Michaela Sobčáková s tím, že za minulé roky, kdy tu žijí, nikdy žádnou nedostali.

Všechny pozemky jsou navíc v kategorii „jiná plocha, ostatní plocha“ a fakticky jsou komerčně nevyužitelné.

Poslední dopis od zájemců o pozemky Michaela Sobčáková ukazuje. Je od pražské firmy Viagem a je pod ním podepsán majitel Přemysl Kubáň. Proč má zájem nakupovat na Křivoklátsku právě teď, se však nedozvíme. Majitel mlčí a jeho kolega Martin Prokeš do telefonu sdělil, že nic o parku ve firmě nevěděli. Nadstandardními informacemi o plánech s parkem prý nedisponovali a dopis Sobčákovým byl podle něho součástí „hromadné rozesílky“. Další vysvětlení už nepadlo, přestože zástupce firmy slíbil oficiální písemné vyjádření.

Proč se najednou investoři o lokalitu zajímají, tak aspoň v rovině úvah nabízí starosta obce Sýkořice, na jejímž katastru samota Sobčákových stojí. „Spoléhají zřejmě na to, že pozemky od nich následně za výhodné peníze vykoupí stát. Nic jiného mě nenapadá,“ říká starosta Jaroslav Schneider.

„My se ale rozhodně nic prodávat nechystáme,“ dává Michaela Sobčáková najevo, že nehodlá vnějším tlakům ustoupit.

Výkupy jsou možné

V národních parcích funguje specifický režim, kdy při jakémkoliv prodeji nezastavěných pozemků má stát předkupní právo, které může či nemusí využít. Podle dřívějších vyjádření zástupců Ministerstva životního prostředí se případně na Křivoklátsku chystá i možnost kompenzací pro soukromé majitele pozemků, pokud by se museli podrobit přísnějšímu režimu, než jaký byl doposud.

Mluvčí ministerstva Lucie Ješátková na dotaz Seznam Zpráv sdělila, že někteří soukromí vlastníci proti vyhlášení národního parku žádné námitky či připomínky nemají, ale vypořádávání stále není u konce.

„Je naší velkou snahou všem konstruktivním připomínkám vyhovět. Pokud vlastníkovi vznikne újma z titulu ochrany přírody, má samozřejmě nárok na náhradu. Je však třeba toto posoudit individuálně, neboť prostým vyhlášením národního parku újma nevzniká,“ uvedla Ješátková.

Připouští, že ministerstvo může majitelům nabídnout i výkup pozemků. „Z praxe z ostatních českých národních parků však jednoznačně vidíme, že vlastníci nemají velký zájem své pozemky ležící v národním parku prodávat,“ podotkla mluvčí s tím, že pozemky se prý takto mohou i zhodnotit.

Stavba u hranic parku

O tom, že vyhlášení národního parku láká pozemkové spekulanty, se přesvědčil i Jakub Szilvási žijící na polosamotě na okraji obce Broumy. Ta leží na opačné straně zvažovaného národního parku než Sýkořice.

Před časem dostal dopis od zástupkyně blíže neupřesněné „investiční skupiny“, která projevila zájem o louku za jeho domem poblíž lesa. Pozemek je přesně u hranice budoucího parku, kolem vede i přístupová cesta.

„V těchto místech plánujeme v současné době stavební aktivity, a proto se vás dovoluji prostřednictvím tohoto dopisu oslovit,“ stojí v textu dopisu Szilvásimu, pod nímž je podepsána za „ryze českou rodinnou společnost“ Mgr. Šárka Vašková.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Louka u domu Jakuba Szilvásiho. Investor by u hranic parku chtěl stavět.

Ani tady se nepodařilo zjistit, o co přesně záhadně vystupujícím investorům jde. Seznam Zprávy se opakovaně snažily během vícero dnů dovolat na kontaktní telefon přiložený k nabídce pro pana Szilvásiho, ale bez jakékoliv úspěchu. Nikdo nereagoval ani na SMS, v níž reportér svůj zájem o informace vysvětloval.

Ani Jakub Szilvási nemá přitom o prodej zájem. Podotýká, že v minulosti dostával různé nabídky na odkup zemědělských pozemků, ale nikdy nešlo o to, že by na nich chtěl někdo něco stavět.

Tato změna prý přišla až teď, v časové shodě s návrhem nového národního parku.

Park Soutok odpískán

  • V současné době jsou v Česku čtyři národní parky: Národní park Šumava, Krkonošský národní park, Národní park Podyjí a Národní park České Švýcarsko.
  • Tyto parky pokrývají 1,5 % rozlohy území státu.
  • Kromě parku na Křivoklátsku se donedávna mluvilo i o vyhlášení parku Soutok (Moravská Amazonie). Koalice Spolu to měla i ve volebním programu. Vládní program už ale hovoří jen o tom, že k tomuto parku vláda „připraví podklady“.
  • Ve výsledku byl ale park Soutok, kde se řeka Moravy spojuje s Dyjí, nedávno po dohodě s Jihomoravským krajem a místními starosty odpískán. Unikátní přírodní lokalita má být chráněná prozatím jen jako CHKO.

Proč tak narychlo?

Michaela Sobčáková chce proti začlenění svých pozemků do území chystaného národního parku bojovat.

Ministerstvo životního prostředí v odborném stanovisku, které mají Seznam Zprávy k dispozici, argumentuje tak, že pozemky Sobčákových mají být do parku zahrnuty proto, aby byla „zajištěna územní celistvost návrhu“. Rodina je ale toho názoru, že park může fungovat i bez této lokality poblíž Berounky, protože jejich několik hektarů leží na samém okraji a nebylo by to poprvé, kdy bylo nějaké navržené území z návrhu vyřazeno.

Stejně tak se Sobčákovi staví například proti argumentu, že důvodem zařazení do parku má být výskyt měsíčnice vytrvalé, když na mapě dokládají, že tato rostlina se vyskytuje i na mnoha jiných místech republiky a navíc mimo národní parky.

„Nejvíce nás ale na tom všem překvapuje, proč se všechno dělá tak narychlo, evidentním cílem je park co nejdříve vyhlásit,“ soudí Michaela Sobčáková a bojí se, že vyhlášení parku bude jen lákadlem pro další pozemkové spekulanty.

Reklama

Doporučované